Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: σημεία και θεραπεία

Έχει ήδη γραφτεί και ειπωθεί αρκετές φορές ότι η οστεοχόνδρωση της αυχενικής, της αυχενικής, της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν είναι ανεξάρτητη ασθένεια. Αυτή είναι η "κατάρα των ειδών", αν θέλετε. Οι άνθρωποι, ως βιολογικό είδος, περπατούν μόνο με δύο πόδια για περίπου μερικά εκατομμύρια χρόνια και λιγότερο. Αυτό εξακολουθεί να είναι το "μέσο του δρόμου" από εξελικτική προοπτική. Δεν είναι γνωστό σε ποιες νέες ανατομικές παραλλαγές ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης θα φτάσουμε σε ένα εκατομμύριο χρόνια.

Η οστεοχόνδρωση είναι σήμερα η πιο συχνή πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και αντιμετωπίζεται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Τις περισσότερες φορές αυτοί είναι θεραπευτές και νευρολόγοι, καθώς με την επιπλοκή της οστεοχονδρωσίας μπορεί να υπάρχουν διάφορα νευρολογικά σύνδρομα, τα οποία θα συζητηθούν παρακάτω.

Οστεοχονδρωσία - τι είναι;

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχονδρωσία φωτογραφία 1

Δεν πρέπει να πείτε τις λέξεις "η οστεοχόνδρωση είναι συχνή" γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. Η οστεοχόνδρωση στην πιο αγνή της μορφή είναι μια διαδικασία φυσιολογικής γήρανσης και αφυδάτωσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η οποία συνήθως δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Αυτό είναι δυνατό σε δυνατούς ηλικιωμένους Όσοι είναι κινητικοί έχουν καλή στάση και είναι απαλλαγμένοι από παχυσαρκία, ασκούνται, κολυμπούν, αποφεύγουν την άρση βαρών και ακολουθούν αυτό που ονομάζεται «υγιεινός τρόπος ζωής».

Όταν μιλάμε για την οστεοχόνδρωση οποιουδήποτε τμήματος της σπονδυλικής στήλης ως ασθένεια, εννοούμε πάντα την περίπλοκη πορεία της, που προκαλεί διάφορα προβλήματα και συμπτώματα. Και ταυτόχρονα, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πιο ευάλωτη από άλλα, υποκείμενα τμήματα. Φυσικά, η περιοχή του τραχήλου της μήτρας είναι η λιγότερο φορτισμένη - μόνο το κεφάλι, αλλά ταυτόχρονα οι σπόνδυλοι της αυχενικής περιοχής είναι πιο κινητοί από τους άλλους και ταυτόχρονα λιγότερο ογκώδεις.

Όλα αυτά κάνουν πιο έντονες τις βλάβες της αυχενικής περιοχής με επιπλοκές οστεοχονδρωσίας. Η εγγύτητα του κεφαλιού οδηγεί στο γεγονός ότι εμφανίζονται πονοκέφαλοι, κάτι που, φυσικά, δεν συμβαίνει με βλάβες της οσφυϊκής περιοχής. Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι στο κεντρικό κανάλι των αυχενικών σπονδύλων περνά ο νωτιαίος μυελός, ο οποίος απορρόφησε όλες τις οδούς από κάτω. Επομένως, με τα σύνδρομα συμπίεσης κεντρικού καναλιού, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει παράλυση των χεριών και των ποδιών μέχρι την πλήρη ακινησία, μειωμένη ευαισθησία του δέρματος σε όλο το σώμα και δυσλειτουργία των πυελικών οργάνων. Όλα αυτά αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνουν ένα άτομο ανάπηρο, για παράδειγμα, με κάταγμα αυχενικών σπονδύλων (βουτά ανάποδα σε άγνωστα μικρά σημεία).

Τέτοιοι πολύπλοκοι τραυματισμοί, φυσικά, δεν σχετίζονται με την οστεοχονδρωσία: οι ασθενείς είναι πολύ πιο πιθανό να βασανίζονται από άλλα συμπτώματα. Πώς να θεραπεύσετε και να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης; Είναι αδύνατο να τον γιατρέψεις. Για να το κάνετε αυτό, από την παιδική ηλικία απλώς αρνηθείτε να κινηθείτε με δύο πόδια και να σέρνετε στα τέσσερα ή να ζήσετε σαν δελφίνια στον ωκεανό. Μόνο τότε το φορτίο στους μεσοσπονδύλιους δίσκους είναι χαμηλό ή ανύπαρκτο.

Μόνο οι παροξύνσεις της οστεοχονδρωσίας μπορούν να θεραπευτούν και γι 'αυτό πρέπει να γνωρίζετε όχι μόνο τα σημάδια και τα συμπτώματά τους, αλλά και τους παράγοντες κινδύνου.

Σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου

Στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η άρση βαρών στον ώμο δεν φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου πόνου όσο στο κάτω μέρος της πλάτης. Ποιες καταστάσεις και ασθένειες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων αυχενικής οστεοχόνδρωσης; Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις:

  • πλατυποδία, τόσο διαμήκη όσο και εγκάρσια. Η σπονδυλική στήλη είναι μια εύκαμπτη, κυρτή ράβδος. Σε περίπτωση που η καμάρα του ποδιού δεν μαλακώνει και κατά τη διάρκεια του βήματος δεν υπάρχει «ελαστική» κίνηση της σπονδυλικής στήλης προς τα κάτω, αλλά ένα χτύπημα, τότε αυτό το χτύπημα ανεβαίνει με ένα «κύμα» σαν μαστίγιο και πεθαίνει με ακρίβεια. στην αυχενική περιοχή , στη θέση της κρανιοσπονδυλικής συμβολής . Εκεί πηγαίνει όλη η ενέργεια. Επομένως, το περπάτημα με πλατυποδία οδηγεί σε έντονες αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
  • χρόνιος τραυματισμός. Αυτά είναι κυρίως το να γλιστράτε στον πάγο το χειμώνα, να πέφτετε στο πίσω μέρος του κεφαλιού και να χτυπάτε συνεχώς το κεφάλι σας σε χαμηλές πόρτες, κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα που είναι ψηλότερα από το μέσο όρο.
  • Φορέστε βαριά χειμωνιάτικα καπέλα, ψηλά χτενίσματα και πληθώρα κοσμημάτων για γυναίκες. Όλα αυτά οδηγούν σε κόπωση των μυών του λαιμού, εμφάνιση χρόνιου σπασμού τους, κυκλοφορικές διαταραχές και ανάπτυξη πονοκεφάλων και οσφυαλγίας.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής, «καθιστική» εργασία, παρουσία ακαμψίας στην άνω θωρακική και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Δεν θα απαριθμήσουμε τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζονται σε άρρωστους ασθενείς. Οι λόγοι για την επιδείνωση της κατάστασης, που μπορεί να εντοπιστεί σε απλούς, υγιείς ανθρώπους, είναι αρκετοί.

Συμπτώματα και σημεία οστεοχονδρωσίας

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχονδρωσία φωτογραφία 2

Τα σημάδια της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ διαφορετικά. Λίγοι γιατροί γνωρίζουν ακόμη ότι η γενικευμένη πρόπτωση της κοιλιακής κοιλότητας (σπλαγχνόπτωση) ή η πρόπτωση του ήπατος, η οποία συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως αύξηση, μπορεί να οφείλεται σε οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής. Όταν συμβεί αυτό, το φρενικό νεύρο ερεθίζεται και ο θόλος του διαφράγματος συστέλλεται και πέφτει κάτω.

Ως αποτέλεσμα, το ήπαρ «συμπιέζεται» από το υποχόνδριο. Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο «συνήθη» συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης - πόνος και μυϊκή ένταση. Δεν θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα της κήλης και των προεξοχών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - Ένα ξεχωριστό άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτό. Επιτρέψτε μας να μας πείτε για την κλινική που εμφανίζεται με "ολόκληρους" μεσοσπονδύλιους δίσκους, ειδικά επειδή τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ πιο συχνές.

Η αυχενική οστεοχόνδρωση προκαλεί πόνο στον ίδιο τον αυχένα. Ο μυϊκός πόνος εκδηλώνεται με επίμονο, πόνο χαμηλής έντασης. Επιδεινώνεται με το γύρισμα και την κλίση του κεφαλιού. Συχνά συνοδεύεται από δυσκαμψία στην υποινιακή περιοχή.

Οι πονοκέφαλοι στην οστεοχόνδρωση της περιοχής του αυχένα έχουν σχεδόν πάντα τον χαρακτήρα κεφαλαλγίας τάσης. Η επίθεση διαρκεί πολλές ώρες ή και μέρες στη σειρά. Ο πόνος ανεβαίνει από το λαιμό μέσω του ινίου στους κροτάφους, καλύπτοντας το κρανίο σαν κράνος ή κράνος. Με αυτούς τους πόνους, η ικανότητα εργασίας δεν υποφέρει, αλλά όταν προστίθενται ριζικά συμπτώματα, αποκτούν χαρακτήρα πυροβολισμού και γίνεται πολύ επώδυνο να κινηθεί το κεφάλι.

Σύνδρομο «Σπονδυλικής Αρτηρίας».

Μιλώντας για την αυχενική οστεοχονδρωσία, πρέπει να αναφερθεί αυτή η κλασική εκδήλωση της εγκεφαλοαγγειακής ανεπάρκειας που προκαλείται από την αυχενική οστεοχόνδρωση. Τα συμπτώματά του είναι έμετος και ναυτία, ζάλη και προβλήματα ισορροπίας. Υπάρχει θόρυβος στο κεφάλι και στα αυτιά (εμβοές), σε σοβαρές περιπτώσεις, διαταραχή του λόγου (δυσαρθρία), δυσκολία στην κατάποση. Πολύ πιο συχνά υπάρχουν διάφορες οπτικές διαταραχές («μύγες»), πονοκέφαλοι. Μερικές φορές υπάρχουν κρίσεις πτώσης, στις οποίες ένα άτομο δεν χάνει τις αισθήσεις του, αλλά πέφτει και στη συνέχεια σηκώνεται γρήγορα.

