Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας: αιτίες και συμπτώματα

Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση είναι μια κοινή ασθένεια του μυοσκελετικού συστήματος. Εκδηλώνεται με ήπια ενόχληση και έντονο πόνο, που περιορίζει τη δραστηριότητα του ατόμου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η παθολογία μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και ακόμη και σε αναπηρία. Η πρόληψη και η πρόληψη της νόσου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής της ή βοηθά στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων θεραπείας.

αιτίες

Η οστεοχόνδρωση είναι μια παθολογία που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, καθώς και στον υποκείμενο οστικό ιστό. Κανονικά, οι χόνδροι παρέχουν την ευκαμψία και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να φθαρούν, να χάσουν τις ιδιότητες και την ελαστικότητά τους και να παραμορφωθούν υπό την πίεση άλλων σπονδύλων.

Οι πιο συχνές αιτίες ανάπτυξης παθολογίας είναι:

 • κληρονομική προδιάθεση.
 • αδυναμία του μυϊκού κορσέ.
 • Διαταραχές Στάσης και Σκολίωση.
 • Μηχανικός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης.
 • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα.
 • Νευροσυναισθηματικό στρες.
 • παθητικός τρόπος ζωής.
 • Παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • Στενά άβολα παπούτσια, ψηλοτάκουνα.
 • Γενική αφυδάτωση.
 • Έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, beriberi.

Τύποι οστεοχονδρωσίας

Αυχένιος

Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πιο κοινά παράπονα ασθενών σε ηλικία εργασίας που περνούν έως και 8-10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή. Συχνά οι ασθενείς δεν δίνουν σημασία στον πόνο, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη επιπλοκών. Εάν δεν θέλετε να έχετε συνεχή πόνο στον αυχένα, το κεφάλι και τους ώμους σας, είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα το συντομότερο δυνατό και, εάν χρειαστεί, να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Στήθος

Η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Συχνά συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη, στον αυχένα, στο αντιβράχιο. Σε προχωρημένο στάδιο, η θωρακική οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που εκδηλώνονται με επώδυνη κατάσταση των χεριών και των ποδιών, εμβοές. Η χόνδρωση στο στήθος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, πρωινή κεφαλαλγία, πόνο και τρεμόπαιγμα των ματιών και εφίδρωση. Για την αντιμετώπιση της νόσου αρκεί η λήψη φαρμάκων και οι θεραπευτικές ασκήσεις.

οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ ευάλωτη. Εάν δεν δυναμώσετε τους μύες της πλάτης και δεν ελέγξετε τη στάση σας, κινδυνεύετε να αναπτύξετε δυσάρεστα συμπτώματα. Η χόνδρωση χαρακτηρίζεται από πόνο στη ζώνη στο κάτω μέρος της πλάτης, πόνο στην περιοχή του ισχίου και αυτό που είναι γνωστό ως πόνος στην πλάτη.

Πάρε προφυλάξεις. Κρατήστε το κάτω μέρος της πλάτης σας ζεστό, προσπαθήστε να μην το κρυώσετε υπερβολικά. Μην μεταφέρετε ή σηκώνετε αντικείμενα που ζυγίζουν περισσότερο από 10 κιλά. Όταν σηκώνετε κάτι βαρύ, μην τραντάζεστε ή κάνετε απότομες κινήσεις. Απορρίψτε οποιαδήποτε σωματική εργασία σε κεκλιμένη θέση. Όταν σφουγγάρετε το πάτωμα, χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρα ή squat.

Στάδια και συμπτώματα της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας

Η νόσος περνά από 4 στάδια, που συνοδεύονται από διάφορα συμπτώματα. Στο αρχικό στάδιο, η παθολογία εμφανίζεται στην περιοχή του πολφικού πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η υπερβολική φόρτωση οδηγεί σε μείωση του ύψους του δίσκου και στην εμφάνιση ρωγμών στον ινώδη δακτύλιο. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται λίγο άβολα εάν βρίσκεται σε στατική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το αντίστροφο εάν κινείται πολύ ενεργά.

Στο 2ο στάδιο, η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων συνεχίζει να μειώνεται, οι σπονδυλικοί μύες και οι σύνδεσμοι χάνουν τον τόνο τους και πέφτουν. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα των σπονδύλων με προσβεβλημένους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τον κίνδυνο μετατόπισης ή υπεξάρθρωσης. Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζεται δυσφορία και πόνος, ειδικά με συγκεκριμένους τύπους φορτίων ή σε συγκεκριμένες θέσεις.

Με την οστεοχόνδρωση του 3ου βαθμού, σχηματίζονται προεξοχές και προεξοχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων, είναι δυνατή η ανάπτυξη αρθρώσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ένα άτομο βιώνει δυσκαμψία, γίνεται ανενεργό. Σε αυτό το στάδιο της παθολογίας, ανάλογα με τη θέση της βλάβης, ο πόνος γίνεται σαφώς αισθητός.

Στο Στάδιο 4, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να εκφραστεί σε οστικά νεοπλάσματα - οστεόφυτα. Λειτουργούν ως σπονδυλικοί σταθεροποιητές. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τσιμπημένα νεύρα και άλλους τραυματισμούς.

διάγνωση

Κατά την εξέταση ενός ασθενούς και τη συλλογή ενός ιστορικού, ένας ειδικός διενεργεί μια πρωταρχική διάγνωση που υποδηλώνει την παρουσία μιας ασθένειας από μια οπτικά αισθητή καμπυλότητα που παρατηρείται στο εγκάρσιο ή διαμήκη επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Μετά την αρχική διαβούλευση, ο χειρουργός ή ο νευρολόγος μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις. Μετά τον προσδιορισμό του εντοπισμού της νόσου και των σταδίων της, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία, σκοπός της οποίας είναι η εξάλειψη των αιτιών του πόνου.

