Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης με σύγχρονες μεθόδους και μέσα

Πονοκέφαλος με οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση αναφέρεται σε εκφυλιστικές-δυστροφικές βλάβες των ιστών της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων με εξέλιξη. Όσο περισσότερο παραμελείται η ασθένεια, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής και την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί. Όταν η δομή της σπονδυλικής στήλης είναι κατεστραμμένη, ένα άτομο αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, για παράδειγμα, πώς να ζήσει με πόνο, πώς να κοιμηθεί με αυχενική οστεοχόνδρωση.

Στην πράξη, συχνά εμφανίζονται παθολογίες διαφόρων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, του κόκκυγα και των αρθρώσεων. Παλαιότερα, μόνο άτομα άνω των 25 ετών ήταν άρρωστα, αλλά πρόσφατα υπάρχει μια τάση «αναζωογόνησης» της νόσου. Τα συμπτώματα της νεανικής ή εφηβικής οστεοχόνδρωσης έχουν γίνει κοινά.

Οι λόγοι

Οι αιτίες της οστεοχονδρωσίας μπορεί να είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από το ποιο μέρος του σώματος έχει υποστεί βλάβη. Μετά από οποιονδήποτε τραυματισμό, η φυσιολογική δομή της σπονδυλικής στήλης και του κόκκυγα διαταράσσεται και ξεκινά η διαδικασία εναπόθεσης άλατος και καταστροφής της δομής του δίσκου. Τα παχύσαρκα άτομα, η έλλειψη άσκησης και οι αθλητές είναι επιρρεπείς σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος της νόσου αυξάνεται λόγω αύξησης βάρους και έλλειψης βιταμινών. Οι λεμφαδένες επίσης μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καρδιά, άλλα όργανα υποφέρουν από αυτό και σε συνδυασμό με την οστεοχονδρωσία είναι πολύ επικίνδυνο. Το φορτίο στον ώμο, το γόνατο, το λαιμό και την ουρά αυξάνεται.

Με την ηλικία, σχεδόν κάθε άτομο υποφέρει από οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης. Επαγγέλματα που σχετίζονται με μακροχρόνια παραμονή σε καθιστή θέση, μονότονες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο τον αυχένα, τη μέση και την ουρά. Οι ακόλουθες συνθήκες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου:

  • γενετική προδιάθεση;
  • η πορεία της εγκυμοσύνης?
  • ενδοκρινικές, μολυσματικές ασθένειες.
  • δηλητηρίαση ή έκθεση σε φάρμακα, τοξικές και χημικές ουσίες.
  • Τρόπος ζωής με διατροφικές διαταραχές.

Εκτός από τη σπονδυλική στήλη, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις οστεοχόνδρωσης των αρθρώσεων. Η παθολογία είναι επικίνδυνη για τα γόνατα, τους αγκώνες, την άρθρωση του ώμου, τον κόκκυγα. Με την οστεοχόνδρωση της άρθρωσης του γόνατος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αιτίες όπως το υπερβολικό βάρος ή ο υποσιτισμός, ένας τρόπος ζωής με υπερβολικό φορτίο στα πόδια, καθώς και τραυματισμοί ή φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα.

Οι μύες των ποδιών, σε αντίθεση με τις αρθρώσεις, αντέχουν μεγάλα φορτία, επομένως τα τελευταία υποφέρουν πιο συχνά.

Συμπτώματα βλάβης στην άρθρωση του αγκώνα μπορούν να παρατηρηθούν μαζί με την τρέχουσα οστεοχόνδρωση της αυχενικής ή θωρακικής περιοχής. Συχνά η παθολογία συνδυάζεται με αρθρίτιδα ή αρθρίτιδα. Οι τραυματισμοί και η συνεχής υπερένταση της άρθρωσης του αγκώνα είναι προδιαθεσικοί.

