Μπορεί η κοξάρθρωση να θεραπευτεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Όπως γνωρίζετε, η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας είναι το ισχίο. Στο περπάτημα αναλαμβάνει σχεδόν όλο το φορτίο. Ωστόσο, εκτίθεται επίσης συχνά σε καταγγελίες όπως αρθροπάθεια ή κόξαρθρο. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου; Θα μιλήσουμε για αυτό στο άρθρο μας.

Τι είναι η κοξάρθρωση;

Για να κατανοήσετε την ουσία της νόσου coxarthrosis, η θεραπεία της οποίας είναι εξαιρετικά προβληματική, πρέπει να εμβαθύνετε λίγο στη δομή της άρθρωσης του ισχίου. Το ίδιο έχει τη μορφή "άρθρωσης" και η λειτουργία του είναι να συνδέεται με τη λεκάνη του μηριαίου οστού. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας κεφαλής μπάλας ενσωματωμένης στην κοιλότητα στο οστό του ισχίου. Τόσο η επιφάνεια του κεφαλιού και το Η επιφάνεια της κοιλότητας καλύπτεται με χόνδρο, ο οποίος εκτελεί λειτουργίες απορρόφησης κραδασμών και προστατεύει από τη φθορά.

Έτσι, μια παραβίαση της δομής αυτών των χόνδρων γίνεται η αιτία της οστεοαρθρίτιδας, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξή της. Δηλαδή, λόγω κάποιων εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, ο ελαστικός και ανθεκτικός χόνδρος ξηραίνεται, σκληραίνει και η επιφάνειά του γίνεται τραχιά αντί λεία. Μια τέτοια δομή διαταράσσει την κανονική λειτουργία και οδηγεί σε αργή και επώδυνη καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου. Επομένως, εδώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανακουφίζετε τον πόνο στην κόξαρθρο της άρθρωσης του ισχίου, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα.

Στο προχωρημένο στάδιο, το οστό παραμορφώνεται τόσο έντονα που ο ασθενής χάνει την ικανότητα να περπατά. Συνοψίζοντας, μια τέτοια ασθένεια μπορεί να οριστεί ως οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου - η καταστροφή της πλήρους ή μερικής ακεραιότητας της αρθρικής επιφάνειας. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι όροι αρθροπάθεια, κοξάρθρωση και οστεοαρθρίτιδα είναι πρακτικά οι ίδιοι. Απλώς η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας ευρύτερος ορισμός και οι άλλες δύο είναι ένα και το αυτό και ισχύουν μόνο για την άρθρωση του ισχίου.

Αιτίες εκδήλωσης

Σύμφωνα με τους γιατρούς, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για την εμφάνιση της κοξάρθρωσης, αλλά θα εξετάσουμε μόνο τους πιο συνηθισμένους:

 1. Συγγενείς παθολογίες. Οι πιο συχνές είναι η δυσπλασία (κυρτότητα) και το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου. Σχεδόν πάντα προκαλούν δυσπλαστική κοξάρθρωση βαθμού 1 του ισχίου.
 2. κληρονομική προδιάθεση. Αυτό συμβαίνει όταν αυτή η ασθένεια είναι αρκετά συχνή στην οικογένειά σας.
 3. παθητικός τρόπος ζωής. Κατά τη διάρκεια της αδράνειας, ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητα και την ελαστικότητά του και μπορεί να παραμορφωθεί.
 4. Παραβίαση του ορμονικού υποβάθρου. Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρικών ιστών.
 5. Ηλικία. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών στο 70% των περιπτώσεων. Όλα έχουν να κάνουν με τη φυσική γήρανση του σώματος και τη διατήρηση ενός σε μεγάλο βαθμό καθιστικού τρόπου ζωής καθώς γερνάμε.
 6. τραυματισμοί. Ο τραυματισμός της άρθρωσης οδηγεί σε λέπτυνση του χόνδρου ή ακόμα και στην παραμόρφωσή του, και αυτό είναι μια αναπόφευκτη προισχιακή άρθρωση.
 7. υπέρβαρος. Σημάδι - πολύ βάρος, που συνεχώς υπερφορτώνει την άρθρωση του ισχίου. Τέτοια παρατεταμένα φορτία οδηγούν αναπόφευκτα σε φθορά του χόνδρου και συνεπώς στην καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου.
 8. Μεγάλα φορτία. Οι αθλητές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία κινδύνου.
 9. Μια απλή διαταραχή του κυκλοφορικού. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποτύχει. Έτσι, μετά τον μεταβολισμό, συσσωρεύονται πολλά υπολείμματα στους περιαρθρικούς ιστούς, τα οποία οδηγούν στην παραγωγή ενζύμων, τα οποία όμως με τη σειρά τους καταστρέφουν τον ιστό του χόνδρου.
 10. ασθένειες του ισχίου. Μια άλλη αρκετά συχνή αιτία της κοξάρθρωσης. Το θέμα είναι ότι η λανθασμένη ή μη έγκαιρη θεραπεία άλλων ασθενειών του ισχίου (διάφορες λοιμώξεις ή ακόμα και νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου) οδηγεί εύκολα στην ανάπτυξη αρθρώσεων.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου είναι ήπια, επομένως κανείς δεν σκέφτεται να αντιμετωπίσει την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου 1ου βαθμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία και δυσφορία στην άρθρωση του ισχίου το πρωί, αμέσως μετά το ξύπνημα. Η ενόχληση ή ο πόνος επιδεινώνεται από τη σωματική άσκηση και μειώνεται ή εξαφανίζεται τελείως κατά την ανάπαυση. Οι ασθενείς συχνά δεν δίνουν προσοχή σε τέτοια συμπτώματα, αλλά η πρόληψη της κοξάρθρωσης δεν βοηθά εδώ.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, η ασθένεια αρχίζει ήδη να ενοχλεί πλήρως και όλοι σκέφτονται ποιος γιατρός αντιμετωπίζει την κοξάρθρωση για να επικοινωνήσει έγκαιρα μαζί του. Επιπλέον, η άρθρωση αρχίζει να φλεγμονώνεται, η κινητικότητά της χάνεται και ο χόνδρος καταρρέει, σχηματίζοντας οστικά σπιρούνια. Ο πόνος δεν υποχωρεί ακόμη και με παρατεταμένη ανάπαυση, η κίνηση είναι μάλλον περιορισμένη. Εδώ χρειάζεστε πληροφορίες για τη θεραπεία της κοξάρθρωσης βαθμού 3, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε εμάς.

