Θεραπεία οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συμπτώματα

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Κάποιος θεραπευτής με 50 χρόνια εμπειρίας παρατήρησε κάποτε: «Όταν άρχισα να εργάζομαι, δεν υπήρχε ούτε ένας νεαρός ασθενής με οστεοχόνδρωση στο χώρο του ξενοδοχείου. Και σήμερα σχεδόν κάθε δεύτερος 30χρονος έχει αυτό το πρόβλημα. "

Οστεοχόνδρωση - μια ασθένεια που προκαλείται από την εναπόθεση αλάτων στη σπονδυλική στήλη

Δεν είναι σωστό. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πολφώδη πυρήνα, τον ινώδη δακτύλιο και τον υαλώδη χόνδρο που τον καλύπτει από πάνω και κάτω.

Με την καταστροφή αυτών των στοιχείων, διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του φορτίου στη σπονδυλική στήλη και της φέρουσας ικανότητας. Ως αποτέλεσμα, οι σπόνδυλοι αρχίζουν να συμπιέζουν τον παρακείμενο νευρικό και μυϊκό ιστό, αναπτύσσονται κατά μήκος των άκρων, σχηματίζοντας το λεγόμενο. Οστεόφυτα που εκπέμπουν έναν χαρακτηριστικό ήχο τσακίσματος όταν μετακινούνται (οι ασθενείς το εξηγούν λανθασμένα ως «απόθεση αλατιού»).

Εάν η πλάτη και ο λαιμός πονάνε, τότε αυτό είναι αποκλειστικά οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση δεν είναι η μόνη αιτία πόνου στην πλάτη. Αυτή η διάγνωση γίνεται συχνά από τους ίδιους τους ασθενείς. Ωστόσο, μαζί με αυτή την παθολογία, η οποία ανήκει στην ομάδα των εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν επίσης αρθρώσεις, οστεοπόρωση και η διαφοροποίηση είναι δυνατή μόνο μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση.

 • Εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές συμβαίνουν στο 30-50% των περιπτώσεων στις ηλικίες 30-40 ετών, στο 75-100% των άνω των 40 ετών.
 • Αυτές οι παθολογικές διεργασίες αποτελούν το 20, 4% της συνολικής αναπηρίας από παθήσεις του οστεοαρθρικού συστήματος.
 • Οι μεγάλες βόλτες κάνουν κακό στη σπονδυλική στήλη

Και αντίστροφα. Η κινητική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης: διατηρεί τον μυϊκό τόνο, διατηρεί την κινητικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τον μεταβολισμό. Στην πορεία της νόσου «φταίει» η υποδυναμία και η παρατεταμένη παραμονή σε ιδιαίτερα άβολη θέση.

Ένα άλλο πράγμα είναι ότι εάν ένα υπέρβαρο άτομο περπατά πολύ, κουβαλάει βαριά πράγματα, τότε η σπονδυλική στήλη υφίσταται αυξημένο φορτίο.

Η πλατυποδία συμβάλλει στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας

Σωστά. Οι καμάρες των ποδιών, καθώς και οι φυσιολογικές καμπυλότητες της σπονδυλικής στήλης, έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τα κρουστικά φορτία κατά το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα. Εάν το πόδι, σε αλληλεπίδραση με τον νάρθηκα, δεν παρέχει επαρκή προστασία, τότε η σπονδυλική στήλη θα υποβληθεί σε πρόσθετα φορτία, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τη διατροφή και τη λειτουργία των δομών του και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της νόσου.

Ο πόνος στην πλάτη είναι το μόνο σύμπτωμα της νόσου.

Σίγουρα όχι. Κατά κανόνα, οι ασθενείς παραπονιούνται για διαρκή πόνο στην πλάτη, που συχνά συνοδεύεται από μούδιασμα και πόνο στις αρθρώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι μύες των άκρων ατροφούν, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης γίνονται λιγότερο κινητές, εμφανίζονται μυϊκοί σπασμοί.

Μια τέτοια οξεία κατάσταση εμφανίζεται λόγω αρτηριακών σπασμών ως απόκριση στις επιπτώσεις της ανάπτυξης των οστών, καθώς και λόγω κήλης δίσκου, αρθροπάθειας της μεσοσπονδυλικής άρθρωσης ως αντανακλαστική αντίδραση στον ερεθισμό των υποδοχέων της σπονδυλικής στήλης.