Με την πάροδο του χρόνου, λόγω των συνεχών κινήσεων του λαιμού και του κεφαλιού, καθώς και των χεριών, οι αρθρώσεις αρχίζουν να φθείρονται, εμφανίζονται εναποθέσεις αλατιού. Αυτό οδηγεί σε οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της άρθρωσης του ώμου. Τα αίτια μπορεί να είναι συγγενή, λόγω συμπίεσης των νευρικών πλεγμάτων στην περιοχή του ώμου ή λόγω εξωτερικών παραγόντων. Τραυματισμοί στον αυχένα, στις ωμοπλάτες ή στα χέρια προκαλούν οστεοχόνδρωση.

Οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται σε διαφορετικά τμήματα. Η πιο συχνή είναι η παθολογία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η ασθένεια συνοδεύεται από μεγάλο φορτίο στο κάτω μέρος της πλάτης και είναι επικίνδυνη λόγω της απειλής τσιμπήματος του ισχιακού νεύρου και του σχηματισμού κήλης.

Υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνοι που εντείνονται τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά την ανάπαυση. Μπορεί να υπάρχει «λουμπάγκο» στο κάτω μέρος της πλάτης ή μειωμένη ευαισθησία των ποδιών, ιδιαίτερα της άρθρωσης του γόνατος, της ουράς. Εάν επιδεινωθεί, οι λεμφαδένες φλεγμονώνονται.

Η περιοχή του κόκκυγα συχνά επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να καθίσετε σωστά. Όταν το ισχιακό νεύρο έχει φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, ο πόνος αυξάνεται στα κάτω άκρα, τους γλουτούς, μέχρι την άρθρωση του γόνατος. Για την ανακούφιση του πόνου, είναι καλύτερο για ένα άτομο να πάρει μια άνετη στάση και να πίνει αντισπασμωδικά, χαλαρωτικά ή αναλγητικά φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οστεοχόνδρωση της πλάτης μερικές φορές δυσκολεύει τον φυσιολογικό τοκετό. Στη συνέχεια, πρέπει να εκτελέσετε τη λειτουργία. Τα αντισπασμωδικά λαμβάνονται προσεκτικά αυτή την περίοδο για να μην βλάψουν το έμβρυο.

Σε ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, οι γιατροί χρησιμοποιούν την αναγνώριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων για τη διάγνωση - το σύμπτωμα του Lasegue. Για έναν νευροπαθολόγο, το σύμπτωμα του Lasegue είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου.

Το σύμπτωμα του Lasegue εκτελείται κάθε φορά που υπάρχει υποψία νευρολογικής διαταραχής. Στη μέθοδο Lasegue, ο γιατρός σηκώνει αργά το πόδι σε ισιωμένη κατάσταση χωρίς να λυγίζει το γόνατο. Το σημάδι του Lasegue ελέγχεται σε τρεις φάσεις με κάμψη και επέκταση του ποδιού. Με βάση την εμφάνιση πόνου σε ορισμένες στάσεις. Η μέθοδος Lasegue δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

θεραπευτικές ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση της περιοχής του λαιμού συχνά συνδυάζεται με βλάβες των αρθρώσεων του ώμου και του αγκώνα. Υπάρχει πόνος στον αυχένα, το κεφάλι, εξαπλώνεται στις ωμοπλάτες και τα χέρια, εμφανίζεται πόνος στην καρδιά. Αγοράζονται με αντισπασμωδικά. Υπάρχει θόρυβος στα αυτιά, η όραση επιδεινώνεται.

Ο πόνος επιδεινώνεται με την κίνηση του λαιμού, του κεφαλιού ή της ωμοπλάτης. Στην οξεία φάση, μπορεί να επηρεαστούν οι λεμφαδένες και μπορεί να εμφανιστεί μυϊκός πόνος στις αρθρώσεις του λαιμού και του αγκώνα. Στη συνέχεια απαιτείται επείγουσα θεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία.

Ο ασθενής βασανίζεται συνεχώς από το ερώτημα: πώς να κοιμηθεί με αυχενική οστεοχόνδρωση, τοποθετώντας σωστά το κεφάλι στο μαξιλάρι;

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνο τα αντισπασμωδικά και η θεραπεία θα βοηθήσουν.

