Οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια ομάδα ασθενειών που σχετίζονται με εκφυλιστικές και δυστροφικές αλλαγές στις δομές της σπονδυλικής στήλης. Πρώτα απ 'όλα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και, με την ανάπτυξη της νόσου, οι ίδιοι οι σπόνδυλοι υποφέρουν. Εκφυλιστικές είναι οι αλλαγές που σχετίζονται με τις διαδικασίες της φθοράς των ιστών, της γήρανσης, της απώλειας των αρχικών ιδιοτήτων και των δυστροφικών αλλαγών που προκαλούνται από διατροφικές διαταραχές των ιστών. Ο όρος οστεοχόνδρωση ενώνει έτσι τις περισσότερες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης μη φλεγμονώδους φύσης.

Οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη σχηματίζει τη ραχοκοκαλιά του σκελετού και συνδέει τα διάφορα μέρη του σκελετικού συστήματος. Υποστηρίζει το κεφάλι, τα πλευρά και οι μύες είναι προσκολλημένοι σε αυτό. Ο νωτιαίος μυελός διατρέχει τη σπονδυλική στήλη, η οποία συνδέει τον εγκέφαλο με διάφορα μέρη του σώματός μας. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα με δύο πόδια στον κόσμο και η σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για κίνηση με δύο πόδια. Επομένως, η σπονδυλική στήλη έχει κυρτό σχήμα που θυμίζει το γράμμα S του λατινικού αλφαβήτου και δεν είναι μια άκαμπτη ράβδος, αλλά μια σύνθετη δομή που αποτελείται από διασυνδεδεμένα στοιχεία - σπόνδυλοι. Αυτή η δομή της σπονδυλικής στήλης μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορες κινήσεις, να είμαστε εύκαμπτοι και να απορροφούμε σοκ και προσκρούσεις. Η λειτουργία των αμορτισέρ εκτελείται από μεσοσπονδύλιους δίσκους - στρώματα χόνδρου που αποτελούνται από τον πυρήνα pulposus και τον δακτύλιο του ίνους που τον περιβάλλει. Ο πυρήνας παίρνει και απορροφά το φορτίο και ο ινώδης δακτύλιος εμποδίζει τον πυρήνα να ισιώσει υπό πίεση.

Η μείωση της ελαστικότητας των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να είναι η αρχή μιας ποικιλίας προβλημάτων. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να παραμορφώνονται, η σπονδυλική στήλη χάνει το σωστό σχήμα της. Η πρόοδος της νόσου οδηγεί σε περαιτέρω καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι ινώδεις δακτύλιοι σπάνε, οι σπόνδυλοι έρχονται σε σκληρή επαφή μεταξύ τους, τα νεύρα που συνδέουν τον νωτιαίο μυελό με διάφορα μέρη του σώματος μπορούν να τσιμπήσουν. Έτσι αναπτύσσεται η οστεοχόνδρωση. Εμφανίζονται μεσοσπονδύλιες κήλες και συχνά αναπτύσσεται φλεγμονή. Χωρίς απορρόφηση των κραδασμών, οι σπόνδυλοι μπορούν να ισιώσουν και οι αρθρώσεις τους μαζί να σχηματίσουν ουλή και οστική ανάπτυξη.

Η οστεοχόνδρωση είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες. Μόνο οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο συχνές. Υπολογίζεται ότι κάθε δεύτερο άτομο στη γη πάσχει από οστεοχόνδρωση. Η οστεοχόνδρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά στους άνδρες, κατά μέσο όρο, οι εκδηλώσεις της είναι πιο οδυνηρές.

Τύποι οστεοχόνδρωσης

Τι είναι η οστεοχόνδρωση;

Η οστεοχόνδρωση επηρεάζει διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με το ποιο τμήμα υπέφερε περισσότερο, υπάρχουν:

 • οστική οστεοχόνδρωση - εμφανίζεται συχνότερα.
 • αυχενικό - δεύτερο στη "δημοτικότητα"?
 • ιερός;
 • Στήθος;
 • εκτεταμένη οστεοχόνδρωση, στην οποία πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης επηρεάζονται ταυτόχρονα.
 • Διασταυρούμενες παθολογίες (οσφυϊκή ή τραχηλοθωρακική).

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης

Οι αιτίες της οστεοχόνδρωσης είναι πολύ διαφορετικές.