Τότε ο χόνδρος εξαφανίζεται εντελώς και τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Γίνεται αρκετά δύσκολη η μετακίνηση. Ως αποτέλεσμα, η αδράνεια, που οδηγεί σε εξασθένηση ή και ατροφία των μυών, αρχίζει η παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου. Το μήκος των ποδιών μπορεί επίσης να αλλάξει. Υπάρχει εμφανής χωλότητα. Η συντηρητική θεραπεία της κόξαρθρωσης τρίτου βαθμού δεν βοηθά πλέον εδώ. Το τελευταίο στάδιο είναι η πλήρης απώλεια της ικανότητας βάδισης.

διάγνωση

Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ποιος γιατρός λοιπόν αντιμετωπίζει την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου χωρίς χειρουργική επέμβαση; Πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ρευματολόγο ή ορθοπεδικό τραυματολόγο. Η διάγνωση ξεκινά με μια έρευνα του ασθενούς, δηλαδή τι πονάει, πού ακριβώς πονάει, πόσο συχνά γίνεται αισθητός ο πόνος κ. λπ. Για να εκτιμήσει τη δύναμη του πόνου, ο γιατρός εκτελεί αρκετούς χειρισμούς με την άρθρωση. Θα λυγίσει, θα ισιώσει και θα περιστρέψει το κάτω άκρο. Επιπλέον, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να περπατήσει για να εκτιμηθεί η εξωτερική διαμόρφωση της άρθρωσης.

Ωστόσο, μια κλινική εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάγνωση. Η ταχύτητα καθίζησης των ερυθροκυττάρων αυξάνεται σημαντικά, από 30 mm/h και άνω. Η αύξηση των σφαιρινών, του οροοειδούς, των ανοσοσφαιρινών και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης είναι επίσης συμπτώματα της κοξάρθρωσης. Για τον προσδιορισμό του επιπέδου τους απαιτείται βιοχημική εξέταση αίματος. Ωστόσο, τέτοιες εξετάσεις δεν αρκούν για να συνταγογραφηθεί θεραπεία για την κοξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου.

Ο γιατρός εξετάζει μια εικόνα της άρθρωσης του ισχίου με οστεοαρθρίτιδα

Μια υποχρεωτική εκδήλωση είναι η ακτινογραφία. Αλλά εδώ ξεφεύγει ένα σαφές μείον - μόνο τα οστά και οι σφραγίδες των οστών είναι ορατά στην εικόνα, ο χόνδρος και οι μαλακοί ιστοί δεν φαίνονται. Επομένως, η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο θα είναι αρκετά δύσκολη. Σε αυτή την περίπτωση, η υπολογιστική τομογραφία θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια πλήρη εικόνα και ήδη στη βάση της μπορεί να ειπωθεί πώς να θεραπεύεται η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου. Ωστόσο, όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται περιττές εάν έχετε αρθρίτιδα ισχίου σταδίου 4 ή παραμορφωτική αρθρίτιδα. Εξάλλου, η ασθένεια θα είναι ορατή με γυμνό μάτι και η πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και η θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση δεν θα έχουν πλέον νόημα.

