Πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων

Συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών που έχουν διαφορετική προέλευση και βαθμό απειλής για την υγεία του ασθενούς και την ομαλή λειτουργία του στο δημόσιο περιβάλλον. Η ένταση του πόνου εξαρτάται τόσο από τη νόσο και το στάδιο ανάπτυξής της, όσο και από τις ενέργειες του ασθενούς.

Αιτίες πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις μπορεί να είναι η μηχανική βλάβη: πρόσκρουση, εξάρθρωση κ. λπ. Ο τραυματισμός συνήθως συνοδεύεται από πρόσθετα σημάδια όπως πρήξιμο και ερυθρότητα. Ο πόνος στην άρθρωση του τραυματισμένου βραχίονα γίνεται πιο έντονος με την κίνηση και υποχωρεί σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης.

Η δεύτερη πιο κοινή αιτία είναι η αρθρίτιδα - μια φλεγμονώδης ασθένεια των καρπών και άλλων μερών του σώματος. Ο πόνος της αρθρίτιδας συνοδεύεται από πρήξιμο των χεριών στην πληγείσα περιοχή, κοκκίνισμα του δέρματος, πυρετό ή προσβολή μερών του σώματος εκτός από τις αρθρώσεις των μικρών δακτύλων. Σε μεταγενέστερα στάδια, η αρθρίτιδα εκδηλώνεται ως παραμόρφωση των αρθρώσεων, άρα και των χεριών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα δάχτυλα. Σε αυτή την ασθένεια, η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι αναπόφευκτη και η ανάπτυξη συμπτωμάτων εμφανίζεται σταδιακά σε συμμετρικά τοποθετημένες αρθρώσεις. Εκτός από τον πόνο, η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από μούδιασμα και δυσκαμψία των προσβεβλημένων περιοχών. Τις περισσότερες φορές, αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα. Τα τυπικά συμπτώματά του δεν είναι μόνο πόνος, αλλά και κάψιμο, κοκκίνισμα της επιδερμίδας και ταυτόχρονη προσβολή των καρπών και των αστραγάλων.

Πιστεύεται ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 ετών έχει αλλοιώσεις και αλλαγές ποικίλης σοβαρότητας στις μικρές αρθρώσεις, κάτι που ισχύει και για τα χέρια.

Σε ποιον γιατρό να πάω;

Δεδομένου ότι ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων μπορεί να προκληθεί από διάφορα γεγονότα, η θεραπεία τους πραγματοποιείται από διαφορετικούς ειδικούς: έναν ρευματολόγο και έναν τραυματολόγο. Συνήθως, τη στιγμή που επικοινωνεί με την κλινική, ο ασθενής έχει υποψίες για τους παράγοντες που προκάλεσαν πόνο στις αρθρώσεις και παραπέμπεται στον κατάλληλο γιατρό. Η καλύτερη λύση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό οστεοπαθητικό για διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η έγκαιρη θεραπεία συμβάλλει στη μέγιστη ταχύτητα ανάρρωσης. Επιπλέον, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ασθένειες και τραυματισμοί που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις οδηγούν σε σοβαρές επικίνδυνες επιπλοκές που δεν μπορούν να προληφθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Οστεοπαθητική διάγνωση πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Όπως συμβαίνει με τη διάγνωση σε μια συμβατική κλινική, το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό της αιτιολογίας του πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι μια έρευνα ασθενών. Θα πρέπει να ενημερώσει λεπτομερώς τον οστεοπαθητικό γιατρό πότε και υπό ποιες συνθήκες άρχισαν να πονάνε οι αρθρώσεις, με ποιες κινήσεις ήταν ιδιαίτερα άβολα τα δάχτυλα του άρρωστου χεριού, εάν οι γονείς ή οι στενοί συγγενείς έπασχαν από παρόμοια νοσήματα κ. λπ.

Σε περαιτέρω στάδια ανίχνευσης της νόσου, ο ασθενής εξετάζεται οπτικά και χειροκίνητα. Κατά κανόνα, μια τέτοια εξέταση είναι επαρκής, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία για να ληφθεί πιο ακριβής εικόνα της νόσου.

Οστεοπαθητική θεραπεία για τον πόνο στα δάχτυλα

Δεδομένου ότι ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων δεν είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια, αλλά μόνο ένα σύμπτωμα, η κύρια εστίαση της θεραπείας πρέπει να είναι στην εξάλειψη των αιτιών της εμφάνισής του.

Προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να σταματήσει ο πόνος στην περιοχή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως αποφεύγεται στην οστεοπαθητική, αφού ο πόνος υποχωρεί μόνος του μετά από μία ή δύο παρεμβάσεις χωρίς φάρμακα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου για κάποιο λόγο ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει μεγάλο αριθμό φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των οστεοπαθητικών επεμβάσεων, λαμβάνει χώρα ανάκτηση:

  • Κανονική δομή της άρθρωσης;
  • Πλήρης κινητικότητα των χεριών χωρίς πόνο.
  • Αλληλεπιδράσεις όλων των ιστών των άκρων, συνθήκες για τη λειτουργία της άρθρωσης.
  • Σωστή ροή αίματος και νεύρωση.
  • Αυξημένο επίπεδο αναγεννητικών ικανοτήτων.

Μετά το τέλος του μαθήματος, ο πόνος όχι μόνο θαμπώνει και σταματά, αλλά και δεν εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσθετες θεραπείες για πόνο στις αρθρώσεις

Εκτός από την οστεοπαθητική, οι ειδικοί μπορούν να συστήσουν άλλες μεθόδους έκθεσης για σκοπούς αποκατάστασης. Είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς να προσαρμόζουν το καθημερινό σχήμα εργασίας και ανάπαυσης. Τα άτομα με επώδυνες αρθρώσεις χρειάζονται ξεκούραση και ελάχιστη σωματική εργασία. Για να μην γίνει ποτέ ξανά αισθητός ο πόνος στις αρθρώσεις, θα πρέπει να αλλάξετε τον τύπο της εργασίας σας εάν είναι απαραίτητο εάν οι αρθρώσεις είναι υπό συνεχή καταπόνηση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αρθρώσεις με πόνο στα δάχτυλα υποβάλλονται σε συνεδρίες φυσιοθεραπείας, αλλά συνήθως οι οστεοπαθητικές συνεδρίες είναι αρκετές για επούλωση.

Τι να κάνετε μετά από ένα μάθημα οστεοπαθητικής με πόνο στα δάχτυλα;

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επουλωμένη άρθρωση και το χέρι συνολικά απαιτούν σοβαρή προσοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι ασθένειες που προκαλούν πόνο στα δάχτυλα και σε άλλα μέρη του σώματος εξουδετερώνονται πλήρως μετά από μια σειρά οστεοπαθητικών συνεδριών, η κατάσταση του ασθενούς πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς. Μην ξεχνάτε τις συνταγές του γιατρού, οι οποίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε λαϊκές συνταγές, αλλά πριν τις χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μεταξύ των θεραπειών για τον πόνο στα δάχτυλα και τις αρθρώσεις, που αναγνωρίζονται από τους ειδικούς:

  • βάμμα από άνθη καστανιάς?
  • φυτικά παρασκευάσματα.
  • κομπρέσες και λοσιόν που περιέχουν μηλόξυδο.
  • Έγχυμα από cranberries και φύλλα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διατροφή. Με πόνους στις αρθρώσεις, τα λιπαρά τρόφιμα, το αλάτι και τα καυτά μπαχαρικά θα πρέπει να αποκλείονται από αυτό. Επιπλέον, με πόνο στα δάχτυλα και άλλες βλάβες των αρθρώσεων και του χόνδρου, είναι απαραίτητο να σταματήσετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πρόληψη ασθενειών των δακτύλων

Προκειμένου να αποφευχθεί η παρεμβολή μιας από τις αρθρώσεις με δυσφορία μέχρι τα βαθιά γεράματα, είναι απαραίτητο να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα. Οι αρθρώσεις στα χέρια μπορεί να πονέσουν από συχνή υποθερμία, επομένως δεν μπορείτε να εργαστείτε σε παγωμένο νερό για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Την κρύα εποχή, πρέπει να φοράτε ζεστά γάντια.

Η υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να ρυθμίζεται ακόμη και μετά τη θεραπεία, παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση των αρθρώσεων, όπως και ο ενεργός τρόπος ζωής. Ωστόσο, το φορτίο πρέπει να είναι μέτριο, διαφορετικά είναι γεμάτο με τραυματισμούς και νέες ασθένειες των δακτύλων.

Οι αρθρώσεις των χεριών χρειάζονται ειδικά μασάζ με στόχο τη χαλάρωση και την επούλωση των ιστών. Δεν πρέπει να αγνοήσετε τις συμβουλές των γιατρών για συστηματικές βόλτες στον καθαρό αέρα, που είναι χρήσιμες όχι μόνο για τις αρθρώσεις, αλλά και για τη γενική φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου. Εγγύηση για την άριστη κατάσταση των χεριών και την απόδοσή τους είναι η τακτική επίσκεψη στον οστεοπαθητικό για προληπτικές εξετάσεις.