 1. Εάν ένα άτομο έχει στεφανιαία ή καρδιαγγειακή παθολογία, το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας θα επιδεινώσει την πορεία.
 2. Με την οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχής, πόνος στο στήθος (αίσθηση σαν να έχει κολλήσει εκεί) - στην περιοχή της καρδιάς και άλλα εσωτερικά όργανα ενοχλούν. με οσφυοϊερές βλάβες - στο κάτω μέρος της πλάτης (ακτινοβόληση του ιερού οστού, των κάτω άκρων, μερικές φορές των πυελικών οργάνων).
 3. Όταν εμφανίζονται επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας (κήλη δίσκου, πολλαπλασιασμός των οστών, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλαρθρίτιδα), σημειώνεται βλάβη της ρίζας των νεύρων - ο πόνος γίνεται πυροβολισμός, η ευαισθησία επιδεινώνεται, οι νευρωμένοι μύες εξασθενούν και η δύναμη του αντανακλαστικού μειώνεται.
 4. Η οστεοχόνδρωση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων και ιστών.

Με την οστεοχονδρωσία, ο κίνδυνος κυκλοφορικών διαταραχών στην παρεγκεφαλίδα, το στέλεχος και τις ινιακές περιοχές του εγκεφάλου αυξάνεται.

Εμφανίζεται ένας συνεχής πονοκέφαλος - πρώτα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στη συνέχεια εξαπλώνεται στην περιοχή της στεφάνης και των κροταφών, που επιδεινώνεται από τις κινήσεις του λαιμού (πιο συχνά το πρωί).

Οι ηλικιωμένοι με απότομη στροφή του κεφαλιού μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους. Είχε προηγηθεί ζάλη, βουητό στα αυτιά, διαταραχές της όρασης και της ακοής, ναυτία και έμετος.

Μερικές φορές υπάρχει πόνος στην περιοχή της καρδιάς - μακρύς, πιεστικός, θαμπός. Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ειδικά σε μεγάλη ηλικία και μεγάλη ηλικία, οι μαλακοί ιστοί συχνά αλλάζουν - γίνονται πιο πυκνοί.

Οι εκφυλιστικές διεργασίες στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσουν σε συμφόρηση στο γαστρεντερικό σωλήνα και διαταραχές του βρογχοπνευμονικού συστήματος, οι οποίες είναι γεμάτες με φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις.

Φυτοαγγειακή δυστονία, μεσοπλεύρια νευραλγία - συνέπειες οστεοχονδρωσίας

Σίγουρα όχι. Η οστεοχόνδρωση μπορεί να είναι ένας από τους λόγους (μακράν όχι ο μοναδικός) για την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

Όταν «σβήνονται» οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και μεγαλώνουν τα οστεόφυτα, τα μεσοσπονδύλια τρήματα, το κανάλι της σπονδυλικής αρτηρίας στενεύουν και παραμορφώνονται και αυτό οδηγεί στον τραυματισμό διαφόρων δομών.

Ειδικότερα, με τη συμπίεση των νευρικών ριζών εμφανίζονται σημεία μεσοπλεύριας νευραλγίας και με τη συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα όπως και στη βλαστική-αγγειακή δυστονία.

Είναι αδύνατο να θεραπευθεί η οστεοχόνδρωση

Στην πραγματικότητα, οι εκφυλιστικά αλλαγμένες δομές της σπονδυλικής στήλης δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως. Ωστόσο, η επαρκής σύνθετη θεραπεία μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα της νόσου, να σταματήσει την ανάπτυξη της παθολογίας και να αποφύγει επιπλοκές.

Σε περίπτωση προβλημάτων με δίσκους, είναι λογικό να ζεσταίνουμε τα σημεία που πονούν

Δεν είναι σωστό. Οι αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά οι ακραίες (π. χ. ταξίδι αρχαρίου στο μπάνιο), μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή επιδείνωση. Σε σύνθετες θεραπείες, χρησιμοποιούνται μέτριες θερμικές διαδικασίες, αλλά πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό.

Εάν κάνετε κυκλικές κινήσεις κεφαλής με οστεοχόνδρωση της περιοχής του λαιμού, η υγεία σας θα επιδεινωθεί

Σωστά. Αυτές οι ασκήσεις είναι οι καλύτερες για πρόληψη — βοηθούν στη διατήρηση του εύρους κίνησης στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις. Με σοβαρή οστεοχονδρωσία, οι απρόσεκτες κυκλικές κινήσεις μπορούν να επιδεινώσουν το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας, τη ριζοπάθεια κ. λπ.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι απαραίτητα για τη θεραπεία

Όχι πραγματικά. Κατά την περίοδο της ύφεσης ή όταν ο πόνος δεν είναι έντονος, πραγματοποιείται συντηρητική θεραπεία (φυσιο-, αντανακλαστική και χειροκίνητη). Χρησιμοποιούνται φυσιοθεραπεία, τεχνικές έλξης. Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης και στοχεύει στη μείωση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονώδους διαδικασίας και στην επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών (ενδομυϊκές ή ενδοφλέβιες ενέσεις).

Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες περιλαμβάνουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία συνταγογραφούνται για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. με έντονο πόνο, χρησιμοποιούνται αποκλεισμοί νοβοκαΐνης. στεροειδή φάρμακα (επισκληρίδια, ενδομυϊκές ενέσεις). ΜΣΑΦ με τη μορφή αλοιφών, πηκτωμάτων και κρεμών με αναλγητικά και ερεθιστικά αποτελέσματα. μυοχαλαρωτικά - για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών. Βιταμίνες Β - για τη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη (Β1, Β6, Β12).

Η οστεοχόνδρωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Ναί. Η οστεοχόνδρωση μπορεί να προκαλέσει παράλυση λόγω συμπίεσης του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών και απώλεια συνείδησης εάν τραυματιστεί η σπονδυλική αρτηρία.

Οι ασκήσεις για «τέντωμα» της σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης

Η έλξη, ή έλξη, σας επιτρέπει να αυξήσετε τον μεσοσπονδύλιο χώρο, να μειώσετε τον πόνο και να επαναφέρετε το ανατομικά σωστό σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, το μεμονωμένο φορτίο πρέπει να υπολογιστεί σωστά. Το «μπούκωμα» μπορεί να οδηγήσει σε αντανακλαστική σύσπαση των παρασπονδυλικών μυών και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μόνο ένας τραυματολόγος-ορθοπεδικός έχει το δικαίωμα να θεραπεύσει την οστεοχονδρωσία

Δεν είναι σωστό. Οι περισσότεροι ασθενείς παρακολουθούνται από νευρολόγο, με σημαντικό βαθμό σοβαρότητας παθολογίας - από νευροχειρουργό ή ορθοπεδικό σπονδυλολόγο.

Ένας τοπικός θεραπευτής μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φαρμακευτική θεραπεία για την ανακούφιση μιας έξαρσης.

Οστεοχονδρωσία της σπονδυλικής στήλης: αιτίες και θεραπεία

Έως και το 76% των ανθρώπων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη κάθε χρόνο. Αυτό το στατιστικό επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Οι αιτίες του πόνου μπορεί να είναι διαφορετικές, ένα από αυτά είναι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης.

Λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής, η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης γίνεται πιο συχνή και δεν είναι πάντα δυνατό να την νικήσετε μόνοι σας. Ας μιλήσουμε για το γιατί εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η οστεοχονδρωσία της σπονδυλικής στήλης

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον ορισμό. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται η κοινή ονομασία - ραχιαία, ή μη ειδικός πόνος στην πλάτη.

Οι δυσκολίες ορισμού συνδέονται επίσης με το γεγονός ότι πλήθος ειδικών εργάζονται με αυτήν την ασθένεια - νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, νευροχειρουργοί και γενικοί ιατροί.

Μερικές φορές ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης απευθύνεται σε καρδιολόγο, καθώς οι εκδηλώσεις της νόσου μοιάζουν πολύ με τον πόνο στην καρδιά.

Ο όρος «νωτιαία οστεοχόνδρωση» προτάθηκε από τον Hildebrandt το 1933 ως πολυπαραγοντική εκφυλιστική νόσος του κινητικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης (όπως ορίζεται από τον Popelyansky). Τι είναι το τμήμα κίνησης της σπονδυλικής στήλης; Πρόκειται για δύο επάλληλους σπόνδυλους με έναν μεσοσπονδύλιο δίσκο ανάμεσά τους.