βαθμούς και τύπους

Με βάση την παραμέληση και τα συμπτώματα της νόσου, διακρίνονται 4 βαθμοί εκδήλωσής της.

Βαθμός περιγραφή
Πρώτα Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου σταδίου 1 είναι εύκολο να παραβλεφθεί. Τα συμπτώματά του είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην άρθρωση του ισχίου μετά από παρατεταμένη σωματική καταπόνηση. Ο πόνος εξαφανίζεται μόλις σταματήσει το άγχος. Η ακτινογραφία δείχνει μόνο μια μικρή στένωση του μεσοαρθρικού χώρου. Εάν προσανατολιστείτε έγκαιρα, η ασθένεια μπορεί εύκολα να προληφθεί.
Δεύτερος Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου 2ου βαθμού - τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται, αυτή είναι η αρχή της καταστροφής του χόνδρινου ιστού. Ο πόνος εντείνεται και ακτινοβολεί στον μηρό και τη βουβωνική χώρα. Αρχίζουν ακόμη και να εκδηλώνονται σε μια κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί να υπάρχει εμφανής χωλότητα. Το σύνδρομο πρωινής δυσκαμψίας εμφανίζεται τακτικά το πρωί. Θα μιλήσουμε περαιτέρω για τον τρόπο αντιμετώπισης της κοξάρθρωσης της άρθρωσης του ισχίου 2ου βαθμού.
τρίτος Στο τρίτο στάδιο, η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου χόνδρος. Η ακτινογραφία δείχνει μια ισχυρή νηματοειδές στένωση του χώρου της άρθρωσης. Ο πόνος σε αυτό το στάδιο είναι μόνιμος και εξαλείφεται μόνο με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Ταυτόχρονα, οι κινήσεις του ασθενούς είναι πολύ περιορισμένες και χρειάζεται πατερίτσες ή μπαστούνι για να ακουμπήσει πάνω του για να κινηθεί. Αρχίζει η ατροφία των μαλακών ιστών, εμφανίζεται οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης. Αυτό εγείρει το ερώτημα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αρθροπάθεια τρίτου βαθμού της άρθρωσης του ισχίου: συντηρητικές μέθοδοι ή χειρουργική επέμβαση.
Τέταρτος Το τέταρτο στάδιο είναι το πιο παραμελημένο και δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς χειρουργική επέμβαση. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στην περιοχή της άρθρωσης. Η άρθρωση αυτή καθαυτή έχει σχεδόν εξαφανιστεί, τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν μαζί. Τα συμπτώματα είναι ίδια όπως και στο τρίτο στάδιο, αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα κίνησης της πυελικής άρθρωσης.

Με μορφές κοξάρθρωσης φαίνεται να έχει καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Τώρα λίγα λόγια για τους τύπους αυτής της ασθένειας. Έτσι, οι πιο δημοφιλείς είναι 2 ταξινομήσεις. Η πρώτη είναι μια ταξινόμηση με βάση το πόσες αρθρώσεις επηρεάζονται - 1 ή 2. Όλα είναι απλά εδώ, αν 1, τότε λένε ότι η κοξάρθρωση είναι μονόπλευρη. Εάν οι αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του οστού του ισχίου επηρεάζονται, αυτό αναφέρεται ως αμφοτερόπλευρη αρθροπάθεια.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη όχι λιγότερο δημοφιλής ταξινόμηση, η οποία προσδιορίζει μια ασθένεια με βάση τα αίτια της εμφάνισής της. Υπάρχουν 7 τύποι εδώ:

 1. Η σχετιζόμενη με την ηλικία αλλαγή στην άρθρωση και τον χόνδρο είναι η λεγόμενη ενελικτική κοξάρθρωση.
 2. Κοξάρθρωση που προκαλείται από επιπλοκή της νόσου Perthes. Ως αποτέλεσμα, νέκρωση του σπογγώδους ιστού που καλύπτει την κεφαλή του μηριαίου οστού.
 3. Η συγγενής δυσπλασία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων ονομάζεται δυσπλαστική κοξάρθρωση. Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς, κάθε δέκατο κρούσμα είναι αποτέλεσμα συγγενούς υπεξάρθρωσης της κεφαλής του μηριαίου ή αυτού που είναι γνωστό ως δυσπλασία.
 4. Επιπλοκή μετά από αρθρίτιδα ή μετα-λοιμώδη κόξαρθρο.
 5. Μετατραυματική κοξάρθρωση. Είναι αποτέλεσμα ακατάλληλης μακροχρόνιας πίεσης στην άρθρωση, η οποία οδηγεί σε μικροτραύματα, τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν αργά τον ιστό του χόνδρου.
 6. Η επόμενη ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και κορτικοστεροειδή, καθώς και άλλα άτομα που πάσχουν από ορμονικές ανισορροπίες. Αυτός ο τύπος ονομάζεται δυσορμονική αρθροπάθεια.
 7. Λοιπόν, εάν δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί η αιτία της νόσου, θα διαγνωστεί με ιδιοπαθή κοξάρθρωση.

