Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση είναι μια διαδικασία εκφυλισμού, γήρανσης, της διάσπασης του ιστού του χόνδρου και της μετατροπής του σε έναν τύπο οστού.αυχενική οστεοχόνδρωση σε μια γυναίκαΓια να κατανοήσουμε το πρόβλημα της οστεοχόνδρωσης, πρέπει κανείς να φανταστεί τη δομή της σπονδυλικής στήλης: Αποτελείται από 35 σπονδύλους που υπερτίθενται σε μια στήλη και σχηματίζουν μια σπονδυλική στήλη. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν «μαξιλάρια» - δίσκοι χόνδρου (ενεργούν ως αμορτισέρ και λιπαντικά όταν κινούνται οι σπόνδυλοι), οι δίσκοι αποτελούνται από έναν άκαμπτο, πολυστρωματικό δακτύλιο και έναν υγρό ζελατινώδη πυρήνα στη μέση.

Συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης:

Όλοι γνωρίζουν ότι η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο λεπτή κοντά στο κεφάλι. Οι άνω σπόνδυλοι που απαρτίζουν την αυχενική σπονδυλική στήλη είναι μακρύς, λεπτός, αλλά πολύ δυνατός και εύκαμπτος. Αλλά η αντοχή τους δεν είναι απεριόριστη, ειδικά εάν το ημερήσιο φορτίο στο λαιμό υπερβαίνει τον κανόνα. Οι κύριες αιτίες της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι πάντα κρυμμένες σε αυτά τα φορτία.

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης εξαρτάται επίσης από τον τύπο του φορτίου και τη θέση της βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους: κάθε ρίζα του νεύρου είναι υπεύθυνη για μια συγκεκριμένη λειτουργία, γι 'αυτό και οι εκδηλώσεις της οστεοχόνδρωσης του λαιμού είναι τόσο διαφορετικές. Η ανάπτυξη της νόσου εμφανίζεται σε 4 στάδια. Κάθε επόμενο είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Στάδιο 1 της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας:

Πώς μπορεί η σπονδυλική μας στήλη να προστατευθεί από υπερβολική χρήση και καταστροφική σωματική δραστηριότητα (ή αδράνεια);

Πάνω απ 'όλα τα παράπονα: τέντωμα, μυρμήγκιασμα, πυροβολισμός - όλα αυτά είναι τα πρώτα σημάδια μιας νόσου της σπονδυλικής στήλης.

Η μεσοσπονδυλική οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ξεκινά με ένα αίσθημα έντασης στους μυς του αυχένα, την κόπωση τους. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ελαφρύ πόνο, να αλέσει όταν γυρίζει και γέρνει το κεφάλι. Πολύ συχνά μια τέτοια δυσφορία θεωρείται ως «πιθανώς κρυολόγημα» ή «βαρεθώ κάτι».

Ειδοποίηση! Ο πόνος είναι ένα σημάδι, μπορούμε να πούμε στο σήμα του σώματός μας ότι αν δούλευε, δεν είναι μόνο αυτό. Ο πόνος δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να μουδιάσει με χάπια!

Επίπεδο 2:

Ο ασθενής αισθάνεται ήδη περισσότερο πόνο όταν γυρίζει και γέρνει το κεφάλι. Μερικές φορές ο πόνος ακτινοβολεί στο δεξί ή το αριστερό χέρι, την άρθρωση του ώμου, μερικές φορές στο χέρι.

Από την πλευρά του νευρικού συστήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν σπάνια πονοκέφαλοι, κόπωση, κόπωση, απουσία μυαλού (τα αρχικά συμπτώματα της οστεοχονδρίωσης του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες είναι πολύ παρόμοια με τα κυκλικά συμπτώματα του αναπαραγωγικού συστήματος: πονοκέφαλος, ζάλη, αίσθημα αδυναμίας, κούραση).

Ακόμα κι αν τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχουν ήδη γίνει σαφή, στο δεύτερο στάδιο υπάρχει ακόμη κάθε πιθανότητα να αποφευχθεί η ανάπτυξη της νόσου και η εμφάνιση επιπλοκών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθεί η ανάπτυξη κήλη, η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη στην αυχενική μοίρα με απώλεια κινητικότητας και κυκλοφορικές διαταραχές του εγκεφάλου.

Επίπεδο 3:

Στο τρίτο στάδιο, η ασθένεια μπορεί ήδη να θεωρηθεί παραμελημένη, καθώς η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ήδη πολύ πιο δύσκολη σε αυτό το στάδιο και η καταστροφή είναι συχνά μη αναστρέψιμη. Ο πόνος αυξάνεται με την εμφάνιση μεσοσπονδύλιων κήλων.

Η σταθερή αδυναμία και η ζάλη - λόγω του τσίμπημα των νεύρων και των μεγάλων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκεφαλικό φλοιό επίσης εντείνονται. Ο πόνος δίνεται συχνά στα χέρια. Διαταραχή των μυών των άνω άκρων, με αποτέλεσμα να εξασθενίζουν. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα εκφυλιστικής ασθένειας δίσκου τρίτου βαθμού του λαιμού.

Επίπεδο 4:

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά και έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, οι κήλες και οι προεξοχές τους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία του ασθενούς. Αντί των κατεστραμμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων, εμφανίζεται συνδετικός ιστός, ο οποίος στερεί τη σπονδυλική στήλη από την ευελιξία του.

Η συμπίεση των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων οδηγεί σε διαταραχές συντονισμού. Ο πόνος, η υπνηλία, ο λήθαργος και η ζάλη είναι χειρότερες. Υπάρχει επίσης ένα χτύπημα στα αυτιά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που μπορεί να προκληθούν από την οστεοχόνδρωση:

  • Όταν μια σπονδυλική αρτηρία συμπιέζεται από κήλη, οδηγεί σε εγκεφαλική ισχαιμία και εξελίσσεται σε νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Το τσίμπημα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό στον φλοιό ή στα κάτω μέρη του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα - μειωμένη γνώση, απώλεια συνείδησης
  • Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία.