Σοβαρός πόνος στη μέση - τι να κάνετε;

Πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Τι να κάνετε εάν πονάει η μέση είναι ένα επείγον πρόβλημα για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Επί του παρόντος, η οστεοχόνδρωση δεν είναι πλέον ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Σήμερα, εκφυλιστικές δυστροφικές αλλαγές στον χόνδρινο ιστό των μεσοσπονδύλιων δίσκων αναπτύσσονται σε σχετικά νεαρή ηλικία. Εντοπίζονται ακόμη και σε ασθενείς 20-25 ετών. Η οσφυοϊερή οστεοχόνδρωση είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στην πλάτη. Όχι όμως μόνο αυτός.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό. Επιλέξτε τον κατάλληλο ειδικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσετε σε αυτή την περίπτωση: ο τοπικός θεραπευτής δεν αντιμετωπίζει τον πόνο στη μέση. Σύμφωνα με ιατρικά και οικονομικά πρότυπα, εξαλείφει το σύμπτωμα μόνο στον καθορισμένο αριθμό ημερών. Η δουλειά του είναι να επαναφέρει τον ασθενή στην εργασία του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι η ασθένεια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εντατικά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς χάνουν χρόνο για να αποκαταστήσουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση για πλήρη θεραπεία στην κλινική χειρωνακτικής θεραπείας. Χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές μεθόδους και προσεγγίσεις. Δεν χρησιμοποιούν συμπτωματικές θεραπείες. Οι γιατροί που εργάζονται σε κλινικές χειροπρακτικής στοχεύουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς και όχι στην απόκρυψη των υπαρχόντων συμπτωμάτων.

Για να καταλάβετε τι να κάνετε εάν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει πολύ, πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί αυτό το μέρος του σώματος και τι μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο σύμπτωμα. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ορισμένες πτυχές της ανατομίας και της φυσιολογίας της οσφυϊκής περιοχής.

Η καρδιά αυτού του μέρους του σώματος είναι η οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη. Το ιερό οστό των ενηλίκων είναι ένα ενιαίο τριγωνικό οστό που αποτελείται από πέντε συντηγμένα σπονδυλικά σώματα. Το υπό όρους κέντρο βάρους του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται μεταξύ του πρώτου ιερού οστού και του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου. Αυτό εξηγεί τα κύρια μηχανικά φορτία και τα φορτία τριβής από τα κάτω άκρα.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι λαγονοϊερές αρθρώσεις βρίσκονται στις πλάγιες επιφάνειες του ιερού οστού. Με τη βοήθειά τους, ο πυελικός δακτύλιος συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη. Οι αρθρώσεις του ισχίου βρίσκονται στο κάτω πλάγιο τμήμα του πυελικού δακτυλίου. Έτσι, όλο το φορτίο από τα κάτω άκρα μεταφέρεται μέσω του ισχίου και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων στον δίσκο L5-S1.

Λόγω αυτών των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος L5-S1 και οι λαγονοϊερές αρθρώσεις έχουν ήδη καταστραφεί σε σχετικά μικρή ηλικία στους σύγχρονους ανθρώπους λόγω της καθιστικής ζωής τους. Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για την εμφάνιση οξέος πόνου στην οσφυϊκή περιοχή.

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από μεμονωμένα σπονδυλικά σώματα και μεσοσπονδύλιους δίσκους. Είναι αρκετά ογκώδεις. Τα τμήματα του νωτιαίου μυελού με το ίδιο όνομα βρίσκονται στο οσφυϊκό και ιερό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Τα ζευγαρωμένα ριζικά νεύρα απομακρύνονται από αυτά, σχηματίζοντας το πλέγμα του οσφυοϊερού νεύρου και τα μεγάλα νεύρα. Στο κάτω άκρο του ιερού οστού, αναδύονται οι ακραίες κλωστές του νωτιαίου μυελού, οι οποίες σχηματίζουν ένα άλλο μεγάλο νευρικό πλέγμα - την «αλογοουρά».

Μακριοί πρόσθιοι και οπίσθιοι σύνδεσμοι εκτείνονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αρχίζουν στην περιοχή της ουράς και τελειώνουν στην περιοχή του ινιακού οστού. Υπάρχουν επίσης βραχείς εγκάρσιοι και ενδιάμεσοι σύνδεσμοι. Βρίσκονται μεταξύ γειτονικών σπονδυλικών σωμάτων. Οι παρασπονδυλικοί μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης παρέχουν διάχυτα θρεπτικά συστατικά στον ιστό χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Εάν δεν λειτουργήσουν σωστά, αναπτύσσεται η οστεοχόνδρωση και οι επιπλοκές της.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα ποιοι ιστοί καταστρέφονται. Απαιτείται η βοήθεια έμπειρου γιατρού. Ένας έμπειρος γιατρός θα πραγματοποιήσει μια εξέταση και θα κάνει μια προκαταρκτική διάγνωση. Αναπτύξτε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Λόγοι για τους οποίους πονάει η μέση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν πονάει η μέση σας είναι να μάθετε τις αιτίες αυτής της παθολογικής κατάστασης. Είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η πιθανότητα νεφρικής παθολογίας. Πολύ συχνά η ουρολιθίαση, η πυελονεφρίτιδα, η σπειραματονεφρίτιδα και η πολυκυστική νεφρική νόσος εκδηλώνονται με χαρακτηριστικό σύνδρομο πόνου στο άνω μέρος της πλάτης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα ουρολογικά συμπτώματα. Πρόκειται για σπασμούς κατά την ούρηση, αλλαγή στο χρώμα και τη διαφάνεια των ούρων, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, γενική κακουχία, μέθη και οιδηματώδες νεφρωσικό σύνδρομο, αύξηση της αρτηριακής πίεσης κ. λπ.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν νεφρολόγο ή θεραπευτή το συντομότερο δυνατό. Θα λάβετε επαγγελματική ιατρική φροντίδα.

Εάν την παραμονή της εμφάνισης του συνδρόμου πόνου πέσατε, τραυματιστείτε, είχατε ατύχημα, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν τραυματολόγο για να κλείσετε ραντεβού. Η αιτία του πόνου μπορεί να είναι ένα ρήγμα ή κάταγμα του σπονδυλικού σώματος ή η διαδικασία του, το κάτω πλευρικό τόξο. Με ένα τραυματικό αποτέλεσμα, είναι επίσης δυνατή η βλάβη στον νεφρικό ιστό.

Οι ακόλουθες ασθένειες και καταστάσεις μπορεί να είναι πιθανές αιτίες πόνου στη μέση:

 • τραυματική παραβίαση της ακεραιότητας του συνδέσμου, του τένοντα και της μυϊκής συσκευής (διάταση, μικροσκοπικά κατάγματα, απινίδωση, παραμόρφωση ουλής κ. λπ. ).
 • εκφυλιστική δυστροφική διεργασία στον ιστό χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που οδηγεί στην ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας και ραχιαία νόσο.
 • διόγκωση (μείωση ύψους και αύξηση της κατεχόμενης περιοχής) των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • Εξώθηση (ρήξη) του ινώδους δακτυλίου και έξοδος της μεσοσπονδυλικής κήλης.
 • ασταθής θέση των σπονδυλικών σωμάτων και η περιοδική μετατόπισή τους μεταξύ τους λόγω της φύσης της πλευρολίσθησης, της αντιλήθειας και της οπισθόλυσης.
 • Καταστροφή και φλεγμονή στοχευμένων μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και παραμόρφωση των οστών της λεκάνης.
 • παραμορφωτική οστεοαρθρίτιδα των λαγόνιων-ιερών αρθρώσεων.
 • στένωση του σπονδυλικού σωλήνα?
 • τσίμπημα των ριζικών νεύρων και των κλάδων τους (ισχιαλγία, ισχιαλγία, ριζοπάθεια).
 • σύνδρομο ιπποειδούς ουράς, απιοειδής μυς.
 • Πλεξίτιδα του πλέγματος του οσφυοϊερού νεύρου και πολλά άλλα.

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η πραγματική αιτία του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε εκτενή πρακτική εμπειρία και συγκεκριμένες γνώσεις. Επομένως, δεν πρέπει να συμμετέχετε σε αυτοδιάγνωση και θεραπεία. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό εγκαίρως και να υποβληθείτε σε πλήρη πορεία θεραπείας.

Πολύ πονεμένο κάτω μέρος της πλάτης - τι να κάνετε στο σπίτι

Εάν το κάτω μέρος της πλάτης σας πονάει πολύ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουραστείτε πλήρως. Είναι απαραίτητο να ξαπλώσετε ανάσκελα σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε τους μυς της πλάτης σας. Εάν το σύνδρομο πόνου δεν μειωθεί μέσα σε 30 - 40 λεπτά, είναι απαραίτητο να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Αυτή μπορεί να είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι εάν πονάει η μέση σας είναι να αποκλείσετε όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πτυχές:

 • Υπερβολικό βάρος - κάθε επιπλέον κιλό αυξάνει επανειλημμένα την πίεση στους χόνδρινους δίσκους και προκαλεί την πρόωρη καταστροφή τους.
 • Παραβίαση της στάσης (στρογγυλή ή λυγισμένη πλάτη, ακρώμιο κ. λπ. ) - υπάρχει παραβίαση των διαδικασιών κατανομής του φορτίου υποτίμησης, είναι δυνατή η μετατόπιση των σπονδυλικών σωμάτων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • βαριά σωματική εργασία που σχετίζεται με την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων φορτίων.
 • οικιακούς, αθλητικούς και επαγγελματικούς τραυματισμούς στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • ακατάλληλη οργάνωση του χώρου ύπνου και εργασίας.
 • καθιστική εργασία που σχετίζεται με παρατεταμένη στατική τάση του μυϊκού πλαισίου του σώματος.
 • επιλογή κατώτερων ρούχων και παπουτσιών.
 • παραμόρφωση του ποδιού κατά το περπάτημα και το τρέξιμο (πλατυποδία ή ραιβοποδία).
 • το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (οδηγεί σε μείωση της έντασης της διαδικασίας μικροκυκλοφορίας του λεμφικού υγρού και του αίματος, η οποία είναι γεμάτη με την ανάπτυξη ισχαιμίας και δυστροφίας των ιστών της σπονδυλικής στήλης).
 • Υποσιτισμός και ανεπαρκής πρόσληψη καθαρού νερού.

Εάν η μέση σας πονάει πολύ και δεν ξέρετε τι να κάνετε, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να βρει μια πιθανή αιτία, να την εξαλείψει και να αναπτύξει ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας.

Πόνος στη μέση - πώς να θεραπεύσετε με μεθόδους χειροκίνητης θεραπείας

Τι να κάνετε λοιπόν εάν πονάει το κάτω μέρος της πλάτης - υπάρχουν επί του παρόντος αρκετές επιλογές θεραπείας. Το πρώτο είναι να ζητήσετε ένα ραντεβού με έναν τοπικό θεραπευτή σε μια κλινική της πόλης. Σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται συμπτωματική θεραπεία. Όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα εξαλείφονται, αλλά η διαδικασία καταστροφής των ιστών της σπονδυλικής στήλης συνεχίζεται. Και μπορεί ακόμη και να αυξηθεί επειδή ο γιατρός παρακάμπτει πλήρως τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος με συμπτωματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.

Για παράδειγμα, με μια κήλη δίσκου, το σύνδρομο πόνου στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με το γεγονός ότι οι παρασπονδυλικοί μύες αντισταθμίζουν, αναλαμβάνουν το φορτίο υποτίμησης. Αυτό συνοδεύεται από έντονη ένταση των μυϊκών ινών και πόνο. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται μυοχαλαρωτικά, οι μύες παραλύουν και όλη η υποτίμηση και η μηχανική καταπόνηση αρχίζει να εφαρμόζεται πλήρως στους ήδη κατεστραμμένους δίσκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε ρήξη του ινώδους δακτυλίου και στην εμφάνιση μεσοσπονδυλικής κήλης.

Μπορείτε επίσης να δείτε έναν χειροκίνητο θεραπευτή. Αυτός ο ειδικός εφαρμόζει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία. Θα προσπαθήσει να εντοπίσει όλους τους παράγοντες κινδύνου και να δώσει στον ασθενή ατομικές συστάσεις για την εξάλειψή τους. Στη συνέχεια αναπτύσσει μια ατομική πορεία θεραπείας. Βασίζεται στην αρχή της πλήρους αποκατάστασης της διαταραγμένης διαδικασίας διάχυτης διατροφής του χόνδρινου ιστού των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Για την αποκατάσταση του φυσιολογικού σχήματος του δίσκου, εκτελούνται πολλαπλές συνεδρίες χειροκίνητης έλξης σπονδυλικής στήλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός αυξάνει τον βαθμό ελαστικότητας των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια απλώνει τα διπλανά σπονδυλικά σώματα σε κανονική απόσταση. Οι δίσκοι έχουν χώρο για πλήρη επέκταση. Μετά από 2-3 διαδικασίες, το σύνδρομο του οξέος πόνου εξαφανίζεται εντελώς.

Στο μέλλον, πραγματοποιείται πλήρης πορεία θεραπείας. Μπορεί να περιλαμβάνει οστεοπαθητική, θεραπευτικές ασκήσεις, κινησιοθεραπεία, έκθεση με λέιζερ, φυσικοθεραπεία και πολλά άλλα.