Χάρη σε αυτή την άρθρωση, η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη μπορεί να λυγίσει και να χαλαρώσει, να λυγίσει και να στρίψει. Αλλά για διάφορους λόγους, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν τις ιδιότητές τους, εκφυλίζονται και στη συνέχεια οι αλλαγές επηρεάζουν σταδιακά τους ίδιους τους σπονδύλους.

Δηλαδή, η ουσία της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης είναι η σταδιακή καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η οστεοχόνδρωση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Λόγω του μεγάλου φορτίου, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η πιο συχνή. Τα συμπτώματα είναι:

 • Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, που μπορεί να είναι οξύς ή αμβλύς, είναι σταθερός και μπορεί να αυξάνεται με την κίνηση.
 • Ο πόνος μπορεί να προκληθεί στα πόδια, τα πυελικά όργανα και το ιερό οστό.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει παραβίαση της ευαισθησίας ή της κινητικότητας, ατροφία των μυών των κάτω άκρων.

Η δεύτερη πιο συχνή είναι η αυχενική οστεοχόνδρωση, η οποία σχετίζεται συχνότερα με παρατεταμένη δυσάρεστη στάση του κεφαλιού, για παράδειγμα, όταν εργάζεστε σε υπολογιστή ή με έγγραφα. Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πονοκέφαλος και ζάλη, ημικρανία?
 • οπτική ή ακοή, αναβοσβήνει "μύγες" μπροστά στα μάτια.
 • Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στους ώμους, στις κλείδες.
 • πιθανή παραβίαση της ευαισθησίας στα χέρια.

Λιγότερο συχνά, η οστεοχόνδρωση επηρεάζει τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, καθώς οι σπόνδυλοι είναι ανενεργά διασυνδεδεμένοι. Μια βλάβη σε αυτή την περιοχή μπορεί να μεταμφιεστεί ως καρδιακή ή πνευμονική νόσο. Συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης:

 • Πόνος στην πλάτη στο επίπεδο των ωμοπλάτων, στο στήθος, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί κατά την κάμψη, τη συστροφή, την εισπνοή ή την εκπνοή.
 • διαταραχές ευαισθησίας του δέρματος.

Ανεξάρτητα από το βαθμό της βλάβης, ο πόνος στην οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αυξηθεί με την πίεση στους σπονδύλους που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Με την ήττα πολλών τμημάτων, μπορούμε αμέσως να μιλήσουμε για εκτεταμένη οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες της νόσου

Η σπονδυλική στήλη έχει υψηλή αντοχή και η ανάπτυξη της νόσου απαιτεί την ταυτόχρονη δράση πολλών προκλητικών παραγόντων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεαστούν από τον ασθενή και έτσι να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

 • Καθιστικός τρόπος ζωής - αυτό επιδεινώνει την παροχή αίματος και μαζί της τη διατροφή όλων των στοιχείων της σπονδυλικής στήλης.
 • Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα είναι επίσης επιβλαβής και μπορεί να βλάψει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • μακρά παραμονή σε λάθος μη φυσιολογική θέση - το παράλογο ύψος του γραφείου ή της καρέκλας οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο αναγκάζεται να γέρνει συνεχώς το κεφάλι του και να σκύβει.
 • στρες - η υπερβολική ένταση στους μύες μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των αγγείων που τροφοδοτούν τη σπονδυλική στήλη.
 • υπέρβαρος;
 • Το κάπνισμα επηρεάζει τη μικροκυκλοφορία σε όλους τους ιστούς του σώματος.
 • Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού και πρωτεΐνης βλάπτει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Οι άμεσες αιτίες της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης δεν είναι πάντα προφανείς, αλλά μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθες επιλογές:

 • κληρονομική προδιάθεση - γενετικά προγραμματισμένα χαρακτηριστικά των ιστών χόνδρου και οστών, στα οποία η διαδικασία φθοράς είναι ταχύτερη.
 • Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης - διάφορες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν στο σημείο του τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένης της οστεοχόνδρωσης.
 • επαγγελματικούς κινδύνους όπως κραδασμούς.
 • έκθεση σε λοιμώξεις ή χημικές ουσίες.
 • φυσική γήρανση του σώματος.

Άτομα διαφορετικών επαγγελμάτων διατρέχουν κίνδυνο για την ανάπτυξη οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης. Αυτοί είναι οικοδόμοι και αθλητές, χειρουργοί και υπάλληλοι.

