Παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος (γοναρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα)

Παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας- μια ασθένεια που σχετίζεται με εκφυλιστικές αλλαγές (φθορά) του ιστού του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών και επιτρέπει την κινητικότητα των άκρων.

παραμορφωμένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές μυοσκελετικές διαταραχές (η συχνότητα εμφάνισης του ενήλικου πληθυσμού σε διάφορες περιοχές του κόσμου κυμαίνεται μεταξύ 13 και 29%). Η παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος (γοναρθρίτιδα) είναι η δεύτερη πιο κοινή ασθένεια μετά την παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου.

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Ο μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παθολογίας είναι από καιρό γνωστοί. Μερικά από αυτά είναι αναπόφευκτα - αυτή είναι η ηλικία, το θηλυκό φύλο, η κληρονομική προδιάθεση.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη παραμορφωμένης οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος, η οποία οδηγεί σε επιταχυνόμενη φθορά του χόνδρου, είναι:

  • Η παχυσαρκία (περισσότερο από 66% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι υπέρβαροι).
  • παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος που αυξάνουν το φορτίο της άρθρωσης (σκολίωση, οστεοχόνδρωση, επίπεδα πόδια, συστηματικές ασθένειες των αρθρώσεων κ. λπ. ).
  • αυξημένη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης.

Επιπλέον, η πρόοδος της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος διευκολύνεται από παθολογίες που διαταράσσουν το μεταβολισμό του ιστού χόνδρου (ενδοκρινικές παθήσεις, ουρική αρθρίτιδα), καθώς και κυκλοφορικές παθήσεις (κιρσούς των κάτω άκρων, αρτηριοσκλήρωση των αρτηριών των ποδιών, διαβητική αγγειοπάθεια) . Η έγκαιρη και επαρκής θεραπεία για αυτές τις ασθένειες βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του άκρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη κοινή αιτία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παθολογία εξελίσσεται ασυνήθιστα γρήγορα. Συνιστούμε επομένως σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό στο γόνατο να εξεταστούν εγκαίρως και, εάν είναι απαραίτητο, να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση της άρθρωσης του γόνατος για την απομάκρυνση των ενδοαρθρικών τραυματισμών.

Πότε πρέπει να δείτε έναν τραυματία;

Αμέσως μετά την εμφάνιση των ακόλουθων συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό τραυματία:

  • Ο πόνος στο γόνατο είναι το πιο επίμονο σύμπτωμα.
  • Κρίσιμο κατά τη μετακίνηση.
  • πρωινή δυσκαμψία - συνήθως συνδυάζεται με κάποιο είδος "αρχικού πόνου" και εξαφανίζεται μετά από 30 λεπτά άσκησης.
  • Δυσλειτουργία της άρθρωσης - αίσθημα χαλάρωσης ή, αντίθετα, παθολογική δυσκαμψία, χωλότητα κ. λπ.

Έμπειροι ορθοπεδικοί τραυματιστές διορίζονται στο MC που, μετά από λεπτομερή διάγνωση, επιλέγουν τη βέλτιστη μέθοδο θεραπείας για την άρθρωση του γόνατος: χειρουργική επέμβαση ή συντηρητική θεραπεία, ανάλογα με την κατάσταση.