Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση είναι μια χρόνια εκφυλιστική-δυστροφική νόσος που αναπτύσσεται υπό την επίδραση πολλών αρκετά διαφορετικών παραγόντων. Οι παθολογικές αλλαγές εμφανίζονται αρχικά στον πολφικό πυρήνα (το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου) και στη συνέχεια εξαπλώνονται στον ινώδη δακτύλιο (το εξωτερικό κάλυμμα του δίσκου) και σε άλλα στοιχεία του τμήματος κίνησης της σπονδυλικής στήλης (SDS). Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος ή μπορεί να συμβεί σε φόντο τραυματισμών, αυξημένων φορτίων στη σπονδυλική στήλη και άλλων αιτιών. Σε κάθε περίπτωση, η οστεοχόνδρωση είναι μόνο το πρώτο στάδιο καταστροφής του μεσοσπονδύλιου δίσκου και αν δεν αντιμετωπιστεί, δημιουργούνται προεξοχές και κήλες που συχνά απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια χόνδρινη δομή που χωρίζει τα σπονδυλικά σώματα και λειτουργεί ως αμορτισέρ.

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: τι είναι;

Η οστεοχόνδρωση επηρεάζει το 48-52% των ανθρώπων. Και η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η πιο κοινή. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε δίσκο της οσφυοϊερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, αρκετούς ή ακόμα και όλους. Οι δίσκοι L5-S1, L4-L5, λιγότερο συχνά L3-L4 υποφέρουν συχνότερα. Οι άνω οσφυϊκοί σπόνδυλοι (L3-L2 και L2-L1) προσβάλλονται πολύ λιγότερο συχνά.

Ο επιπολασμός της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο φορτίο κατά την εκτέλεση σωματικής εργασίας, ειδικά την ανύψωση και τη μεταφορά βαρών, το περπάτημα, το τρέξιμο και το κάθισμα, πέφτει στο κάτω μέρος της πλάτης. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπονδύλους, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους θωρακικούς και αυχενικούς σπονδύλους. Αντίστοιχα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που τους χωρίζουν είναι μεγαλύτεροι. Φυσιολογικά, η οσφυϊκή περιοχή έχει μια ελαφρά πρόσθια καμπυλότητα (φυσιολογική λόρδωση). Είναι το τελευταίο κινούμενο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και γειτνιάζει με το σταθερό ιερό οστό, γι' αυτό και τις περισσότερες φορές μιλούν για οσφυοϊερή οστεοχόνδρωση.

Ενώ παλαιότερα η οστεοχονδρωσία θεωρούνταν ασθένεια της τρίτης ηλικίας, σήμερα οι πρώτες εκδηλώσεις παρατηρούνται ήδη στην ηλικία των 15-19 ετών. Το 1, 1% των ατόμων άνω των τριάντα ετών υποφέρει ήδη από σοβαρά συμπτώματα εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Και μεταξύ των εκπροσώπων της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας (από 59 ετών), οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι ήδη παρούσες στο 82, 5%. Ταυτόχρονα, η συχνότητα των παθολογιών αυξάνεται σταθερά, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού της χώρας, αλλά και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής που δεν κατευθύνονται προς το καλύτερο.

λόγους ανάπτυξης

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την αιτιολογία των εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, η κύρια θεωρία της ανάπτυξής τους είναι συνεκτική. Σύμφωνα με αυτούς, η οστεοχόνδρωση είναι συνέπεια προηγούμενης βλάβης του μεσοσπονδύλιου δίσκου και των οστικών δομών της σπονδυλικής στήλης, καθώς και της εμφάνισης φλεγμονωδών και άλλων διεργασιών. Η θεωρία προτείνει ότι οι εκφυλιστικές αλλαγές είναι γενετικά προκαθορισμένες και, στην πραγματικότητα, αναπόφευκτες. Και η κλινική τους εκδήλωση, ιδιαίτερα σε νεαρά και μεσήλικα άτομα, οφείλεται στην επίδραση διαφόρων ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.