Στάδια οστεοχονδρωσίας και πιθανές επιπλοκές

Η περιγραφή των τεσσάρων σταδίων της σπονδυλικής οστεοχόνδρωσης προτάθηκε από τον Osna το 1971. Δεν χρησιμεύουν για τη διάγνωση, αλλά σας επιτρέπουν να κατανοήσετε την πορεία της νόσου.

 1. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι γίνονται λιγότερο ελαστικοί. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μπορεί να παραμορφωθεί ελαφρά, υπάρχει μετατόπιση του εσωτερικού πολφικού πυρήνα μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Αυτό το στάδιο είτε δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο, είτε υπάρχουν μικροί πόνοι.
 2. Στο δεύτερο στάδιο, μπορεί να εμφανιστούν ρήξεις δίσκου και να εξασθενήσουν οι γύρω σύνδεσμοι. Η σύνδεση των σπονδύλων γίνεται ασταθής. Υπάρχουν κρίσεις οξέος πόνου με αναπηρία.
 3. Το τρίτο στάδιο χαρακτηρίζεται από πλήρη βλάβη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Όταν ο πολφώδης πυρήνας φεύγει από το δίσκο, εμφανίζεται κήλη δίσκου. Μπορεί να εμφανιστούν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης ή τσιμπημένες νευρικές ρίζες.
 4. Στο τέταρτο στάδιο, επηρεάζονται οι περιβάλλοντες ιστοί - σπόνδυλοι, σύνδεσμοι, μεμβράνες της σπονδυλικής στήλης. Ως αποτέλεσμα, το σπονδυλικό τμήμα μπορεί να χάσει εντελώς την κινητικότητα.

Ως αποτέλεσμα της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης, σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτουν διάφορες επιπλοκές. Προβλήματα δίσκου, κήλη και διόγκωση μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, συμπίεση του νωτιαίου μυελού και αναπηρία.

Ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης, είναι πιθανά διάφορα προβλήματα που αφορούν τις νευρικές ρίζες. Αυτές είναι μεσοπλεύρια νευραλγία, παραβιάσεις της ευαισθησίας και της κινητικής λειτουργίας των άνω και κάτω άκρων, δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Η φλεγμονή του ισχιακού νεύρου, ή ισχιαλγία, όχι μόνο προκαλεί έντονο πόνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές των πυελικών οργάνων και στειρότητα.

Εκτός από τις ρίζες των νεύρων, η οστεοχόνδρωση μπορεί επίσης να συμπιέσει τα σπονδυλικά αγγεία. Εάν υπάρχει διαταραχή του κυκλοφορικού στις σπονδυλικές αρτηρίες που εκτείνονται στην περιοχή του λαιμού και τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, μπορεί να αναπτυχθούν εγκεφαλικές διαταραχές, προβλήματα όρασης ή ακοής, αναπνοή ή καρδιακή δραστηριότητα.

Προσεγγίσεις στη διάγνωση και θεραπεία της οστεοχονδρωσίας: συμβατικές και εναλλακτικές μέθοδοι

Η διάγνωση της οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνει εξέταση από νευρολόγο για τον προσδιορισμό του βαθμού βλάβης στις νευρικές ρίζες, εξέταση των αντανακλαστικών και της ευαισθησίας στο πλαίσιο της επίσημης ιατρικής.

Από τις ενόργανες μεθόδους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα:

 • Το υπερηχογράφημα των αγγείων σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τον βαθμό των κυκλοφορικών διαταραχών, για παράδειγμα, στις σπονδυλικές αρτηρίες.
 • Ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης?
 • Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί επίσης ακτινολογικές μεθόδους, αλλά σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια τρισδιάστατη εικόνα της υπό μελέτη περιοχής για να εντοπίσετε ακόμη και μικρές μετατοπίσεις των σπονδύλων.
 • Η μαγνητική τομογραφία ειδικεύεται στη μελέτη μαλακών ιστών, σας επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση του νωτιαίου μυελού και να απεικονίσετε την εσωτερική δομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Για τη διαφορική διάγνωση, χρησιμοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις, γενική εξέταση αίματος και ούρων και δείκτες μεταβολισμού ασβεστίου.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας είναι πολύπλοκη.

