πόνος στην πλάτη

Συμπτώματα και αιτίες πόνου στην πλάτη

Υπάρχουν πρωτογενείς και δευτερογενείς αισθήσεις πόνου, καθένας από αυτούς τους τύπους μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία καταστάσεων και ασθενειών. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε μόνο τα πιο βασικά.

Μη ειδικό (πρωτογενές). Αυτός ο τύπος πόνου σχετίζεται άμεσα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στους γύρω ιστούς.

Αιτίες πόνου στην πλάτη που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη:

 • σκολίωση. Παραβίαση της στάσης του σώματος, που οδηγεί σε σταδιακή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, μετατόπιση των σπονδύλων και καταπόνηση των μυών.
 • οστεοχονδρωσις. Ο λόγος για την ανάπτυξη της νόσου είναι η μείωση της ικανότητας απόσβεσης της σπονδυλικής στήλης: βλάβη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, ρήξη του ινώδους δακτυλίου και, ως αποτέλεσμα, βλάβη στον πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι επώδυνες αισθήσεις εντοπίζονται στην περιοχή του τμήματος της σπονδυλικής στήλης όπου υπάρχουν παθολογικές αλλαγές. Έτσι, με την οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, ο πόνος στην πλάτη εντοπίζεται στην περιοχή του θώρακα (η πλάτη πονάει μεταξύ των ωμοπλάτων και κάτω από τα πλευρά), με την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ένα άτομο έχει πόνο στην οσφυϊκή περιοχή.
 • μεσοσπονδυλική κήλη. Λόγω βλάβης στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, οι μαλακές δομές των σπονδύλων προεξέχουν με πιθανότητα τραυματισμού (φυσιολογική και στραγγαλισμένη κήλη). Ο πόνος εντοπίζεται στο σημείο της κήλης.
 • αγκυλωτική σπονδυλίτιδα. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην πλάτη και περιορισμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, που οδηγεί σε αναγκαστική «σκύψωση» του ασθενούς.
 • οστεομυελίτιδα. Η αιτία της νόσου είναι μια μολυσματική διαδικασία που έχει αναπτυχθεί στη σπονδυλική στήλη. Ο ασθενής αισθάνεται ότι ο πόνος δεν καλύπτει μόνο τη σπονδυλική στήλη, αλλά και τους μύες της πλάτης.
 • τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την περίπτωση, η αιτία του πόνου στην πλάτη είναι ένας τραυματισμός και οι επιπλοκές που τον συνοδεύουν. Η ένταση των αισθήσεων του πόνου και ο εντοπισμός τους σχετίζονται άμεσα με το είδος του τραυματισμού και το προσβεβλημένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

Στο 40-50% των περιπτώσεων, τα αίτια της οσφυαλγίας είναι βλάβες στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης (σκελετικός πόνος). Ένα άλλο 3-5% του έντονου πόνου στην πλάτη σχετίζεται με βλάβη στις ρίζες του νωτιαίου μυελού (ριζικό πόνο).

Πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με παθολογικές αλλαγές στους μύες:

 • ινομυαλγία. Η φλεγμονώδης διαδικασία αναπτύσσεται στους μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, χαρακτηρίζεται από συμμετρία και μπορεί να είναι χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, οι μύες της πλάτης σε όλη τη σπονδυλική στήλη πονάνε. Το σημαντικό σημείο είναι ότι ο πόνος στην άκρη εμφανίζεται όταν πιέζετε συγκεκριμένα σημεία.
 • πολυμυοσίτιδα. Η υποθερμία μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της νόσου, ο ασθενής αισθάνεται μυϊκή αδυναμία και πόνο, ο οποίος αυξάνεται όταν προσπαθεί να κάνει μια στροφή.
 • Ρευματική πολυμυαλγία. Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι ξεκάθαρη. Μολυσματικές ασθένειες που μειώνουν την ανοσία μπορούν να χρησιμεύσουν ως έναυσμα. Εκδηλώνεται με πόνο, ο οποίος αυξάνεται με την ανάπτυξη της νόσου και μπορεί να καλύψει όλα τα σημεία της πλάτης. Ο έντονος πόνος στην πλάτη βλάπτει την κινητικότητα τόσο σοβαρά που ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να κινηθεί ανεξάρτητα. Μια σαφής ασυμμετρία είναι ορατή στο πίσω μέρος.
 • Νόσος Charcot. Τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στα περιφερικά νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ως αποτέλεσμα της παθολογικής διαδικασίας, μαζί με αρκετά έντονο πόνο, υπάρχει μια αλλαγή στο βάδισμα του ατόμου.