Έτσι, η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης διευκολύνεται από:

 • βαριά σωματική εργασία, ειδικά που σχετίζεται με την ανύψωση βαρών.
 • καθιστική ζωή, καθιστική ζωή.
 • τυχόν τραυματισμό στην πλάτη, συμπεριλαμβανομένων των μώλωπες.
 • υπέρβαρος;
 • μεταβολικές διαταραχές?
 • Βλάβες στάσης, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.
 • πλατυποδία και άλλες παθολογίες των ποδιών.
 • Εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα πολύδυμη κύηση.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλει στην ανάπτυξη οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

παθογένεση

Ανεξάρτητα από τα αίτια, ο εκφυλισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου συμβαίνει όταν η ένταση των διαδικασιών καταβολισμού (διάσπαση και οξείδωση μορίων) των πρωτεϊνών μήτρας αρχίζει να υπερβαίνει την ταχύτητα σχηματισμού τους. Ένα από τα βασικά σημεία σε αυτή τη διαδικασία είναι ο υποσιτισμός με δίσκους.

Επειδή, όπως οι περισσότεροι χόνδροι των ενηλίκων, δεν έχουν άμεση παροχή αίματος, καθώς στερούνται αιμοφόρων αγγείων, η παροχή θρεπτικών ουσιών σε αυτά και η απομάκρυνση των μεταβολιτών γίνεται με διάχυση με διαδοχική συμπίεση και χαλάρωση του δίσκου κατά την κίνηση. Η κύρια δομή που παρέχει ενέργεια στον δίσκο είναι οι ακραίες πλάκες, που βρίσκονται στο πάνω και στο κάτω μέρος του.

Οι ίδιες οι τελικές πλάκες είναι ένα διπλό στρώμα που σχηματίζεται από κύτταρα χόνδρου και ιστού οστού. Κατά συνέπεια, η χόνδρινη πλευρά είναι δίπλα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, και το οστό - στα σπονδυλικά σώματα. Χαρακτηρίζονται από επαρκώς καλή διαπερατότητα, η οποία εξασφαλίζει την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ των κυττάρων, της μεσοκυτταρικής ουσίας του μεσοσπονδύλιου δίσκου και των αιμοφόρων αγγείων που τρέχουν στα σπονδυλικά σώματα. Με τα χρόνια, ειδικά υπό την αρνητική επίδραση εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, η δομή των τελικών πλακών αλλάζει και η παροχή αίματος μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της έντασης του μεταβολισμού στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Αυτό μειώνει την ικανότητά του να παράγει νέα μήτρα, οδηγώντας σε προοδευτική μείωση της πυκνότητάς του με την ηλικία.

Σε μοριακό επίπεδο, αυτό συνοδεύεται από:

 • μείωση του ρυθμού διάχυσης θρεπτικών ουσιών και μεταβολιτών.
 • μείωση της βιωσιμότητας των κυττάρων.
 • Συσσώρευση προϊόντων κυτταρικής αποσύνθεσης και τροποποιημένων μορίων μήτρας.
 • μείωση της παραγωγής πρωτεογλυκανών (ενώσεις υψηλού μοριακού βάρους που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό νέων κυττάρων χόνδρου και οι οποίες είναι οι κύριες πηγές για τη σύνθεση της θειικής χονδροϊτίνης).
 • Βλάβη του ικριώματος κολλαγόνου.

Πιθανές Συνέπειες

Καθώς οι αλλαγές προχωρούν, ο δίσκος αφυδατώνεται και ο πολφικός πυρήνας χάνει την ικανότητά του να κατανέμει επαρκώς τα φορτία στα οποία υπόκειται. Επομένως, η πίεση εντός του δίσκου γίνεται ανομοιόμορφη και ως εκ τούτου ο ινώδης δακτύλιος υφίσταται υπερφόρτωση και συμπίεση σε πολλαπλές θέσεις. Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει με κάθε κίνηση ενός ατόμου, ο δακτύλιος υπόκειται τακτικά σε μηχανική πίεση. Αυτό οδηγεί σε δυσμενείς αλλαγές σε αυτό.

Η μείωση του ύψους και της ελαστικότητας του δίσκου συχνά οδηγεί σε αντισταθμιστικές αλλαγές στα γειτονικά σπονδυλικά σώματα. Στην επιφάνειά τους σχηματίζονται οστικές αναπτύξεις, τα λεγόμενα οστεόφυτα. Τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και ακόμη και να συγχωνεύονται μεταξύ τους, εξαλείφοντας την πιθανότητα κίνησης στο προσβεβλημένο PDS.

Λόγω του γεγονότος ότι ο υποσιτισμός βλάπτει τον σκελετό του κολλαγόνου, υπό την επίδραση της πίεσης του πολφικού πυρήνα σε ορισμένα σημεία διαταράσσεται η κανονική δομή των ινών που σχηματίζουν τον ινώδη δακτύλιο. Χωρίς παρέμβαση, αυτό θα οδηγήσει τελικά σε ρωγμές και σπασίματα σε αυτά. Σταδιακά, όλο και περισσότερες ίνες του ινώδους δακτυλίου σκίζονται στο σημείο συμπίεσης, οδηγώντας σε διόγκωσή του. Αυτό ευνοείται ιδιαίτερα από τα αυξημένα φορτία στη σπονδυλική στήλη. Και δεδομένου ότι η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης φέρει το κύριο βάρος της κίνησης και κάθε σωματικής δραστηριότητας, υποφέρει τις περισσότερες φορές.

Η διόγκωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου χωρίς την τελική ρήξη του ινώδους δακτυλίου και με το μέγεθος της βάσης του μεγαλύτερο από το προεξέχον τμήμα ονομάζεται διόγκωση. Με το πλήρες κάταγμά του σε ένα ή άλλο σημείο, διαγιγνώσκεται μεσοσπονδυλική κήλη.

Με την καταστροφή μέρους των ινών του ινώδους δακτυλίου, η πίεση στο δίσκο μειώνεται σταδιακά, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της τάσης και των ίδιων των ινών. Αυτό οδηγεί σε παραβίαση της στερέωσής του και, ως αποτέλεσμα, παθολογική κινητικότητα του επηρεασμένου τμήματος κίνησης της σπονδυλικής στήλης.

Το σπονδυλικό κινητικό τμήμα (SMS) είναι μια δομική και λειτουργική μονάδα της σπονδυλικής στήλης που αποτελείται από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, τα παρακείμενα σπονδυλικά σώματα, τις πλευρικές αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους μύες που συνδέονται με αυτές τις οστικές δομές.

Η φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης είναι δυνατή μόνο με τη σωστή λειτουργία του PDS.

Συμπτώματα οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια να εκδηλωθεί ως μια ελαφριά ενόχληση στην οσφυϊκή περιοχή, κερδίζοντας σταδιακά δύναμη. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ξεκινάει οξεία και προκαλεί αμέσως ένα σύνδρομο ισχυρού πόνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σημάδια της παθολογίας εμφανίζονται μόνο μετά από 35 χρόνια.

Ο πόνος στην πλάτη είναι το κύριο σύμπτωμα της νόσου. Μπορεί να είναι διαφορετικού χαρακτήρα και να είναι επώδυνο και θαμπό, οξύ, σταθερό ή επεισοδιακό. Αλλά βασικά για την παθολογία, ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, είναι χαρακτηριστική η εναλλαγή περιόδων έξαρσης και ύφεσης και τόσο η υποθερμία όσο και η άρση ενός βαριού αντικειμένου ή μια ανεπιτυχής, ξαφνική κίνηση μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της ευεξίας.

Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από μούδιασμα και σφίξιμο στους μύες της πλάτης. Επιδεινώνονται από τη σωματική καταπόνηση, τις ξαφνικές κινήσεις, την άρση βαρών, το σκύψιμο, ακόμη και το βήχα και το φτάρνισμα.

Το κύριο σύμπτωμα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ο πόνος στην πλάτη.

Εάν, λόγω της αστάθειας των σπονδυλικών σωμάτων, η νευρική ρίζα που προέρχεται από το νωτιαίο μυελό τσιμπηθεί από τη μία ή την άλλη ανατομική δομή, αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αντίστοιχων νευρολογικών διαταραχών. Οι κύριες εκδηλώσεις τους είναι:

 • πυροβολισμός, έντονος πόνος που ακτινοβολεί στο ιερό οστό, τους γλουτούς, τα κάτω άκρα ή το περίνεο.
 • διαταραχές ευαισθησίας ποικίλης σοβαρότητας.
 • κινητικά προβλήματα, χωλότητα.
 • Αδυναμία στους μύες που νευρώνονται από το τσιμπημένο νεύρο.

Στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο νωτιαίος μυελός καταλήγει στο επίπεδο 1-2 σπονδύλων και συγχωνεύεται στη λεγόμενη ιπποειδή ουρά, η οποία σχηματίζεται από μια συλλογή σπονδυλικών ριζών. Επιπλέον, καθένα από αυτά είναι υπεύθυνο όχι μόνο για τη νεύρωση των μυών, αλλά και για ορισμένα όργανα της μικρής λεκάνης, οπότε η παρατεταμένη συμπίεση μπορεί να διαταράξει το έργο του αντίστοιχου οργάνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανικανότητας, στειρότητας, γυναικολογικών παθήσεων, αιμορροΐδων και άλλων διαταραχών.

