Θεραπεία και συμπτώματα αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας

Η θεραπεία της βλάβης των αρθρώσεων - αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας - είναι πολύπλοκη. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερο έντονη θα είναι η παθολογική διαδικασία. Η παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με φόντο υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, ως αποτέλεσμα τραύματος ή ως εκδήλωση συγγενών ανωμαλιών. Η παθολογία των αρθρώσεων απαιτεί όχι μόνο παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας με τη μορφή φαρμάκων, φυσιοθεραπείας, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαφορά μεταξύ αρθρίτιδας (αριστερά) και οστεοαρθρίτιδας (δεξιά) των αρθρώσεων

Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα - διαφορές

Αυτές οι δύο παθολογίες έχουν παρόμοιο όνομα λόγω της ρίζας της λέξης, η οποία προέρχεται από τη λατινική λέξη articulatio, που μεταφράζεται ως άρθρωση. Η κατάληξη -σημαίνει φλεγμονή και -όση - παραμόρφωση. Το όνομα οφείλεται στη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα επηρεάζει τον αρθρικό υμένα μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία και τις νευρικές απολήξεις. Η παραγωγή αρθρικού υγρού είναι μειωμένη. Αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά ως εκδήλωση ασθενειών του συνδετικού ιστού, αυτοάνοση παθολογία. Προσβάλλονται μία ή περισσότερες αρθρώσεις, σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται πολυαρθρίτιδα.

Πόνος κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας σε αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του χόνδρου που βρίσκεται στην επιφάνεια του οστού που αποτελεί την άρθρωση. Ο ιστός του χόνδρου γίνεται λεπτότερος, οι θέσεις παραμόρφωσης αντικαθίστανται από οστικό ιστό. Σχηματίζεται στην ενήλικη ζωή, μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμών. Προσβάλλει κυρίως μεγάλες αρθρώσεις - γόνατα, αγκώνες κ. λπ.

Τα πρώτα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο οξύς πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κίνησης και κατά την ηρεμία, πρωινή δυσκαμψία κίνησης. Εκτός από τις τοπικές εκδηλώσεις, αυτή η παθολογία συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα με τη μορφή πυρετού, γενικής αδυναμίας, λήθαργου. Με αυτοάνοσα νοσήματα, επηρεάζονται άλλα όργανα - καρδιά, νεφρά.

Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Τα παράπονα παρουσιάζονται από τους ασθενείς στα μεταγενέστερα στάδια, υπάρχει πόνος κατά τη σωματική άσκηση, τραύμα κατά τη διάρκεια της κίνησης, διαταραχές κίνησης. Στα τελευταία στάδια εμφανίζονται συσπάσεις.

Η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι μια επιπλοκή.

Με ποιον γιατρό να απευθυνθώ;

Εάν υπάρχει υποψία αρθρίτιδας και αρθρίτιδας, η θεραπεία πραγματοποιείται από ειδικούς όπως:

 • Χειρουργός - για να εξετάσει την κατάσταση των ιστών.
 • Ένας ρευματολόγος ασχολείται με αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Τραυματολόγος - αντιμετωπίζει την παθολογία που προκαλείται από τραυματισμούς.
 • Ορθοπεδικός - ασχολείται με την αποκατάσταση ασθενών μετά τη θεραπεία.
Συμβουλευτείτε γιατρό εάν υποψιάζεστε αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα

Αρχές αποτελεσματικής θεραπείας αρθρώσεων

Η αποτελεσματική θεραπεία των αρθρώσεων βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η περίοδος των παροξύνσεων περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά την περίοδο της ύφεσης, συνταγογραφούνται φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι, μασάζ και γυμναστική. Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας διαφέρει στο ότι περιλαμβάνει τη χρήση χονδροπροστατευτών.

Στην αρθρίτιδα, εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία, θα πρέπει να συνταγογραφείται και η ετιοτροπική θεραπεία. Με την ανάπτυξη αντιδραστικής αρθρίτιδας στο φόντο της μόλυνσης, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, με αυτοάνοσες ασθένειες, συνταγογραφούνται ορμονικοί παράγοντες. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιιικά και ανοσοτροποποιητικά.

Στους ασθενείς μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα είναι παθολογίες στις οποίες διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος και της λεμφικής οδού, επομένως η αποτελεσματική θεραπεία τους βασίζεται στην ομαλοποίηση αυτών των διαδικασιών και στη βελτίωση της διατροφής των ιστών.

Η αποτελεσματική θεραπεία των αρθρώσεων στην αρθρίτιδα στο φόντο της αρθρίτιδας και της αρθρίτιδας βασίζεται στη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ένα υποχρεωτικό βήμα είναι η αφαίρεση του φορτίου από το προσβεβλημένο άκρο. Αυτές περιλαμβάνουν συντηρητικές μεθόδους - φορώντας ορθοπεδικά παπούτσια, προστασία των αρθρώσεων από τραυματισμό, ομαλοποίηση του βάρους, σωματική δραστηριότητα σε δόση.

Πώς να θεραπεύσετε την αρθρίτιδα και την αρθρίτιδα; Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική ασθένεια. Η πλήρης επούλωση δεν είναι δυνατή, επομένως το κύριο καθήκον της θεραπείας είναι να αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της παραμόρφωσης.

Η αρθρίτιδα που προέκυψε στο φόντο της υποκείμενης νόσου εξαφανίζεται μετά τη θεραπεία της παθολογίας που προκάλεσε φλεγμονή στην άρθρωση.

μεθόδους θεραπείας

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα του ποδιού είναι η ίδια όπως και για άλλες αρθρώσεις. Φροντίστε να φοράτε κατάλληλα παπούτσια με υποστήριξη καμάρας. Όταν φοράτε ψηλοτάκουνα και ίσια παπούτσια, η παραμόρφωση εξελίσσεται, άλλες ομάδες αρθρώσεων και η σπονδυλική στήλη εμπλέκονται στη διαδικασία.

Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας της παθολογίας των αρθρώσεων:

 • διόρθωση τρόπου ζωής?
 • ορθοπεδική διόρθωση?
 • Φυσικοθεραπεία;
 • Μασάζ;
 • Φυσικοθεραπεία;
 • φαρμακευτική αγωγή;
 • χειρουργική επέμβαση.
Ευκαιρίες πρακτικής για κοινή παθολογία

Μη φαρμακευτικές μέθοδοι

Πώς να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα στο σπίτιΗ θεραπεία της αρθρίτιδας και της αρθρίτιδας στο σπίτι πραγματοποιείται με κομπρέσες με διμεθυλοσουλφοξείδιο, δισχοφίτη ή φαρμακευτική χολή. Όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακείο.

 1. Bischofite - ανακουφίζει από τη φλεγμονή, έχει τοπικό θερμαντικό αποτέλεσμα. Συνταγογραφείται για τη θεραπεία μεγάλων αρθρώσεων, η παραμόρφωση των οποίων δεν περιπλέκεται από αρθρίτιδα.
 2. Η φαρμακευτική χολή έχει τοπικό θερμαντικό και απορροφητικό αποτέλεσμα.
 3. Το διμεθυλοσουλφοξείδιο μειώνει τη φλεγμονή, απορροφάται σε βαθιά ιστούς.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αντιφλεγμονώδεις αλοιφές μόνοι σας. Εάν η αρθρίτιδα προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα, παθολογία συνδετικού ιστού, ουρική αρθρίτιδα, τότε η διατροφή έχει μεγάλη σημασία στη θεραπεία. Η διατροφή είναι κορεσμένη με λαχανικά, φρούτα, φυτικές ίνες, εκτός από:

 • τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα?
 • καπνιστό κρέας;
 • κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
 • ανθρακούχα ποτά;
 • Αλκοόλ.

Η ουρική αρθρίτιδα απαιτεί επίσης τον αποκλεισμό των μπαχαρικών, των καυτερών μπαχαρικών, του λιπαρού κρέατος, του χαβιαριού, των οσπρίων, του καφέ, του τσαγιού, της σοκολάτας.

Κοινά οφέλη για την υγεία:

 • Ανανάς;
 • χυμός κεράσι;
 • Τζίντζερ;
 • Λεμόνι;
 • Κουρκούμη;
 • καυτερή πιπεριά τσίλι.
Το λεμόνι και ο ανανάς είναι υγιεινά φρούτα για άτομα με αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα

Για έναν ασθενή που θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα στο σπίτι, είναι σημαντικό να συμπεριλάβει το ζελέ και το ζελέ στη διατροφή. Στα αρχικά στάδια, αυτά τα πιάτα χρησιμεύουν ως φυσικά χονδροπροστατευτικά και διεγείρουν την επισκευή του χόνδρου. Ο περιορισμός ισχύει για το αλάτι και το μεταλλικό νερό.

Το επόμενο βήμα στη θεραπεία στο σπίτι είναι η καθημερινή άσκηση και οι διατάσεις μαζί. Η αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων προλαμβάνεται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν λεπτές κινητικές δεξιότητες στα χέρια - μοντελοποίηση, σχέδιο. Για τη γενική βελτίωση του σώματος είναι χρήσιμα - ποδηλασία, κολύμπι.