Η παθολογία της θωρακικής περιοχής είναι λιγότερο συχνή. Καταγράφονται συμπτώματα πόνου στην καρδιά, στην περιοχή του ώμου, στην ωμική ζώνη, στον αυχένα. Οι λεμφαδένες είναι φλεγμονώδεις, μερικές φορές λόγω του πόνου είναι αδύνατο να σηκώσετε τα χέρια σας, να πάρετε μια βαθιά αναπνοή. Η οστεοχόνδρωση συχνά συγχέεται με τον πόνο στην καρδιά. Όταν παίρνετε αντισπασμωδικά, ο πόνος στους μύες, η καρδιά φεύγει. Εάν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο, τα αντισπασμωδικά δεν βοηθούν πάντα και εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • παραβίαση της ευαισθησίας των ποδιών.
  • αυξημένος πόνος τη νύχτα, κατά την κίνηση, την αναπνοή.
  • Κάψιμο, φαγούρα στην καρδιά, στην περιοχή των ώμων, κατά μήκος των πλευρών.
Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Στην πράξη, η οστεοχόνδρωση συχνά επηρεάζει αρκετά μέρη της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα άβολα όταν η λήψη αντισπασμωδικών φαρμάκων είναι ανεπιθύμητη. Οι διασώστες ξεκίνησαν έγκαιρα τη θεραπεία.

Η διάγνωση της οστεοχονδρωσίας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μελετών υλικού, την ανάκριση και την εξέταση του ασθενούς. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία όπως το σύμπτωμα του Lasegue. Για να αποκλειστούν παθολογίες στην καρδιά και άλλα εσωτερικά όργανα, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα, ΗΚΓ. Για την εξέταση της σπονδυλικής στήλης γίνονται ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας πρέπει να είναι μακρά και πολύπλοκη. Η θεραπεία χωρίζεται σε συμπτωματική θεραπεία και αποκατάσταση. Για τον πόνο, συνταγογραφούνται μυοχαλαρωτικά, ΜΣΑΦ, αναλγητικά, αντισπασμωδικά. Τα μυοχαλαρωτικά όχι μόνο μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και να βελτιώσουν την κινητικότητα. Τα χαλαρωτικά έχουν περιφερειακά και κεντρικά αποτελέσματα. Ποιο φάρμακο θα επιλέξει αποφασίζει ο γιατρός.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό φυσικοθεραπείας, μασάζ, ρεφλεξολογίας. Η θεραπεία επιτρέπει τη χειρωνακτική θεραπεία, τις τράπεζες, τις αλοιφές και τις λαϊκές μεθόδους.

Οστεοχόνδρωση των αρθρώσεων

Συχνά υπάρχουν ασθένειες του αγκώνα, του γόνατος, της άρθρωσης του ώμου. Η οστεοχόνδρωση της άρθρωσης του γόνατος εμφανίζεται συχνά σε έγκυες γυναίκες και συνοδεύεται από πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Η άρθρωση του αγκώνα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος κατά την κίνηση, πρήξιμο, παραμόρφωση. Η λανθασμένη επιλογή θέσης του χεριού φέρνει δυσφορία και πόνο. Στην πληγείσα περιοχή, οι λεμφαδένες φλεγμονώνονται. Επιπλέον, οι λεμφαδένες μπορούν όχι μόνο να πονέσουν στην πληγείσα περιοχή, αλλά και να συλλάβουν τους παρακείμενους λεμφαδένες.

Για να γίνει σωστή διάγνωση, χρησιμοποιούνται ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία, εξετάζονται, ψηλαφούνται και ελέγχονται για το σύμπτωμα Lasegue. Απαιτείται σύνθετη θεραπεία για την αποκατάσταση της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων. Πρέπει να κάνετε μασάζ, ΕΡΤ, να πάρετε αντισπασμωδικά, ΜΣΑΦ, ηρεμιστικά. Σε προχωρημένες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική επέμβαση. Αλλά πρώτα, συνταγογραφείται πάντα συντηρητική θεραπεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.