Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων οστεοχόνδρωσης. Είναι ο «νεότερος» και συχνά προσβάλλει άτομα κάτω των 30 ετών. Η ασθένεια αναπτύσσεται σταδιακά, αλλά εξελίσσεται αργά αλλά σίγουρα. Στα αρχικά στάδια της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, μπορεί γενικά να είναι ασυμπτωματική και να γίνει τυχαίο εύρημα στην ακτινογραφία.

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχόνδρωση

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης

Η ασθένεια εκδηλώνεται ως θαμπό πόνος στο στήθος, κάτω από τις ωμοπλάτες, στην περιοχή του ώμου, μούδιασμα και η εμφάνιση «χήνων χτυπήματα» στο στήθος, δυσκαμψία κίνησης. Συχνά ο πόνος έχει σχήμα ζώνης, που συνοδεύεται από στηθάγχη, δυσάρεστες οδυνηρές αισθήσεις στο στομάχι και δύσπνοια. Μερικές φορές παρατηρείται βραχυπρόθεσμος οξύς πόνος.

Οι αιτίες της καταστροφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων και η συμπίεση των νευρικών απολήξεων του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι η σκολίωση που αποκτήθηκε κατά την εφηβεία, ένας καθιστικός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, το ίδιο φορτίο στη σπονδυλική στήλη και τα κανονικά μεγάλα χρόνια καθισμάτων ενώ κάθεστε.


Οστεοχόνδρωση της τραχήλου της μήτρας: συμπτώματα

Το πιο σημαντικό, πρώτο και πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας είναι ο πόνος. Αυξάνεται όταν το κεφάλι λυγίζει ή περιστρέφεται.Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίραςΑνάλογα με τον εντοπισμό της παθολογικής εστίασης, μπορεί να χορηγηθεί πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτω από την ωμοπλάτη ή στον βραχίονα.

Μπορεί να είναι σταθερή και επώδυνη. Μπορεί να εμφανίζεται από καιρό σε καιρό, αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο ενοχλητικό για ένα άτομο. Ο πόνος είναι πολύ έντονος, πυροβολώντας. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα επιδείνωσης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, που μπορεί να εκδηλωθεί αφού το σώμα γίνει υποθερμικό.

Οι κινήσεις του κεφαλιού είναι συνήθως δύσκολες. Αυτό οφείλεται στη συνεχή ένταση των μυών στην περιοχή του κολάρου και του λαιμού. Μια κρίση μπορεί να ακουστεί συχνά όταν κλίνει προς τα εμπρός ή γυρίζει το κεφάλι.

Στα μεταγενέστερα στάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, ένα άτομο δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές δεν μπορεί να γυρίσει ή να γείρει χωρίς να έχει έντονο πόνο. Ο ασθενής προσπαθεί να στηρίξει το κεφάλι του με τα χέρια του ή να πάρει μια άνετη θέση για να ανακουφίσει τον πόνο του.

Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας

Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας και πονοκέφαλος

Αυτή η ομάδα συμπτωμάτων προκαλείται από τη συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας από έναν μετατοπισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο, έναν υπερβολικό ιστό χόνδρου ή τεταμένους μυς. Το σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων, όπως ημικρανίες του τραχήλου της μήτρας, μειωμένη συνείδηση και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η ημικρανία του τραχήλου της μήτρας είναι πονοκέφαλος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος και έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς. Ο πόνος είναι συχνά μονόπλευρος. Πονάει ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πιθανή έκθεση σε αυτί, μάτι ή μέτωπο.

Μερικές φορές εμφανίζεται η ακοή και τα αυτιά αρχίζουν να χτυπούν. Πιθανή όραση. Στα μάτια "πετάει" διπλά μπροστά στα μάτια. Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει τόσο επώδυνο που δεν μπορεί να αγγιχτεί. Ο πονοκέφαλος με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο.

Ένα κοινό σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και η συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όμως η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν συνδέονται πάντα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της πίεσης σε πολλά άτομα σε μεγάλη ηλικία.

Μόνο αφού μελετήσει την αναμνηστική οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επιπλοκή της νόσου. Εάν ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων επιθέσεων αρτηριακής υπέρτασης συνοδευόμενο από αίσθημα παλμών και φόβο θανάτου, είναι πιθανότατα ένα από τα συμπτώματα της συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας. Εάν η αύξηση της πίεσης σημειώθηκε σταδιακά και δεν παρατηρήθηκαν συχνές υπερτασικές κρίσεις, τότε πιθανότατα ο ασθενής έχει υπέρταση, η οποία δεν σχετίζεται με την οστεοχονδρόζη.

Διαταραχές στη συνείδηση συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα. Υπάρχει υπνηλία, ζάλη, μείωση της ταχύτητας των αντιδράσεων σε εξωτερικά ερεθίσματα. Υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη απώλεια συνείδησης.

Αποκατάσταση εγκεφαλικού

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας; Αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι εγκεφαλικό επεισόδιο - ο θάνατος μέρους του νωτιαίου μυελού λόγω της πλήρους έλλειψης ροής αίματος στα συμπιεσμένα αγγεία. Πάντα οδηγεί σε αναπηρία που οδηγεί σε πάρεση και παράλυση. Ευτυχώς, τα εγκεφαλικά επεισόδια του νωτιαίου μυελού είναι σπάνια.