Ιατρική περίθαλψη

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη βοήθεια φαρμάκων συνίσταται στον διορισμό ΜΣΑΦ, χονδροπροστατευτών. Μορφές απελευθέρωσης - δισκία, κάψουλες, ενέσεις, αλοιφές και τζελ. Η από του στόματος μορφή απελευθέρωσης έχει μια σειρά από αντενδείξεις, όπως βρογχικό άσθμα, πεπτικό έλκος.

Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία. Οι αλοιφές δεν έχουν αντενδείξεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι χαμηλότερη.

Η δοσολογία συνταγογραφείται από γιατρό, συνήθως λαμβάνονται 1-2 δισκία την ημέρα, τα παράγωγα προπιονικού οξέος δεν λαμβάνονται περισσότερο από 1 δισκίο κάθε 4-6 ώρες.

Τα ορμονικά φάρμακα εγχέονται στην κοιλότητα της άρθρωσης. Συνταγογραφούνται για έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται από ΜΣΑΦ. Τα γλυκοκορτικοειδή συνταγογραφούνται πιο συχνά.

Chondroprotectors - μια ομάδα φαρμάκων που συνταγογραφούνται για την αποκατάσταση του ιστού χόνδρου. Όταν χρησιμοποιείτε την από του στόματος μορφή, χρησιμοποιούνται για μακρά πορεία - έως 3 μήνες, με ενδοαρθρική - έως 2 εβδομάδες. Τα κύρια ενεργά συστατικά είναι η χονδροϊτίνη, η γλυκοζαμίνη και το υαλουρονικό οξύ. Οι αλοιφές με χονδροπροστατευτικά είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη των παθολογιών των αρθρώσεων.

Η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με έγχυση μιας θεραπευτικής ουσίας μέσω του δέρματος με λέιζερ. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την φωνοφόρηση και την ηλεκτροφόρηση.

Φωνοφόρηση - η συσκευή δημιουργεί μια κατευθυντική ροή που βελτιώνει τη διαπερατότητα των ιστών για τη χορήγηση φαρμάκου. Επιπλέον, ο πίδακας έχει επίδραση μασάζ στους εν τω βάθει ιστούς, βελτιώνοντας τη διατροφή τους, αυξάνοντας την κυκλοφορία και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Διαδικασία φωνοφόρησης στην αρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος

Η ηλεκτροφόρηση είναι η δράση ενός ηλεκτρικού ρεύματος που διασπά τις ουσίες σε ιονισμένα σωματίδια. Ο ιστός εμποτίζεται με φάρμακο και τοποθετείται κάτω από ηλεκτρόδια αντίθετου φορτίου. Δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο στην πληγείσα περιοχή, το οποίο επιτρέπει στο φάρμακο να διεισδύσει στους εν τω βάθει ιστούς. Ο αριθμός τέτοιων διαδικασιών ποικίλλει έως και 10.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική στα αρχικά στάδια. Στο μέλλον, τα φάρμακα δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

χειρουργική επέμβαση

Με την αρθροπάθεια και την αρθρίτιδα, η χειρουργική θεραπεία των αρθρώσεων ενδείκνυται εάν η κίνηση στην άρθρωση είναι ήδη εξασθενημένη, ο πόνος είναι συνεχώς ενοχλητικός και δεν διακόπτεται με φαρμακευτική αγωγή. Η κύρια επέμβαση είναι η ενδοπροσθετική.

Μέσω της παρακέντησης εξετάζεται το αρθρικό υγρό, αφαιρείται και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Η αρθροσκόπηση αναφέρεται σε ερευνητικές μεθόδους, αλλά μπορεί να είναι θεραπευτική. Στην οστεοαρθρίτιδα, τα οστεόφυτα αφαιρούνται με ενδοσκόπιο.

Αρθροσκόπηση - επέμβαση για αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος

Οστεοτομία - Αφαίρεση των άκρων του οστού για μείωση της πίεσης στην πάσχουσα άρθρωση. Χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα.

Πρόληψη της αρθρίτιδας και της αρθρίτιδας

Για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς, πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Δηλαδή, να καθιερώσετε μια δίαιτα, να μειώσετε το σωματικό βάρος και να ασκηθείτε τακτικά. Στα πρώτα παθολογικά συμπτώματα ενδείκνυται διαβουλεύσεις με ειδικούς, έρευνα και θεραπεία.