Αυχενική οστεοχονδρωσία, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Στον σύγχρονο κόσμο, ο συντονισμός της νόσου με την αυχενική οστεοχονδρωσία δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι σε άλλες σπονδυλικές περιοχές. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι άνω των είκοσι πέντε ετών έχουν αυτή την πάθηση σε κάποιο βαθμό.

Συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η αυχενική οστεοχόνδρωση αναπτύσσεται κυρίως λόγω της καθιστικής ζωής, η οποία διευκολύνεται ιδιαίτερα από την ιστορική μετάβαση ενός ατόμου από τη σωματική εργασία στην ψυχική εργασία, η οποία, αν και μέτρια, συνοδεύεται από καθιστική εργασία.

Η αυχενική οστεοχονδρωσία είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική νόσος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη των μεσοσπονδύλιων δίσκων κοινή για τη νόσο της οστεοχονδρωσίας γενικά. Δεδομένου ότι αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι φυσικά αρκετά εύκαμπτο, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτο λόγω ενός κακώς αναπτυγμένου μυϊκού κορσέ, οι βλάβες του αυχένα ή της πλάτης επηρεάζουν πρώτα την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Λόγω του γεγονότος ότι οι εκφυλιστικές αλλαγές αναπτύσσονται συχνότερα στα πιο κινητά τμήματα των σπονδύλων, είναι ακριβώς οι νευρικές απολήξεις στο επίπεδο του C5 που υποφέρουν. . . C7 πιο συχνά στην περιοχή του λαιμού.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι πολύ αμφιλεγόμενα, δεν θεωρούνται πάντα μόνο συμπτώματα αυτής της ασθένειας, γεγονός που συχνά οδηγεί στο γεγονός ότι ειδικοί άλλων ειδικοτήτων αναζητούν βοήθεια. Ας τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

συμπτώματα

Λόγω του γεγονότος ότι η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά συμπαγής σε σύγκριση με τα άλλα τμήματα της, ακόμη και ένα ελαφρύ σφίξιμο των αυχενικών μυών ή μετατόπιση των σπονδύλων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση ή τσίμπημα των νευρικών ριζών, που μπορεί επίσης να περίπτωση σε αυτό το τμήμα υφιστάμενα πλοία. Λοιπόν, οστεόφυτα - οστικές αναπτύξεις, οι οποίες στη λαϊκή ιατρική ονομάζονται "αποθέσεις αλατιού", που σχηματίζονται στις συνθήκες ανάπτυξης της νόσου με αυχενική οστεοχόνδρωση, ως αποτέλεσμα μόνο σημαντική επιδείνωση της πορείας της νόσου.

Οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου της αυχενικής οστεοχονδρωσίας, δηλαδή τα συμπτώματά της, μπορούν να χωριστούν σε αντανακλαστικά συμπτώματα και ριζικά συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Αντανακλαστικά συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Αντανακλαστικά συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Τα αντανακλαστικά συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «οσφυαλγία», η οποία εκδηλώνεται με έντονους πόνους στον αυχένα και εντείνεται αισθητά με κάθε κίνηση. Λόγω αυτού, οι ασθενείς συχνά υιοθετούν μια αναγκαστική θέση κεφαλιού που είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να συμβεί ένα τυπικό «τσίσιμο» κατά τη στροφή ή άλλες κινήσεις του κεφαλιού.

Με την αυχενική οστεοχόνδρωση, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν συμπιεστικό πονοκέφαλο που ακτινοβολεί στους βολβούς των ματιών ή στην κροταφική περιοχή του κεφαλιού. Επίσης, μερικές φορές την ίδια στιγμή, η ευκρίνεια της οπτικής αντίληψης μπορεί να μειωθεί, σαν να «τα πάντα επιπλέουν μπροστά στα μάτια».

Το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν το νευρικό της πλέγμα είναι ερεθισμένο, το οποίο πολύ συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως παραβίαση της εγκεφαλικής ροής αίματος λόγω ζάλης στον ασθενή. Ένα τέτοιο σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας μπορεί να εκδηλωθεί με ξαφνικές κινήσεις του κεφαλιού και να περιπλέκεται από ναυτία και πιθανό έμετο.

Επιπλέον, τα αντανακλαστικά συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνουν επίσης ένα καρδιολογικό σύνδρομο, στο οποίο υπάρχουν αισθήσεις παρόμοιες με μια επίθεση στηθάγχης. Ωστόσο, μια τέτοια εκδήλωση συμπτωμάτων οστεοχονδρωσίας συνήθως συνδυάζεται με ένα σύμπλεγμα άλλων σημείων αυτής της νόσου, επομένως συνήθως δεν προκαλεί δυσκολίες στη σωστή διάγνωση.

Ριζικά συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Τα ριζικά συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, κατά κανόνα, εμφανίζονται λόγω συμπίεσης της απόληξης του νωτιαίου νεύρου - της ρίζας. Οι αισθητηριακές διαταραχές που επηρεάζουν τις κινητικές δεξιότητες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το ποια νευρική ρίζα έχει τραυματιστεί, και συγκεκριμένα:

 • C1 - μειωμένη ευαισθησία στο ινιακό.
 • C2 - η εμφάνιση πόνου στην βρεγματική ή ινιακή περιοχή του κεφαλιού.
 • C3 - παραβίαση της ευαισθησίας και εμφάνιση πόνου στον αυχένα, όπου τραυματίστηκε η ρίζα της σπονδυλικής στήλης, με πολύ πιθανή παραβίαση της λειτουργίας της ομιλίας λόγω απώλειας ευαισθησίας της γλώσσας και ελέγχου πάνω της.
 • C4 - εμφάνιση πόνου και μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή του βραχιονίου της πλάτης, καθώς και πόνος στην περιοχή της καρδιάς και του ήπατος με ταυτόχρονη μείωση του μυϊκού τόνου του αυχένα και πιθανές αναπνευστικές διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας ;
 • C5 - μειωμένη ευαισθησία και πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του ώμου.
 • C6 - πόνος που ακτινοβολεί από την περιοχή του λαιμού στην ωμοπλάτη, στην εξωτερική επιφάνεια του ώμου, στον αντιβράχιο και περαιτέρω από τον καρπό στον αντίχειρα.
 • C7 - ο ίδιος πόνος όπως στο C6, αλλά ακτινοβολεί από την ωμοπλάτη στην οπίσθια επιφάνεια του ώμου και περαιτέρω από τον αντιβράχιο έως το 2ο-4ο δάχτυλο, με μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή του πόνου.
 • C8 - μειωμένη ευαισθησία και πόνος από τον αυχένα στον ώμο και στη συνέχεια από τον πήχη στο μικρό δάχτυλο του χεριού.

θεραπευτική αγωγή

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια αρκετά περίπλοκη και εξαιρετικά δυσάρεστη ασθένεια, η θεραπεία της οποίας απαιτεί συνέπεια, διάρκεια και στάδια. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στοχεύει πρωτίστως στην πλήρη παύση των συμπτωμάτων πόνου της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και στην εξάλειψη της φλεγμονής στην περιοχή του αυχένα που έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Στη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με κλασικά αναλγητικά όπως Analgin, Ketorol ή Baralgin. Αν και πρόσφατα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ανακουφίζουν αποτελεσματικά τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα.

Στη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται επίσης χονδροπροστατευτικά, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία καταστροφής του χόνδρινου ιστού και, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, συμβάλλουν επίσης στη διαδικασία αναγέννησής τους. Επιπλέον, στους ασθενείς συνταγογραφείται η χρήση βιταμινών Β, οι οποίες βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα του ασθενούς.

Ωστόσο, η χρήση εξωτερικών πηκτωμάτων ή αλοιφών για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης δεν είναι αποτελεσματική, αλλά έχει νόημα, επειδή όταν τρίβεται στο δέρμα, πραγματοποιείται ένα πρόσθετο μασάζ της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες συνδυάζονται επιπρόσθετα με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και ειδικότερα η χρήση μαγνητικής θεραπείας μέσω ειδικών ιατρικών συσκευών, που έχουν κερδίσει επάξια φήμη μεταξύ ειδικών και ασθενών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εκτός από τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται επίσης θεραπευτικό μασάζ, ασκήσεις φυσιοθεραπείας και χειρωνακτική θεραπεία. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Από μόνη της, η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας δεν είναι δύσκολη. Συνιστάται:

 • διατήρηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής,
 • Αθλητισμός ή τουλάχιστον πρωινή γυμναστική,
 • αρμόδια οργάνωση του χώρου εργασίας,
 • συμμόρφωση με το καθεστώς εργασίας και ανάπαυσης,
 • εάν εργάζεστε καθιστοί για πολλή ώρα - ζεσταθείτε πολλές φορές κατά τις ώρες εργασίας και προσέξτε τη σωστή στάση του κεφαλιού και του σώματός σας κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα άνετο μαξιλάρι και στρώμα για ύπνο. Όμως για όσους πάσχουν ήδη από αυτή την ασθένεια, συνιστάται ανεπιφύλακτα η καθημερινή χρήση ειδικών ορθοπεδικών προϊόντων για έναν άνετο ύπνο.