 • Το πρώτο και πολύ σημαντικό εργαλείο στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας είναι ο τρόπος ζωής. Η ομαλοποίηση των συνθηκών εργασίας, η μέτρια και τακτική άσκηση, ο υγιής ύπνος βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση των ασθενών.
 • Για τη φαρμακευτική θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης, ένας νευρολόγος ή ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Τις περισσότερες φορές, συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα - αυτή είναι η τυπική θεραπεία για την οστεοχονδρωσία της σπονδυλικής στήλης. Ανακουφίζουν από τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή. Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στη μείωση των μυϊκών σπασμών. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συνταγογραφούνται για την προστασία του νευρικού ιστού από βλάβες. Ωστόσο, όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, για παράδειγμα, τα ΜΣΑΦ μπορεί να επηρεάσουν το στομάχι.
 • Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, χρησιμοποιείται φυσιοθεραπεία, για παράδειγμα, μασάζ για οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης, καθώς και χειρωνακτική θεραπεία. Με σοβαρές επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αλλά συνταγογραφείται μόνο εάν η μακροχρόνια συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας στην κλασική ιατρική στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά (ιδιαίτερα αυτά με ηρεμιστική δράση), μπορεί να είναι εθιστικά και ορισμένα φάρμακα βλάπτουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Εναλλακτικά, μπορούν να θεωρηθούν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες διαθέτουν ειδικά κέντρα και μαθήματα κατάρτισης. Οι προσεγγίσεις και οι μέθοδοι θεραπείας στο βασίλειο των ουρανών διαφέρουν από τη συνήθη ευρωπαϊκή άποψη για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Όλες οι ασθένειες θεωρούνται ως διαταραχές στην ισορροπία και την κίνηση της ενέργειας τσι στο σώμα και τα θεραπευτικά μέτρα στοχεύουν στην αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται διάφορα φαρμακευτικά βότανα, ζωικά συστατικά, μέταλλα, καθώς και διάφορες μέθοδοι εξωτερικής δράσης όπως ο βελονισμός και ο βελονισμός.

Αυτές οι τεχνικές έχουν ευρύ φάσμα ενδείξεων και ελάχιστο αριθμό παρενεργειών.

βελονισμός

Συνώνυμα ονόματα αυτής της μεθόδου είναι ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία. Η αρχή της θεραπείας με βελονισμό είναι η τοποθέτηση βελόνων σε βιοενεργά σημεία. Κάθε σημείο συνδέεται με το όργανο στο οποίο δίνεται το χτύπημα.

Η Ρεφλεξολογία σας βοηθά να απελευθερώσετε την ένταση και τους μυϊκούς σπασμούς, έχει αναισθητική δράση και βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Η μέθοδος είναι ασφαλής γιατί οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης.

Και όταν χρησιμοποιείτε βελόνες επικαλυμμένες με χρυσό ή ασήμι, είναι επιτακτική ανάγκη να αποστειρώνονται. Η αίσθηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την ατομική ευπάθεια, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα.

Είναι σημαντικό η διαδικασία να εκτελείται από εξειδικευμένο ειδικό με μεγάλη εμπειρία. Η λανθασμένη τοποθέτηση της βελόνας είναι άχρηστη ή και επιβλαβής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο βελονισμός συνδυάζεται με χαμηλές δόσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

moxibustion

Πρόκειται για μια στοχευμένη επιρροή ενεργών σημείων με τη βοήθεια ειδικών πούρων αψιθιάς. Η δραστική ουσία είναι παρόμοια με τον βελονισμό και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό. Ένα πούρο που σιγοκαίει τοποθετείται στο σώμα σε ειδικό ξύλινο σπιτάκι ενώ τα ενεργά σημεία θερμαίνονται. Η αψιθιά έχει απολυμαντική, καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση.

Αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής επειδή το λαμπερό μέρος του πούρου δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, αν και ορισμένες περιοχές της Κίνας χρησιμοποιούν άμεσες μεθόδους που δρουν στο δέρμα.

μασάζ

Η θεραπεία μασάζ ασκείται από πολλά διαφορετικά σχολεία στην Κίνα. Χρησιμοποιούν τεχνικές περιστροφής, πιέσεις με το δάχτυλο, χειρωνακτικές μεθόδους θεραπείας. Οι παραδοσιακές τεχνικές μασάζ σας επιτρέπουν να εκπαιδεύσετε τους μύες και τις αρθρώσεις, να επηρεάσετε έμμεσα άλλα όργανα και ιστούς, να βοηθήσετε στην ενίσχυση της άμυνας του σώματος.