Σύνδρομο καρδιάς

Τα συμπτώματα επιδείνωσης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνουν καρδιακό πόνο. Εμφανίζεται λόγω τσίμπημα των οπίσθιων ριζών του τέταρτου νωτιαίου νεύρου. Στην πραγματικότητα, ο καρδιακός πόνος μπορεί να αποδοθεί στο ριζοσπαστικό σύνδρομο. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα είναι συγκεκριμένο, επομένως θα απομονωθεί ως ξεχωριστό σύνδρομο.

Ο καρδιακός πόνος με οστεοχόνδρωση μπορεί να μιμείται στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά όταν ένας ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια, ένας αρμόδιος γιατρός μπορεί να αποκλείσει αμέσως τις καρδιακές παθήσεις με βάση μόνο τα συμπτώματα και τις ασθένειες του ασθενούς.

  • Πρώτον, η παρουσία άλλων συμπτωμάτων οστεοχόνδρωσης των αυχενικών σπονδύλων στον ασθενή οδηγεί ήδη ειδικούς στην ιδέα ότι η αιτία του καρδιακού πόνου μπορεί να είναι προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη.
  • Δεύτερον, ο πόνος δεν είναι σοβαρός και έντονος όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν συνοδεύεται από φόβο θανάτου. Δεν σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα, σε αντίθεση με τη στηθάγχη.
  • Τρίτον, οι πόνοι αυτοί είναι αρκετά μεγάλοι και μετά τη λήψη νιτρογλυκερίνης δεν εξαφανίζονται και δεν υποχωρούν.
  • Τέταρτον, ο πόνος αυξάνεται όταν γυρίζετε ή γέρνετε το κεφάλι, κάτι που δεν παρατηρείται σε «πραγματικές» καρδιακές παθήσεις.

Ριζοσπαστικό σύνδρομο

Το σύνδρομο ριζοειδούς συνδυάζει τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, τα οποία αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της συμπίεσης των ριζών των νωτιαίων νεύρων. Ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο συνέβη το τσίμπημα, ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα της μεσοσπονδύλιου οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας.

Η συμπίεση των ριζών στο επίπεδο του πρώτου ή του δεύτερου τμήματος οδηγεί σε μούδιασμα του ινιακού ή πόνου στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Το τσίμπημα των ριζών του τρίτου νωτιαίου νεύρου προκαλεί μούδιασμα της γλώσσας και του δέρματος πίσω από το αυτί. Όταν οι κινητικές ίνες τσιμπήσουν, καθίσταται δύσκολο για ένα άτομο να μασάει το φαγητό και την αίσθηση μιας διευρυμένης γλώσσας.

Η συμπίεση των ριζών στο επίπεδο του τέταρτου τμήματος του νωτιαίου μυελού προκαλεί πόνο στην καρδιά και τον αυχένα, τους λόξυγγες και τις φάρυγγες ημικρανίες. Υπάρχει μια αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό και το φαγητό είναι δύσκολο να καταπιεί. Μπορεί να υπάρχει πονόλαιμος που μιμείται τον πονόλαιμο. Αλλά η διαφορική διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και της αμυγδαλίτιδας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Η φλεγμονή του φάρυγγα συνοδεύεται πάντα από υπερθερμία, ενώ με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η θερμοκρασία του σώματος δεν αυξάνεται.

Συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Το πιο κοινό σύμπτωμα τσίμπημα των ριζών του πέμπτου νωτιαίου νεύρου είναι η περιορισμένη κινητικότητα των μυών του ώμου. Είναι δύσκολο για τον ασθενή να σηκώσει το χέρι του και να το μετακινήσει στη μία πλευρά.

Το τσίμπημα των ριζών του έκτου τμήματος προκαλεί συνήθως πόνο στην ωμοπλάτη και στο αντιβράχιο. Γίνεται δύσκολο για τον ασθενή να λυγίσει και να περιστρέψει το αντιβράχιο.

Το έβδομο ζευγάρι των νωτιαίων νεύρων ενυδατώνει κυρίως το χέρι, τον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα. Όταν τσίμπημα, η κινητικότητα αυτών των τμημάτων του σώματος διαταράσσεται, εμφανίζεται μούδιασμα ή πόνος.

Η παγίδευση στο επίπεδο του όγδοου τμήματος καθιστά δύσκολη την κάμψη και το τέντωμα του δακτυλίου και του μικρού δακτύλου. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν διαταραχές του πόνου και της ευαισθησίας. Ωστόσο, αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν ήδη να αποδοθούν στα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της τραχηλικής σπονδυλικής στήλης, καθώς οι ρίζες του όγδοου νωτιαίου νεύρου βρίσκονται μεταξύ του έβδομου τραχήλου της μήτρας και του πρώτου θωρακικού σπονδύλου.

Ποιος είναι ο κίνδυνος της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας; Κυρίως λόγω των επιπλοκών του. Η εμφάνιση των μεσοσπονδύλιων κήλων μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της πάρεσης και της παράλυσης. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας. Η σωστά επιλεγμένη θεραπεία επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αποφεύγει την ανάπτυξη επιπλοκών της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας.