Αιτίες πόνου στην πλάτη και πώς να απαλλαγείτε από αυτό

Πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Πολλοί ασθενείς, που μετά βίας έχουν περάσει το κατώφλι του ιατρείου και κρατιούνται από το κάτω μέρος της πλάτης τους, ρωτούν: «Γιατί πονάει η μέση και ποια φάρμακα βοηθούν σε αυτόν τον πόνο; "

Δυστυχώς, όλα δεν είναι τόσο απλά και μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο θεραπείας μόνο αφού εντοπίσετε τις αιτίες που προκάλεσαν τον πόνο.

Αρκετοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους με ήπιο έως μέτριο πόνο στην πλάτη και τον αποδέχονται ως φυσιολογικό. Αλλά ακόμα κι αν είχατε αδιάκοπο ήπιο ή σοβαρό μυρμήγκιασμα στη μέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή για να διαγνώσει το πρόβλημα. Γιατί αν δεν ενεργήσετε έγκαιρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αν και ο πόνος στην πλάτη δεν είναι η πιο σοβαρή ασθένεια, με την πάροδο του χρόνου προκαλεί έντονο πόνο και μεγάλη ενόχληση.

Σύνδρομο πρωτοπαθούς και δευτερογενούς πόνου

Οι αιτίες του πόνου στη μέση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και μόνο αφού κατανοήσετε πλήρως από πού προέρχεται, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτήν την ασθένεια.

Σύμφωνα με την ιατρική ταξινόμηση των ασθενειών, διακρίνονται το σύνδρομο πρωτοπαθούς και δευτερογενούς πόνου που εμφανίζεται στην οσφυϊκή περιοχή.

Το σύνδρομο πρωτογενούς πόνου εμφανίζεται στο φόντο των εκφυλιστικών-δυστροφικών παθολογιών της σπονδυλικής στήλης. Αυτές περιλαμβάνουν την οστεοχόνδρωση, κατά την οποία ο χόνδρος και ο οστικός ιστός έχουν υποστεί βλάβη, και η σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει τις μεσοσπονδύλιες ή τις αρθρικές αρθρώσεις.

Τα δευτερογενή σύνδρομα πόνου μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Πρώτον, το κάτω μέρος της πλάτης πονάει συνεχώς με μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση). Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί λόγω μεταβολικών διαταραχών του οστικού ιστού (οστεοπόρωση ή οστεομαλακία).

Πολύ συχνά η αιτία του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή είναι η μη μολυσματική φλεγμονή (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σύνδρομο Reiter, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ. λπ. ).

Μια αρκετά επικίνδυνη αιτία πόνου στην πλάτη είναι το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.

Τα σύνδρομα πόνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων μολυσματικών ασθενειών που οδηγούν σε βλάβες στους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους (βρουκέλλωση, φυματίωση, επισκληρίδιο απόστημα).

Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει με οξείες κυκλοφορικές διαταραχές στη σπονδυλική στήλη (παθήσεις εγκεφαλικού επεισοδίου) και παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (απόφραξη, άτυπη οξεία σκωληκοειδίτιδα).

Σε ορισμένες παθολογίες, ο πόνος στην πλάτη αντανακλάται. Αυτό συμβαίνει όταν επηρεάζονται όργανα στην περιοχή της πυέλου (γυναικολογικές παθολογίες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, νεφρικός κολικός).

Κατά το τέντωμα των οσφυϊκών μυών, συχνά παρατηρείται πόνος. Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει πολύ όταν οι οσφυϊκοί δίσκοι μετατοπίζονται. Ταυτόχρονα, ο ασθενής παίρνει αναγκαστική στάση του σώματος λόγω έντονου πόνου και η κινητικότητά του όταν περπατά επίσης περιορίζεται σοβαρά.

Η κοξάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου) είναι επίσης συχνά η αιτία του επακόλουθου πόνου.

Άλλες αιτίες πόνου στην πλάτη

Συχνά, ο οξύς οσφυϊκός πόνος εμφανίζεται λόγω ανεπιτυχούς κίνησης, παρατεταμένης εργασίας σε άβολη θέση, ακατάλληλης ανύψωσης ή μεταφοράς βαρών, πτώσης ή χτυπήματος, απότομου ισιώματος με ταυτόχρονη περιστροφή, καθώς και παρατεταμένης υποθερμίας ή ρεύματος. Όλα αυτά τα «ατυχήματα» μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και φλεγμονή των εν τω βάθει μυών της πλάτης.

Πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι το κάτω μέρος της πλάτης συχνά πονάει μετά τον ύπνο. Υπάρχουν λόγοι και για αυτό. Το πιο απλό από αυτά είναι η άβολη θέση του σώματος σε ένα όνειρο. Για όσους τους αρέσει να κοιμούνται με το στομάχι τους, οι μύες της οσφυϊκής πλάτης βρίσκονται σε συνεχή ένταση, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση πόνου. Μερικές φορές μια τέτοια επώδυνη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το κρεβάτι ή το μαξιλάρι δεν ταιριάζει στο άτομο. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε σε ορθοπεδικό στρώμα για να χαλαρώσετε πλήρως την πλάτη σας.

Επίσης, ο πρωϊνός οσφυϊκός πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθενειών των εσωτερικών οργάνων. Έτσι, οι παθολογίες του κυκλοφορικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος συνοδεύονται από πόνο στην πλάτη.

Πόνος στη μέση ως αιτία αρνητικών συναισθημάτων

Λίγοι από τους ασθενείς συνειδητοποιούν ότι το κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα από τα πιο ψυχοσωματικά μέρη του σώματος και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται πολύ στο έντονο στρες και τον ενθουσιασμό.

Ο θυμός, η οργή, η ευερεθιστότητα ή ο έντονος φόβος συμβάλλουν στην απελευθέρωση σημαντικών δόσεων αδρεναλίνης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα - αύξηση του τόνου των μυών της πλάτης. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής εκκένωση, οι μύες με αυξημένο τόνο αρχίζουν να σφίγγονται σταδιακά. Και μετά - σύνδρομο σπασμού και πόνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ συχνές σε άτομα με ασταθή ψυχισμό και για τέτοιους ασθενείς η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας.

Πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολλές έγκυες ανησυχούν για τις αιτίες του πόνου στην πλάτη. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να οφείλεται σε νόσο των νεφρών ή του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται η παραγωγή προγεστερόνης, λόγω της οποίας παρατηρείται ασήμαντη αποσκλήρυνση των συνδέσμων, η οποία μπορεί να προκαλέσει οσφυϊκό πόνο.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αυξάνεται σημαντικά, το φορτίο στη σπονδυλική στήλη αυξάνεται απότομα, και ως εκ τούτου υπάρχουν πόνοι έλξης στην οσφυϊκή πλάτη.

Ο έντονος πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία μιας νευρολογικής πάθησης (δισκοκήλη ή ισχιαλγία).

Τι να κάνετε αν πονάει η πλάτη σας

Πρώτα από όλα, σε περίπτωση που ο πόνος στην πλάτη δεν υποχωρήσει εντός τριών ημερών, είναι απαραίτητη η συνεννόηση με νευρολόγο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να αναπτύξει μια σωστή θεραπευτική στρατηγική, η οποία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Κατά κανόνα, οι περισσότεροι πόνοι στην πλάτη απαιτούν συντηρητική θεραπεία, αλλά μερικές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατο να γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη συνταγογράφηση συντηρητικής θεραπείας, υπάρχουν τρεις κύριοι στόχοι:

  1. Ανακουφίστε τον ασθενή από τον πόνο.
  2. Ανάπτυξη προγράμματος θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων για την επιβράδυνση των εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη.
  3. Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην κανονική ζωή.

Πρώτα απ 'όλα, όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να χαλαρώνουμε σωστά μετά από σωματική άσκηση. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να πάρετε μια οριζόντια θέση σε μια σκληρή επιφάνεια και να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για την καλύτερη χαλάρωση.

Σε ασθενείς με περιορισμένες κινητικές δεξιότητες συνιστάται να μην μένουν στο κρεβάτι για περισσότερες από 2-3 ημέρες, ακόμη και με πόνο (όχι βέβαια πολύ έντονος), καθώς αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τους παρασπονδυλικούς μύες. Στην περίπτωση του συνδρόμου επίμονου πόνου με επαναλαμβανόμενο πόνο στο πόδι, απαιτείται ορθοπεδική συμβουλή.

Εάν διαγνωστεί οστεοχονδρωσία, συνταγογραφείται σύνθετη φαρμακευτική θεραπεία με τη βοήθεια φαρμάκων που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστούν τον νευρικό ιστό.

Οι παρασπονδυλικοί αποκλεισμοί έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στην εξάλειψη του πόνου στην πλάτη. Τέτοιες ενέσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και των μυϊκών σπασμών, μειώνοντας έτσι τον πόνο.

Εάν εντοπιστεί κήλη δίσκου, τίθεται το ζήτημα της επέμβασης. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση μιας κήλης που συμπιέζει τη ρίζα και τη δημιουργία συνθηκών για την ανάρρωσή της.