Στο 50-60% των περιπτώσεων μη ειδικής οσφυαλγίας, η εντόπισή της είναι στους μύες.

Ειδικός (δευτεροπαθής πόνος). Παρά τον εντοπισμό του στην πλάτη, αυτός ο τύπος πόνου συχνά δεν έχει άμεση σχέση με ασθένειες της σπονδυλικής στήλης ή του γύρω μυϊκού σκελετού. Οι αιτίες του συγκεκριμένου πόνου είναι εξαιρετικά διαφορετικές, αλλά οι πιο επικίνδυνες είναι ογκολογικές ασθένειες. Ο πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από κακοήθη νεόπλασμα στην περιοχή των μαστικών αδένων, των πνευμόνων ή του προστάτη, που προκαλεί μετάσταση στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασθένειες που προκαλούν συγκεκριμένο πόνο περιλαμβάνουν:

 • Τσιμπημένες νευρικές ρίζες στο στήθος. Τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη μεσοπλεύρια νευραλγία. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται στο σημείο του τσιμπήματος. Έτσι μπορεί να εκδηλωθεί η μεσοπλεύρια νευραλγία: πόνος κάτω από τις ωμοπλάτες, πόνος στην πλάτη κάτω από τα πλευρά (στην πλευρά όπου σημειώθηκε το τσίμπημα). Ο πόνος έχει διαφορετικό βαθμό - από πόνο έως οξύ, πυροβολισμό. Τις περισσότερες φορές, το σύνδρομο πόνου εμφανίζεται όταν κινείται ή πιέζεται στην πληγείσα περιοχή. Αυτό το γεγονός είναι η κύρια διαφορά μεταξύ της μεσοπλεύριας νευραλγίας και των παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων, οι οποίες μπορούν επίσης να εκδηλωθούν με πόνο κάτω από την αριστερή (ή δεξιά) ωμοπλάτη από πίσω.
 • Παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Πιο συχνά προκαλούν πόνο στη δεξιά πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθούν στην αριστερή πλευρά του σώματος. Το μεγαλύτερο μέρος του πόνου εντοπίζεται στην οσφυϊκή και ιερή περιοχή. Οι επαρκώς έντονες αισθήσεις πόνου είναι χαρακτηριστικές παθολογιών που σχετίζονται με εκδηλώσεις ασθενειών του παγκρέατος, εκκολπώματα του παχέος εντέρου, εντερική απόφραξη, οπισθοτυφλική σκωληκοειδίτιδα κ. λπ.
 • ελκωτικές εστίες. Οι ελκώδεις βλάβες των οργάνων της άνω κοιλιακής κοιλότητας (γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος) μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή πόνου στο στήθος και στο κάτω μέρος της οσφυϊκής πλάτης. Όταν προσβάλλεται το κάτω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας (ελκώδης κολίτιδα), ο πόνος εντοπίζεται στην οσφυϊκή περιοχή. Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει, αλλά η κορύφωση συχνά φτάνει τη νύχτα.
 • Σκωληκοειδίτιδα. Με την οξεία σκωληκοειδίτιδα, σε περιπτώσεις που το τυφλό έντερο (σκωληκοειδές) βρίσκεται πίσω από το τυφλό, η πλάτη πονάει στην οσφυϊκή περιοχή. Ο πόνος είναι διαφορετικής φύσης και μπορεί να ποικίλλει από επώδυνος, ήπιος έως οξύς και έντονος.
 • νεφρικές παθήσεις. Πολύ συχνά εκδηλώνονται με πόνο στην οσφυϊκή περιοχή. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι χαρακτηριστικές της πυελονεφρίτιδας και της χρόνιας σπειραματονεφρίτιδας. Η διάκριση από παθολογίες που σχετίζονται άμεσα με τη σπονδυλική στήλη γίνεται με βάση ανάλυση άλλων κλινικών εκδηλώσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.
 • νόσος της ουρολιθίασης. Με τον κολικό του νεφρού, η πλάτη πονάει στην οσφυϊκή περιοχή. Ο πόνος είναι έντονος, έντονος, εμφανίζεται ξαφνικά και δεν εξαρτάται από τη θέση του σώματος. Η πλάτη πονάει στο κάτω μέρος της πλάτης και με νεφρολιθίαση σταγόνων. Οι εκδηλώσεις του συνδρόμου πόνου είναι χαμηλής έντασης, ο πόνος είναι μάλλον επώδυνος.
 • Ασθένειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και πόνος της περιόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος εντοπίζεται συχνότερα στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Νεοπλάσματα στο πνευμονικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος εμφανίζεται στο στάδιο που τα περιφερικά στοιχεία όγκου (μεταστάσεις) στους πνεύμονες βλασταίνουν στην περιοχή του υπεζωκότα και στο θωρακικό τοίχωμα. Η φύση του πόνου είναι έντονη, εξουθενωτική.
 • καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι πιο συχνές αιτίες πόνου στην πλάτη που εντοπίζεται στο στήθος είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά. Κατά κανόνα, αυτές οι ασθένειες συνοδεύονται από πόνο μεταξύ των ωμοπλάτων.
 • Φλεγμονώδεις διεργασίες στις αρθρώσεις. Η λοιμώδης αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί από την προσβεβλημένη άρθρωση σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη.

Τα αίτια της εκδήλωσης του πόνου στην πλάτη είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια και για τα δύο φύλα, αλλά είναι απαραίτητο να επισημανθούν μια σειρά από ασθένειες που διαφέρουν ως προς τη σεξουαλική προδιάθεση.

πόνος στην πλάτη στους άνδρες

Αν και οι αιτίες του πόνου στην πλάτη είναι ως επί το πλείστον οι ίδιες και στα δύο φύλα, υπάρχει μια σειρά από ασθένειες στις οποίες οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς λόγω του τρόπου ζωής τους.

Αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • εργασίες για την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων φορτίων.
 • προπόνηση με βάρη (συμπεριλαμβανομένων διάφορων πολεμικών τεχνών, άρσης ισχύος κ. λπ. )
 • Κακές συνήθειες.

Ως αποτέλεσμα, ασθένειες του μυοσκελετικού και του καρδιαγγειακού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Συγκεκριμένες «ανδρικές» παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη είναι διάφορες παθολογίες του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του προστάτη. Στην αρχή της νόσου, το σύνδρομο πόνου εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα, στο όσχεο και στην κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά στο δεύτερο στάδιο και στη χρόνια νόσο, ο πόνος εξαπλώνεται στην πλάτη.

Ο εντοπισμός του πόνου μπορεί είτε να επικεντρωθεί στην οσφυοϊερή περιοχή είτε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονώδης διαδικασία επηρεάζει τις νευρικές απολήξεις που περιβάλλουν αυτό το όργανο σε μεγάλους αριθμούς.

Η ένταση του πόνου σχετίζεται άμεσα με το στάδιο της νόσου. Στην οξεία φάση ο πόνος χαρακτηρίζεται ως οξύς και βραχυπρόθεσμος. Στη χρόνια μορφή, το σύνδρομο πόνου δεν είναι πολύ έντονο και συχνά μόνιμο.

Σε αυτή την περίπτωση, η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιείται από ουρολόγο.

πόνος στην πλάτη στις γυναίκες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη στις γυναίκες μπορεί να είναι συγκεκριμένης φύσης που σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του σώματος και τις διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτό. Αρχικά, ας μιλήσουμε για την αναπαραγωγική σφαίρα.

Ο πόνος στις γυναικολογικές παθήσεις εντοπίζεται συνήθως στη θωρακική και οσφυοϊερή περιοχή. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

 1. εμμηνορρυσιακός κύκλος. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το ορμονικό υπόβαθρο μιας γυναίκας αλλάζει, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένες αρνητικές εκδηλώσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του επιπέδου της προγεστερόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ένταση του κατωφλίου του πόνου. Η μείωση του ουδού πόνου σημαίνει ότι ακόμη και οι μικρές αισθήσεις πόνου γίνονται πιο έντονες. Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν σε ερεθισμό των τοιχωμάτων του εντέρου και κατακράτηση υγρών, που οδηγεί σε αύξηση του όγκου ορισμένων οργάνων και, ως αποτέλεσμα, συμπίεση των νευρικών απολήξεων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκαλεί την εμφάνιση πόνου στην πλάτη.
 2. Εγκυμοσύνη. Ο πόνος στη μέση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες: Πόνος πρώτου τριμήνου. Εάν οι οδυνηρές αισθήσεις συνοδεύονται από πρόσθετα συμπτώματα (αιμορραγία, πυρετός κ. λπ. ), τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τους κινδύνους αποβολής. Πόνος στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές, ένας τέτοιος πόνος συνδέεται με φυσιολογικές αλλαγές, δηλαδή: την ενεργό ανάπτυξη του εμβρύου, η οποία προκαλεί αλλαγή στο κέντρο βάρους στη θέση του σώματος και την προετοιμασία της λεκάνης για τον επερχόμενο τοκετό.
 3. Παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του πόνου συγκεντρώνεται στην οσφυϊκή περιοχή, κάτι που εξηγείται από την τοπογραφία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Οι πιο συχνές αιτίες αυτής της εκδήλωσης του συνδρόμου πόνου είναι οι κύστεις των ωοθηκών, η αδεξίτιδα, η έκτοπη κύηση, η ενδομητρίωση κ. λπ.
 4. Εμμηνόπαυση. Κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών. Μια τέτοια αναδιάρθρωση του σώματος αφήνει ίχνη σε πολλά συστήματα του γυναικείου σώματος. Πρώτα απ 'όλα, υποφέρει το σκελετικό σύστημα, το οποίο, υπό την επίδραση ορμονικών αλλαγών, γίνεται πιο ευάλωτο και ευαίσθητο σε διάφορους τύπους ασθενειών.
 5. Μεγάλο κουτί. Το μεγάλο μέγεθος του μπούστου σε συνδυασμό με τα εσώρουχα που δεν στηρίζουν σωστά οδηγούν σε επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αισθάνεται πόνο στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων και στο κάτω μέρος της πλάτης.
 6. Ψηλοτάκουνα. Η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών οδηγεί στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών που σχετίζονται με παθολογικές αλλαγές στο μυοσκελετικό σύστημα και πόνους στην πλάτη.

πόνος στην πλάτη με κορωνοϊό

Η μόλυνση από κορωνοϊό επηρεάζει πολλά όργανα, αλλά οι πνεύμονες είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Επομένως, ο πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες ή κάτω είναι συχνά μια εκδήλωση φλεγμονής που έχει αναπτυχθεί στον πνευμονικό ιστό. Ανάλογα με το ποιος πνεύμονας επηρεάζεται περισσότερο, ο ασθενής αισθάνεται πόνο κάτω από την αριστερή ή τη δεξιά ωμοπλάτη.

Εκτός από βλάβες στον πνευμονικό ιστό, υπάρχει μια γενική μέθη του σώματος και αύξηση της θερμοκρασίας, που μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στα άκρα.

Ο πόνος στην πλάτη μετά τον κορωνοϊό εξηγείται από το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί όχι μόνο να βλάψει το νευρικό σύστημα, αλλά στο πλαίσιο της γενικής μείωσης της ανοσίας, οι χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών οργάνων και του μυοσκελετικού συστήματος, επιδεινώνονται.

πόνος στην πλάτη μετά τον ύπνο

Οι λόγοι για τους οποίους πονάει η πλάτη σας μετά τον ύπνο μπορεί να είναι:

 • εργασία που σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και την άρση βαρών.
 • μυϊκός τόνος της πλάτης.
 • Μεσοσπονδυλική κήλη και οστεοχονδρωσία στο ιστορικό.
 • επίμονη υποθερμία της πλάτης.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που οδηγεί σε μυϊκή καταπόνηση και ανομοιόμορφη σύσπαση.
 • Το υπερβολικό σωματικό βάρος, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του φορτίου στην πλάτη.
 • στρεσογόνες καταστάσεις?
 • άβολο κρεβάτι.

Οι δυσάρεστες αισθήσεις μπορεί να ποικίλλουν σε δύναμη και να εμφανίζονται κάτω από τα πλευρά, στο κάτω μέρος της πλάτης, μεταξύ των ωμοπλάτων και κάτω.

Για την εξάλειψη του πόνου που εμφανίζεται μετά τον ύπνο, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν όλοι οι παράγοντες που προκαλούν και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για θεραπεία.

Πόνος στην πλάτη - με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Η αρχική διάγνωση της οσφυαλγίας γίνεται από γενικό ιατρό. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να συνταγογραφηθούν ορισμένες πρόσθετες εξετάσεις και διαβούλευση με ειδικούς υψηλής εξειδίκευσης:

 • Νευρολόγος;
 • Γαστρεντερολόγος?
 • Γυναικολόγος;
 • Ουρολόγος;
 • πνευμονολόγος.

Για να γίνει ακριβής διάγνωση απαιτείται λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης του ασθενούς. Για τους σκοπούς αυτούς, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά πρόσθετων μελετών:

 • εργαστηριακές εξετάσεις. Τις περισσότερες φορές αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, κόπρανα και σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλυση των επιπέδων ορμονών. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών φλεγμονωδών διεργασιών και λοιμώξεων. Εάν υποψιάζεστε κάποιες ασθένειες ή ένα ογκολογικό συστατικό, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά από συγκεκριμένες εξετάσεις (βιοψία, δείκτες όγκου, κ. λπ. ).
 • έρευνα υλικού. Βοηθούν να αποκτηθεί μια πιο οπτική εικόνα της πορείας της νόσου, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με οπτική εξέταση και ψηλάφηση. Η πιο συχνά συνταγογραφούμενη ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα.

θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Για τους σκοπούς της εξειδικευμένης θεραπείας, απαιτείται εσωτερική διαβούλευση με ειδικούς. Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται αυστηρά στη διάγνωση και λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Η αυτοθεραπεία του πόνου στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της νόσου ή στη μετάβασή της σε χρόνιο στάδιο.

Πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Τα κύρια προληπτικά μέτρα, πρώτα απ 'όλα, εξαρτώνται από το τι ακριβώς προκάλεσε την εμφάνιση του πόνου στην πλάτη. Οι γενικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

 • υγιεινός τρόπος ζωής;
 • πλήρης και υγιεινή διατροφή?
 • κατάλληλη δόση σωματικής δραστηριότητας·
 • έγκαιρη θεραπεία αναγνωρισμένων ασθενειών ·
 • τακτικοί έλεγχοι, επίσης από ειδικούς με στενό προφίλ.