Οι πιο κοινές διαγνωστικές μέθοδοι:

 • Roentgen;
 • CT;
 • MRI;
 • Υπερηχογράφημα Doppler.

Μέθοδοι θεραπείας για την οστεοχονδρωσία

Η θεραπεία φέρνει καλά αποτελέσματα μόνο εάν πραγματοποιείται τακτικά, σταθερά και συστηματικά. Η θεραπευτική στρατηγική του πρώτου σταδίου στοχεύει στην εξουδετέρωση του πόνου, το δεύτερο στάδιο στην ενεργοποίηση της παροχής αίματος και των μεταβολικών διεργασιών στις πληγείσες περιοχές της σπονδυλικής στήλης και το τρίτο στάδιο δείχνει φυσιοθεραπεία και χειρωνακτικές διαδικασίες.

Με την οστεοχόνδρωση οποιουδήποτε τμήματος στο οξύ στάδιο, που συνοδεύεται από έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παρασπονδυλικό αποκλεισμό, χορηγώντας νοβοκαΐνη, λιδοκαΐνη και άλλα φάρμακα για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης στο κινητό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, τη μείωση του οιδήματος και της έντασης των μυών.

Οι συνδυασμοί μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αντισπασμωδικών, αναλγητικών και συμπλεγμάτων βιταμινών (ομάδα D, νικοτινικό οξύ) θεωρούνται αποτελεσματικοί. Ως τοπική θεραπεία, συνταγογραφούνται αλοιφές - χονδροπροστατευτικά και παράγοντες με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει μόνο εάν ο πόνος είναι έντονος αυτή τη στιγμή. Η φυσιοθεραπευτική θεραπεία θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες εκδηλώσεις της νόσου μακροπρόθεσμα.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Ρεφλεξολογία?
 • Βελονισμός;
 • ηλεκτροφόρηση;
 • χειρωνακτική θεραπεία?
 • Μασάζ;
 • Φυσικοθεραπεία.

Σε τι οδηγεί η έλλειψη θεραπείας;

Η οστεοχόνδρωση διορθώνεται καλύτερα στο αρχικό στάδιο του σχηματισμού, πριν από την εμφάνιση συνδρόμων σπονδυλικών παθολογιών, που συνοδεύονται από χρόνιους πονοκεφάλους και πόνο στις ωμοπλάτες, την καρδιά και το κάτω μέρος της πλάτης. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια οδηγεί σε αλλαγή της συνολικής δομής της σπονδυλικής στήλης λόγω της ενεργού αντισταθμιστικής επέκτασης του συνδετικού, ινώδους και οστικού ιστού.

Η κλινική εικόνα της νόσου εξαρτάται από τον εντοπισμό της παθολογίας, τον βαθμό ανάπτυξης της διαδικασίας και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των ασθενών. Μετατοπίσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων, προεξοχές και κήλες οδηγούν σε δυσάρεστες συνέπειες.

Κοινές εκδηλώσεις:

 • παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς.
 • τσιμπημένα νεύρα?
 • δυσλειτουργία του σπονδυλικού σωλήνα.
 • οίδημα και ίνωση των ιστών.

Ως εκ τούτου, η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα και να διεξάγεται με πολύπλοκο τρόπο, με έμφαση στην εξουδετέρωση της φλεγμονής και την εξάλειψη του πόνου. Εάν η νόσος εκδηλωθεί με την πάροδο των ετών, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και διαγνωστεί η δισκοκήλη, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

πρόληψη

Η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας και η αντιμετώπισή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εάν κάνετε καθιστική δουλειά, κάντε τακτικά διαλείμματα. Σηκωθείτε κάθε μιάμιση ώρα και κάντε απλές ασκήσεις που απελευθερώνουν την ένταση στους μύες του λαιμού και της πλάτης σας. Προσπαθήστε να καθίσετε σωστά στο τραπέζι: η πλάτη σας είναι ίσια, οι ώμοι σας χαλαροί. Επιλέξτε τέτοιες καρέκλες, η πλάτη των οποίων μπορεί να στηρίζει στο μέγιστο τη σπονδυλική στήλη: για να μην υπερφορτώνεται.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου, καλό είναι να κάνετε τακτικά ένα μάθημα μασάζ. Το μασάζ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή της λέμφου, να βελτιώσει τις μεταβολικές διεργασίες στον μυϊκό ιστό και να σταματήσει τις στάσιμες διεργασίες. Ως αποτέλεσμα, η γενική ευεξία βελτιώνεται, η ζωτικότητα αυξάνεται και ορισμένα επώδυνα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Συστάσεις για την πρόληψη και την πρόληψη της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας:

 • Περιοριστείτε στην άρση βαρών. Επιτρεπόμενο βάρος έως 10 κιλά.
 • Μεταφέρετε τα βάρη ομοιόμορφα και στα δύο χέρια.
 • Εκτελέστε συστηματικά απλές ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
 • Αν είναι δυνατόν, πηγαίνετε για κολύμπι.
 • Προσπαθήστε να μην κάθεστε σε μια θέση για πολλή ώρα.
 • Πάρτε συμπληρώματα που περιέχουν βλεννοπολυσακχαρίτες - στοιχεία που συνθέτουν τον χόνδρο.

Η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο δύσκολο έργο από την περαιτέρω θεραπεία της. Σκεφτείτε την υγεία σας και φροντίστε την πριν σας θυμίσει τον εαυτό σας.