Η κλινική εικόνα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ειδικά με μακρά πορεία και εμφάνιση συμπίεσης των ριζών της σπονδυλικής στήλης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της βλάβης, δηλαδή ποιος συγκεκριμένος δίσκος έχει υποστεί εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές.

 • Η ήττα του δίσκου L3-L4 - πόνος προκαλείται στα πρόσθια-εσωτερικά μέρη του μηρού, της κνήμης και του εσωτερικού αστραγάλου. Αυτό συνοδεύεται από μείωση της ευαισθησίας της μπροστινής επιφάνειας του μηρού, μείωση της σοβαρότητας ή απώλεια του τράνταγμα του γόνατος, καθώς και μείωση της δύναμης του τετρακέφαλου μυός.
 • Η ήττα του δίσκου L4-L5 - πόνος δίνεται από το πάνω μέρος των γλουτών έως τα εξωτερικά μέρη του μηρού και του κάτω ποδιού. Λιγότερο συχνά, αυτό συνοδεύεται από εξάπλωση του πόνου στο πίσω μέρος των ποδιών, συμπεριλαμβανομένων 1-3 δακτύλων. Υπάρχει μείωση της ευαισθησίας και μυϊκή αδυναμία σε αυτές τις περιοχές. Μερικές φορές αναπτύσσεται υποτροφία και ατελής επέκταση του μεγάλου δακτύλου.
 • Βλάβη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο L5-S1 - ο πόνος αρχίζει στη μεσαία ζώνη των γλουτών και κατεβαίνει κατά μήκος της οπίσθιας ή οπίσθιας επιφάνειας του μηρού και του κάτω ποδιού μέχρι τη φτέρνα και μπορεί να πιάσει την εξωτερική άκρη του ποδιού σαν 4-5 δάχτυλα. Σε αυτές τις περιοχές των κάτω άκρων, η ευαισθησία μειώνεται και ο γαστροκνήμιος και ο μέγιστος γλουτιαίος συχνά μειώνονται σε μέγεθος, γεγονός που συνοδεύει την αδυναμία τους. Εάν επηρεαστεί η σπονδυλική ρίζα που τρέχει στο επίπεδο αυτού του PDS, μπορεί να παρατηρηθεί μείωση ή απώλεια των αντανακλαστικών του Αχιλλέα και του πελματιαίου.

Οι δίσκοι L1-L2 και L2-L3 προσβάλλονται σπάνια.

Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι προσβάλλονται συχνότερα στην οστεοχόνδρωση

Ο πόνος που συνοδεύει την ασθένεια περιορίζει ένα άτομο και μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Δεδομένου ότι επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επανεμφανίζονται περιοδικά, αν όχι συνεχώς, μπορεί να επηρεάσει μόνο την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εμφανίζουν σημάδια χρόνιου συναισθηματικού στρες, καταθλιπτικών διαταραχών κ. λπ.

διάγνωση

Εάν υπάρχουν σημάδια οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν νευρολόγο ή έναν σπονδυλολόγο. Πρώτα απ 'όλα, ο γιατρός συλλέγει ένα ιστορικό, το οποίο συνίσταται στη διευκρίνιση της φύσης των παθήσεων, των χαρακτηριστικών του πόνου, των συνθηκών εμφάνισης και μείωσης του, των χαρακτηριστικών της επαγγελματικής ζωής ενός ατόμου κ. λπ.

Το δεύτερο στάδιο της διάγνωσης, που πραγματοποιείται ως μέρος της αρχικής διαβούλευσης με τον γιατρό, είναι η φυσική εξέταση. Στη διαδικασία, ο γιατρός αξιολογεί την κατάσταση του δέρματος, τη στάση του σώματος, το βάθος των φυσιολογικών καμπυλοτήτων της σπονδυλικής στήλης, την παρουσία της καμπυλότητάς της κ. λπ. είναι συχνά επώδυνες και τεταμένες, που είναι η αντανακλαστική απόκριση του σώματος στη φλεγμονή και τον δισκογενή πόνο.