Πρώτον, με την ηλικία, η ελαστικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων χάνει σταδιακά την ελαστικότητά της. Αυτό σημαίνει ότι η πλάτη μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η παρατεταμένη έκθεση σε θέση που προκαλεί την κλίση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές. Αποφύγετε να καθίσετε σε ασύμμετρη θέση, καταπολεμήστε τη συνήθεια να ξαπλώνετε μόνο στη μία πλευρά, να μεταφέρετε ένα φορτίο (π. χ.

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής είναι επιζήμιος για την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Η άσκηση είναι απαραίτητη, αλλά η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέτρια. Η σπονδυλική στήλη πρέπει να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από το στέλεχος και συνιστάται επίσης να αποφεύγονται τραυματισμοί, οι οποίοι επίσης οδηγούν στην ανάπτυξη σπονδυλικών παθήσεων.

Η δεύτερη ομάδα λόγων σχετίζεται με τις μεταβολικές διαταραχές και τον υποσιτισμό. Οι υδατάνθρακες και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα γεμίζουν το σώμα με θερμίδες που συχνά δεν μπορούμε να αντέξουμε στην καθιστική ζωή της πόλης μαςΑυτό αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λιπώδους ιστού, που οδηγεί σε παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι ένα αυξημένο φορτίο στη σπονδυλική στήλη που οδηγεί στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης. Επιπλέον, μια τέτοια δίαιτα συνήθως περιέχει πολύ λίγα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα), τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για την ενίσχυση του οστικού ιστού. Η παχυσαρκία προκαλείται συχνά από ενδοκρινικές ασθένειες. Ταυτόχρονα, μια παραβίαση του μεταβολισμού ενέργειας, νερού ή ορυκτών μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τους ιστούς που εμπλέκονται στη δομή της σπονδυλικής στήλης.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πλατυποδία;
 • ορμονικές αλλαγές
 • Μεταδοτικές ασθένειες;
 • τοπικές κυκλοφοριακές διαταραχές,

καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Πόνος στον αυχένα σε ένα κορίτσι ένα σύμπτωμα οστεοχόνδρωσης

Στο αρχικό στάδιο της οστεοχόνδρωσης, δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα. Η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης μπορεί να υποτεθεί σε:

 • θαμπό πόνος στην πλάτη (στην περιοχή της πληγείσας περιοχής της σπονδυλικής στήλης).
 • Βαριά στην πλάτη, συνεχής ένταση στους μυς της σπονδυλικής στήλης.
 • Μούδιασμα των μυών, η εμφάνιση «χήνων». Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως λέγεται ότι «η πλάτη είναι μουδιά».
 • Κρίσιμο κατά το γύρισμα του σώματος και του λαιμού.
 • Πονοκέφαλος, ζάλη, εμβοές (συνήθως με αυχενική οστεοχόνδρωση).
 • οδυνηρός πόνος στο στήθος (συνήθως με θωρακική οστεοχόνδρωση).

Την πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα, συνιστάται να σας εξετάσει ένας νευρολόγος.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου εκδηλώνεται σε συμπτώματα που φέρνουν σημαντική δυσφορία:

Πόνος στην πλάτη

Υπάρχει έντονος πόνος στην πλάτη (κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης). Ο πόνος μπορεί να εκπέμψει στα άκρα.

Μούδιασμα στα δάχτυλα

Μια τυπική εκδήλωση της οστεοχόνδρωσης είναι το μούδιασμα στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών.

Περιορισμός της κινητικής δραστηριότητας

Ακόμα και με λίγη σωματική άσκηση, ο πόνος αυξάνεται (π. χ. από τρόμο και ανακίνηση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μεταφοράς). Ο πόνος οδηγεί σε σημαντικούς περιορισμούς στην κινητικότητα και τις κινητικές δεξιότητες.

Μέθοδοι διάγνωσης της οστεοχόνδρωσης

Ο κύριος ρόλος στη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης διαδραματίζεται από οργανικές μελέτες: ακτινογραφία, υπολογιστική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία.

Μπορεί να είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα που παρατηρούνται δεν προκαλούνται από άλλες ιατρικές καταστάσεις. Για διαφορική διάγνωση, πραγματοποιείται γενική και βιοχημική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων και εξετάσεις υπερήχων των εσωτερικών οργάνων.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης

Οι προβληματικές περιοχές της σπονδυλικής στήλης θα ακτινογραφηθούν. Ποιο τμήμα πρέπει να εξεταστεί καθορίζεται με βάση τα παράπονα του ασθενούς.