τσιγκόνγκ

Η παραδοσιακή κινεζική γυμναστική, όπως το μασάζ, έχει πολλές σχολές. Οι κινήσεις Qigong, ομαλή, τέντωμα και στρίψιμο είναι εξαιρετικές ασκήσεις για τη σπονδυλική στήλη με οστεοχονδρωσία.

Οι τεχνικές Qigong δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι.

Πριν από αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις με το γιατρό σας και να επεξεργαστείτε τη σωστή τεχνική εκτέλεσης υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου ειδικού.

Το επίπεδο της επιστήμης και της ιατρικής στην Κίνα είναι πολύ υψηλό, ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα των επιτευγμάτων της κινεζικής επιστήμης είναι οι μέθοδοι θεραπείας με DNA και τα εμβόλια DNA - οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο και την καταπολέμηση του HIV.

Οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης σε ηλικιωμένους. Χαρακτηριστικά της αποκατάστασης

Οι άνθρωποι γερνούν διαφορετικά: Μερικοί έχουν καθαρό κεφάλι, αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις της ζωής με αισιοδοξία και είναι χαρούμενοι. Άλλοι που έχουν περάσει την ηλικία συνταξιοδότησης χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή.

 • Ο ρυθμός γήρανσης του σώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι είναι:
 • 1) το γενετικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την αποσύνθεση του οργανισμού.
 • 2) ο αντίκτυπος σε ένα άτομο από διάφορα δυσμενή γεγονότα της ζωής.
 • Μια δυσμενής επίδραση σε ένα άτομο προκαλείται από κακές συνθήκες στέγασης, επιβλαβείς συνθήκες εργασίας, διαβίωση σε δυσμενές κλίμα, αδυναμία έγκαιρης λήψης ολοκληρωμένης ιατρικής και κοινωνικής βοήθειας, ανθυγιεινού τρόπου ζωής (υποσιτισμός, κακές συνήθειες και παρατεταμένο συναισθηματικό στρες ).
 • Κατά τον σχεδιασμό μέτρων θεραπείας και αποκατάστασης σε μεγάλη ηλικία, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σχετιζόμενες με την ηλικία και λειτουργικές αλλαγές σε αυτή τη φάση της ζωής.
 • Με την ηλικία, ο όγκος της μυϊκής μάζας μειώνεται, η μυϊκή συσταλτικότητα εξασθενεί, αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα μέρη της σπονδυλικής στήλης.

Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας. Το πρωτογενές στάδιο της νόσου δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Τα τυπικά προληπτικά μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν την παθολογία σε αυτό το στάδιο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε γενική δυσλειτουργία και στο σχηματισμό πολυάριθμων εστιών νέκρωσης του εγκεφαλικού ιστού.

πρόληψη

Ανεξάρτητα από τις επιλεγμένες μεθόδους θεραπείας, η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη υγιή;

 • πίνετε αρκετό νερό?
 • ελέγξτε το βάρος, μην τρώτε υπερβολικά.
 • εάν είναι απαραίτητο, επιλέξτε τα σωστά παπούτσια - ορθοπεδικούς πάτους.
 • Επιλέξτε ένα καλό στρώμα για ύπνο που δεν είναι πολύ μαλακό και παρέχει επαρκή υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης.
 • τρώτε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο (ψάρια, γαλοπούλα, ασπίκια, διάφορα ζελέ).
 • να κάνετε τακτικά αθλήματα.
 • Προσαρμόστε το ύψος του γραφείου και της καρέκλας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη.

Ως εναλλακτικές μέθοδοι πρόληψης, το μασάζ, το τσιγκόνγκ και ο βελονισμός έχουν όλα λειτουργήσει καλά για κατανοητούς λόγους που περιγράφονται παραπάνω.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν χρειάζεται να περιμένετε τα πρώτα σημάδια της ασθένειας για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας.

Τώρα μπορείτε να σηκωθείτε από τον υπολογιστή, να τεντώσετε το λαιμό σας, να προσθέσετε βόλτες ή μασάζ στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας.

Και αν η σπονδυλική οστεοχονδρωσία έχει γίνει ένα πρόβλημα που σας εμποδίζει να ζήσετε ειρηνικά, τότε οι συνδυασμένες προσπάθειες της επιστήμης και της παραδοσιακής ιατρικής θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας και της χαράς της κίνησης.