μεθόδους θεραπείας

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου, αλλά δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για τη νόσο. Όλες οι θεραπείες μπορούν να χωριστούν σε τρεις φάσεις.

 • Πρόληψη ή Πρόληψη Ασθενειών.
 • Θεραπεία των πρώτων σταδίων (πρώτο και δεύτερο).
 • Θεραπεία προχωρημένων σταδίων (τρίτο και τέταρτο).

Συντηρητική θεραπεία

Αυτό περιλαμβάνει τη θεραπεία του πρώτου και του δεύτερου σταδίου της ανάπτυξης της κοξάρθρωσης. Όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, μπορείτε απλώς να απαλλαγείτε από όλα όσα οδηγούν σε συνεχώς αυξημένο φορτίο στην άρθρωση. Τα μέτρια φορτία που αναπτύσσουν την άρθρωση δεν θα είναι περιττά. Αυτά περιλαμβάνουν ελαφριά φορτία, για παράδειγμα, θεραπευτικές ασκήσεις, κολύμπι, ποδηλασία κ. λπ. Μια τέτοια εκπαίδευση θα βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξη της άρθρωσης, αλλά και στη διατήρηση της σε καλή κατάσταση.

Εξίσου σημαντική είναι η διόρθωση του βάρους με το πλεόνασμα του, καθώς και η σωστή διατροφή. Πρέπει επίσης να εξασφαλίζετε επαρκή ύπνο και ανάπαυση ανά πάσα στιγμή. Το μασάζ, τόσο το ειδικό όσο και το αυτομασάζ, βοηθούν επίσης. Στο δεύτερο στάδιο, με αυξανόμενο πόνο, είναι απαραίτητη η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Λοιπόν, εάν η ασθένεια εξελιχθεί και φτάσει στον βαθμό 3, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη χρήση μπαστούνι ή πατερίτσες για να ανακουφίσετε το επιπλέον φορτίο στη λεκάνη.

χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός που σας θεραπεύει μπορεί να αποφασίσει για χειρουργική επέμβαση ήδη από το τρίτο στάδιο, προκειμένου να θεραπεύσει την αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου. Εκτελούνται 4 τύποι λειτουργιών:

 • Αρθροπλαστική - Πραγματοποιείται μοντελοποίηση χόνδρου στην άρθρωση. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να αποκαταστήσετε σχεδόν πλήρως τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.
 • Η οστεοτομία είναι μια ανατομή των οστών που γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι παραμορφωμένες περιοχές να αφαιρούνται πλήρως και ο φυσιολογικός ιστός να μην παραμορφώνεται.
 • Αρθρόδεση - η άρθρωση συνδέεται με το οστό με τη βοήθεια ειδικών πλακών και βιδών. Μια πιο ριζική μέθοδος παρέμβασης. Μετά από αυτό, η άρθρωση παραμένει ακινητοποιημένη.
 • Η ενδοπροσθετική είναι μια πολύπλοκη επέμβαση στην άρθρωση του ισχίου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πρόκειται για επέμβαση στην άρθρωση, αλλά για πλήρη αντικατάστασή της με προσθετική που έγινε λαμβάνοντας υπόψη την ανατομία του ασθενούς. Έτσι, πραγματοποιείται πλήρης ή μερική αντικατάσταση, γι' αυτό είναι δυνατή η επούλωση της κοξάρθρωσης. Το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 70%. Στο επόμενο άρθρο θα σας πούμε ποιες παρεμβάσεις γίνονται πριν την επέμβαση και πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας μετά την επέμβαση από ψυχολογικής πλευράς.

πρόληψη

Πολλοί πιστεύουν ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται καθόλου σε μεγάλη ηλικία, αλλά αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και έγκαιρα, τότε μπορεί να θεραπευτεί. Δεν είναι έτσι. Δεδομένου ότι η θεραπεία της κοξάρθρωσης είναι δυνατή μόνο με ενδοπροσθετική, είναι καλύτερο να τον προειδοποιήσετε εκ των προτέρων. Αυτά περιλαμβάνουν τον έλεγχο του υπερβολικού στρες στην άρθρωση, τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, τον έλεγχο της διατροφής και του βάρους. Ο κανονικός ύπνος και η ξεκούραση είναι επίσης σημαντικά. Μπορείτε να κάνετε τακτικές θεραπείες μασάζ. Συνιστάται η τακτική λήψη χονδροπροστατευτικών.