Ήδη με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται κατά την εξέταση και την ανάκριση του ασθενούς, ο νευρολόγος μπορεί να υποψιαστεί την παρουσία οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, για τον αποκλεισμό πιθανών συνοδών νόσων, καθώς και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης, απαιτείται η σοβαρότητα των εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και η συμμετοχή των οστικών δομών, εργαστηριακές και ενόργανες διαγνωστικές μέθοδοι .

Ο νευρολόγος εξηγεί τα χαρακτηριστικά της θεραπείας ασθενειών της σπονδυλικής στήλης

εργαστηριακή διάγνωση

Οι αναλύσεις διαφόρων τύπων δεν είναι καθοριστικές για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αντίθετα, στοχεύουν στην αξιολόγηση του βαθμού της φλεγμονώδους διαδικασίας και στην ανίχνευση συνοδών ασθενειών.

Έτσι μπορούν να ανατεθούν:

 • έλεγχος λογαριασμού χρήστη;
 • ΕΙΜΑΙ;
 • εξέταση αίματος για τα επίπεδα σακχάρου?
 • χημεία αίματος.

Ενόργανη διάγνωση

Όλοι οι ασθενείς με υποψία οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχει αποδειχθεί ότι έχουν:

 • ακτινογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε δύο προβολές - σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τη δομή των δομών των οστών, ανωμαλίες, σχηματισμένα οστεόφυτα, αλλαγές στις αρθρώσεις όψεων κ. λπ. για να αναγνωρίσει;
 • CT - σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε αλλαγές στις δομές των οστών σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης από τις ακτινογραφίες και να ανιχνεύσετε έμμεσα σημάδια οστεοχονδρωσίας.
 • Η μαγνητική τομογραφία είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση παθολογικών αλλαγών στους χόνδρους και άλλες δομές μαλακών ιστών, η οποία καθιστά δυνατό τον εντοπισμό των μικρότερων αλλαγών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα αιμοφόρα αγγεία και τον νωτιαίο μυελό και την ακριβή εκτίμηση της σοβαρότητας και των πιθανών κινδύνων τους.
Μαγνητική τομογραφία για διαγνωστικά σε υποψία οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Επιπλέον, μπορεί να προταθεί:

 • Πυκνομετρία - μια μέθοδος προσδιορισμού της οστικής πυκνότητας, η οποία καθιστά δυνατή τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα κοινή στους ηλικιωμένους.
 • Μυελογραφία - σας επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση των οδών του υγρού του νωτιαίου μυελού και τον βαθμό βλάβης στον προεξέχοντα δίσκο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν υπάρχει ήδη σχηματισμένος κήλης δίσκου της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας

Κατά τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης, κατά κανόνα, σε όλους τους ασθενείς συνταγογραφείται αρχικά συντηρητική θεραπεία, εκτός εάν υπάρχει έντονο και προοδευτικό νευρολογικό έλλειμμα. Αλλά ο χαρακτήρας της επιλέγεται αυστηρά μεμονωμένα.

Δεδομένου ότι η νόσος είναι χρόνια και η ικανότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων να αναγεννηθούν είναι σοβαρά περιορισμένη, ειδικά με έντονες εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει η περαιτέρω εξέλιξή της και να εξαλειφθούν τα συμπτώματα που ενοχλούν τον ασθενή. Επομένως, η θεραπεία είναι πάντα πολύπλοκη και περιλαμβάνει:

 • φαρμακευτική θεραπεία?
 • χειρωνακτική θεραπεία?
 • Φυσικοθεραπεία;
 • θεραπεία άσκησης.

Στην οξεία φάση, οι ασθενείς φαίνεται να περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα ή ακόμη και να τηρούν την ανάπαυση στο κρεβάτι για 1-2 ημέρες. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη μείωση της πίεσης στο δίσκο. Εάν πρέπει να καθίσετε, να περπατήσετε ή να κάνετε σωματική εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να φοράτε σταθεροποιητικό οσφυϊκό στήριγμα.

Σταθεροποιητικός οσφυϊκός νάρθηκας για την έξαρση της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Από την άλλη, μετά το τέλος της οξείας φάσης και κατά τη διάρκεια της ύφεσης της νόσου, είναι σημαντικό να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά με προσοχή και αποκλείοντας την αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Οι ασθενείς πρέπει να αποκτήσουν τις δεξιότητες του σωστού καθίσματος, της ανύψωσης αντικειμένων από το πάτωμα, της μεταφοράς βαρέων φορτίων, αφού όλα αυτά επηρεάζουν την πορεία της παθολογίας. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις αναποδιές και τις ξαφνικές κινήσεις, να σηκώνετε κάτι από το πάτωμα ή από χαμηλές επιφάνειες αφού λυγίζετε τα γόνατά σας και να μην σκύβετε. Θα πρέπει να κάθεστε μόνο με ίσια πλάτη σε μια καρέκλα που στηρίζει καλά την πλάτη σας. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα για μια σύντομη προπόνηση όταν κάθεστε. Οι πτώσεις, τα άλματα, το γρήγορο τρέξιμο και η υποθερμία πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.

Με την οστεοχόνδρωση, είναι σημαντικό να διατηρείται το σωματικό βάρος εντός των βέλτιστων ορίων και με την παχυσαρκία, ενδείκνυται δίαιτα και σωματικές ασκήσεις κατάλληλες για την κατάσταση του ασθενούς, καθώς το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει περισσότερο το κάτω μέρος της πλάτης και οδηγεί σε ταχύτερη εξέλιξη των παθολογικών αλλαγών. στους δίσκους.

Κατά μέσο όρο, η συντηρητική θεραπεία σχεδιάζεται συνήθως για 1-3 μήνες, αλλά μπορεί επίσης να διαρκέσει περισσότερο. Αλλά ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κύριας πορείας θεραπείας που συνταγογραφεί ο γιατρός, είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να παίρνετε μια σειρά φαρμάκων, θεραπεία άσκησης και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του τρόπου ζωής.

Ιατρική θεραπεία

Τα κύρια συστατικά της φαρμακευτικής θεραπείας είναι μεμονωμένα επιλεγμένα φάρμακα από την ομάδα ΜΣΑΦ. Κατά την επιλογή, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη σοβαρότητα του συνδρόμου πόνου και την πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας, αλλά και τη φύση των συνοδών ασθενειών, ειδικά εκείνων του πεπτικού συστήματος, καθώς με παρατεταμένη χρήση τα ΜΣΑΦ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάστασή τους. μεμβράνες και προκαλούν έξαρση διαφόρων παθολογιών του πεπτικού συστήματος.

Είναι απαραίτητη η χρήση ΜΣΑΦ στην οξεία οσφυαλγία και αμέσως μετά την εμφάνισή της. Καλύτερο σε 1-2 ημέρες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, μπορούν να χορηγηθούν ενδομυϊκά, με τη μορφή πρωκτικών υπόθετων, τοπικών θεραπειών και σε από του στόματος μορφή. Η περίοδος εγγραφής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 εβδομάδες. Στο μέλλον, ένα μεμονωμένα επιλεγμένο φάρμακο λαμβάνεται ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά η συχνή χρήση θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πρόσφατα, τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης-2, προτιμώνται συχνότερα ως δραστικό συστατικό.

Επίσης, οι ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα των ακόλουθων ομάδων:

 • μυοχαλαρωτικά - βοηθούν στη χαλάρωση των καταπονημένων μυών, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο στην πλάτη.
 • Χονδροπροστατευτικά - βελτιώνουν την πορεία των μεταβολικών διεργασιών στον μεσοσπονδύλιο δίσκο (ιδιαίτερα αποτελεσματικά εάν ξεκινούν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης).
 • Βιταμίνες Β - βοηθούν στη βελτίωση της αγωγιμότητας των νεύρων.
 • Αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά - χρησιμοποιούνται σε μακροχρόνια οστεοχόνδρωση, η οποία οδηγεί σε κατάθλιψη, χρόνια κόπωση και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου, ιδιαίτερα νευρολογικής προέλευσης, γίνονται θεραπευτικοί αποκλεισμοί. Περιλαμβάνουν την εισαγωγή αναισθητικών σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή σε σημεία κοντά στο συμπιεσμένο νεύρο, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάλειψη του πόνου. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ιατρική μονάδα από ειδικά εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό, καθώς συνδέεται με κίνδυνο επιπλοκών.

Χειροκίνητη θεραπεία

Η χειρωνακτική θεραπεία επιτρέπει όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή επιρροής, αλλά και τη σημαντική μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του πόνου στην οστεοχονδρωσία. Ανακουφίζει αποτελεσματικά την ένταση των μυών και σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από λειτουργικά μπλοκ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την κινητικότητα στα επηρεαζόμενα SMS.

Επιπλέον, με μια καλά εκτελούμενη χειροκίνητη θεραπεία, είναι δυνατό όχι μόνο να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων, επαναφέροντάς τους στην ανατομικά σωστή θέση τους, αλλά και να απελευθερωθούν οι συμπιεσμένες νευρικές ρίζες. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος εξαλείφεται γρήγορα και οι νευρολογικές διαταραχές εξαφανίζονται. Μειώνει επίσης την πιθανότητα επιπλοκών και διαταραχών στην εργασία των εσωτερικών οργάνων.

Συνεδρία χειροκίνητης θεραπείας για την ανακούφιση από τον πόνο και την ένταση των μυών στην οσφυϊκή οστεοχόνδρωση

Πρόσθετες θετικές ιδιότητες της χειρωνακτικής θεραπείας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διάθεσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών αποκατάστασης του σώματος και την αύξηση της απόδοσης. Κατά κανόνα, υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στην ευεξία μετά την πρώτη συνεδρία και το αποτέλεσμα θα αυξηθεί στο μέλλον. Κατά κανόνα, το μάθημα αποτελείται από 8-15 συνεδρίες και είναι σημαντικό να το ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος, ακόμη και με πλήρη ομαλοποίηση της ευημερίας.

φυσικοθεραπεία

Μετά την υποχώρηση της οξείας φλεγμονής, ενδείκνυνται μαθήματα φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών, που όχι μόνο βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, τη διατροφή και την πορεία των επανορθωτικών διεργασιών στον τομέα των εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς συνταγογραφούνται:

 • ηλεκτροφόρηση με την εισαγωγή φαρμάκων.
 • ηλεκτρική νευρομυοδιέγερση;
 • θεραπεία υπερήχων?
 • θεραπεία λέιζερ?
 • μαγνητοθεραπεία;
 • UHF.

Ποιες συγκεκριμένες μέθοδοι φυσικοθεραπείας δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα, η συχνότητα εφαρμογής τους, η διάρκεια του μαθήματος και η δυνατότητα συνδυασμού τους με άλλους τύπους έκθεσης καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Η μαγνητοθεραπεία ενδείκνυται για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία έλξης δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα στην οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό καθιστά δυνατή την αύξηση της απόστασης μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων, γεγονός που μειώνει αμέσως το φορτίο στους προσβεβλημένους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Μετά τη συνεδρία, ο ασθενής πρέπει να φοράει ορθοπεδικό σιδεράκι για να εδραιωθούν τα αποτελέσματα.

θεραπεία άσκησης

Μετά την εξάλειψη του οξέος πόνου, το πρόγραμμα θεραπείας συμπληρώνεται απαραίτητα με θεραπεία άσκησης. Ο κύριος ρόλος του είναι να τεντώνει τη σπονδυλική στήλη και να χαλαρώνει τους μύες της πλάτης που κράμπουν. Επίσης, οι θεραπευτικές ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ, στη δημιουργία αξιόπιστης υποστήριξης για τη σπονδυλική στήλη και στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Αυτό αναπόφευκτα ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες, γεγονός που έχει θετική επίδραση στη διατροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Για κάθε ασθενή, ένα σύνολο ασκήσεων επιλέγεται ξεχωριστά ανάλογα με τον βαθμό εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών, το επίπεδο σωματικής ανάπτυξης του ασθενούς, τη φύση των συνοδών ασθενειών, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Πρώτα απ 'όλα, συνιστάται η μελέτη υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου καθηγητή ασκησιοθεραπείας.

Σε όλους τους ασθενείς με εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη συνιστάται να επισκέπτονται το μπάνιο 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς τα μαθήματα κολύμβησης ελαχιστοποιούν το φορτίο στη σπονδυλική στήλη, αλλά ενισχύουν αποτελεσματικά τους μύες της πλάτης.

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις. Ταυτόχρονα, μπορεί να στερήσει από ένα άτομο την ικανότητά του να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμη και να οδηγήσει σε αναπηρία λόγω της ανάπτυξης επιπλοκών. Επομένως, είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου όταν είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσετε. Με την εμφάνιση πόνου, και κυρίως μούδιασμα, μειωμένη κινητικότητα και πόνο στην πλάτη, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν νευρολόγο το συντομότερο δυνατό, να υποβληθείτε στην απαραίτητη εξέταση και να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να σταματήσει η παθολογική διαδικασία και να επιστρέψετε σε μια φυσιολογική, πλήρη ζωή χωρίς πόνο και σημαντικούς περιορισμούς.