Υπολογιστική τομογραφία (CT)

Η υπολογιστική τομογραφία (MSCT) καθιστά δυνατή τη λήψη μιας πιο ουσιαστικής εικόνας των παθολογικών διαδικασιών και τον προσδιορισμό της σοβαρότητάς τους. Συγκεκριμένα, το MSCT επιτρέπει την ανίχνευση ενός κήλη δίσκου.

Η υπολογιστική τομογραφία εκτελείται όταν τα δεδομένα ακτίνων Χ είναι ανεπαρκή.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο ενημερωτική μέθοδος για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις (για παράδειγμα, εάν υπάρχει υποψία οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης), δεν μπορεί να αποφευχθεί μαγνητική τομογραφία. Η τομογραφία μαγνητικού συντονισμού επιτρέπει την οπτικοποίηση του χόνδρου και των μαλακών ιστών, με τη βοήθεια των οποίων είναι δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος όσο το δυνατόν ακριβέστερα και να προσδιοριστεί η αιτία της νόσου.

Μέθοδοι θεραπείας της οστεοχόνδρωσης

Συνιστάται να ξεκινήσετε τη θεραπεία για την οστεοχόνδρωση όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς οι παθολογικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες. Επομένως, ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη του πόνου και η πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξης της νόσου.

Η πορεία της θεραπείας είναι συνήθως περίπλοκη και συνταγογραφείται ξεχωριστά ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Η κλινική χρησιμοποιεί για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης:

φαρμακευτική αγωγή

Πρώτα απ 'όλα, η θεραπεία στοχεύει στη διακοπή (εξάλειψη) του συνδρόμου πόνου. Χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά (φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς).

Στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης, χρησιμοποιούνται επίσης φάρμακα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, χονδροπροστατευτικοί παράγοντες (φάρμακα που αποκαθιστούν τον χόνδρο του ιστού), βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου.

μασάζ

Το μασάζ για οστεοχόνδρωση ανακουφίζει τον μυϊκό τόνο, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στη σπονδυλική στήλη και βελτιώνει τις μεταβολικές διαδικασίες. Αυτό χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων, την καταστολή της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.

φυσικοθεραπεία

Με την οστεοχόνδρωση, χρησιμοποιούνται μέθοδοι φυσικής θεραπείας όπως ηλεκτροφόρηση, φωνοφόρηση, UHF, μαγνητική θεραπεία.

Ρεφλεξολογία

Ως επιπρόσθετη θεραπευτική μέθοδος, η ρεφλεξολογία των ποδιών χρησιμοποιείται για την οστεοχόνδρωση. Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής, στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και στην αύξηση των επιδράσεων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

φυσικοθεραπεία

σωστή και λάθος στάση

Η φυσιοθεραπεία για την οστεοχόνδρωση στοχεύει κυρίως στην εξάλειψη του πόνου και στην αποκατάσταση της κινητικότητας στη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιούνται διάφορες ειδικά επιλεγμένες ασκήσεις.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης

Για την πρόληψη της οστεοχόνδρωσης, οι γιατροί στην κλινική προτείνουν:

 • διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος. Η στάση είναι η συνηθισμένη στάση όταν στέκεστε. Στην ιδανική περίπτωση, το κεφάλι και η πλάτη είναι στο ίδιο ύψος, οι ώμοι είναι στο ίδιο ύψος, το στομάχι τραβιέται και το στήθος ανυψώνεται. Η συνήθεια του σώματος αναπτύσσεται μέσω της κίνησης, οπότε η στάση του σώματος πρέπει να παρακολουθείται - όχι καμπούρα ή ασταθής.
 • ακολουθήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής, κάντε γυμναστική.
 • είναι χρήσιμο να κρεμάσετε σε μια οριζόντια ράβδο - ενώ η σπονδυλική στήλη είναι τεντωμένη.
 • κοιμηθείτε σε ένα σκληρό στρώμα. Συνιστάται να αγοράσετε ένα ορθοπεδικό στρώμα και ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι.
 • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και φάτε τρόφιμα που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.