Η συμπίεση μιας από τις δύο σπονδυλικές αρτηρίες μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε περίπτωση που ένα άτομο ρίξει το κεφάλι του πίσω και γυρίσει στο πλάι ταυτόχρονα, η σπονδυλική αρτηρία πιέζεται στον πρώτο σπόνδυλο - τον ετερόπλευρο άτλαντα, δηλαδή από την αντίθετη πλευρά.

Εάν ξαπλώσετε έτσι για λίγο, το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί προκαλεί σοβαρή ζάλη, ναυτία, έμετο και διαταραχές στο βάδισμα και την ισορροπία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύσσονται επίσης διαταραχές «ανώτερης τάξης» - για παράδειγμα, σφαιρική παροδική αμνησία, στην οποία ο ασθενής απλά δεν θυμάται τίποτα.

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα νευρολογικά σύνδρομα και συμπτώματα, τα οποία παραθέτουμε μόνο εν συντομία με τα διαγνωστικά τους σημεία αναφοράς, ώστε ο αναγνώστης του άρθρου να φανταστεί και να «δοκιμάσει» μόνος του αυτά τα συμπτώματα εάν δεν μπορεί να πάει σε νευρολόγο:

  • Σύνδρομο κάτω λοξού μυός της κεφαλής (συχνά εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 50 ετών, ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες). Υπάρχει πόνος, διαταραχές ευαισθησίας στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κατά μήκος του αυτιού. Ο πόνος πόνος, σπάει στη φύση τόσο στον αυχένα όσο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είναι συνεχής και η έντασή του σχετίζεται με παρατεταμένη ακινησία. Αυξάνεται στρέφοντας το κεφάλι προς την υγιή πλευρά.
  • Σύνδρομο πρόσθιου σκαληνού - εκδηλώνεται σε ασθενείς με πρόσθετες «πλευρές λαιμού».

Υπάρχουν διαταραχές ευαισθησίας και «έρπουσας» στα χέρια, ωχρότητα και ψυχρότητα, μερικές φορές πρήξιμο των χεριών, εμφάνιση αδυναμίας, υποτροφία των μυών των χεριών, καθώς και εξασθένηση του σφυγμού στον καρπό. σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται προοδευτική παράλυση ή πάρεση των μυών των χεριών. Οι ασθενείς δεν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο, να κοιμούνται με πληγή πλευρά, να μην μπορούν να σηκώσουν βάρη και επίσης δεν μπορούν να εργαστούν με τα χέρια ψηλά (κρέμασμα κουρτινών, σοβάτισμα). Υπάρχουν επίσης παράπονα για δυσκαμψία και πόνος στον αυχένα, αναγκαστική στάση του κεφαλιού το πρωί.

  • Σύνδρομο μεσοσκαληνικού μυός. Πρώτα υπάρχει πόνος στον ώμο, στην περιοχή της ωμοπλάτης και μετά αρχίζει εκεί η μυϊκή υποτροφία. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει βλάβη στο μακρύ νεύρο του κορμού και στην εγκάρσια αρτηρία του λαιμού.
  • Σύνδρομο κόστους ώμου (σύνδρομο ανυψωτή-ανυψωτή του μυός που ανυψώνει την ωμοπλάτη). Πρώτον, εμφανίζονται πόνοι στην περιοχή της ωμοπλάτης, οι οποίοι «βουίζουν». Υποχωρούν στον ώμο, υπάρχει επίσης πόνος στον αυχένα, που συχνά πονάει «στον καιρό». Όταν μετακινείτε το ωμοπλάτη, συνήθως ακούγεται ένα τσούξιμο.

Με αυτό είναι σαφές ότι πολλές διεργασίες που ξεκίνησαν στον λαιμό ή σε άμεση γειτνίαση με τις δομές του εμφανίζονται "στην περιφέρεια", για παράδειγμα, στην περιοχή του χεριού. Αυτό απαιτεί μια προσεκτική και ικανή προσέγγιση από Επί του παρόντος, η διάγνωση των επιπλοκών της οστεοχονδρωσίας έχει γίνει πολύ πιο εύκολη, ιδιαίτερα με την εισαγωγή της μαγνητικής τομογραφίας στην κλινική πράξη.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Η σύγχρονη θεραπεία του αυχενικού πόνου σπονδυλικής προέλευσης και των συναφών συμπιεστικών και μυϊκών συνδρόμων προβλέπει σύντομες φαρμακευτικές θεραπείες. Η θεραπεία των παροξύνσεων της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής περιοχής οδηγεί γρήγορα σε μια περίοδο υποχώρησης της έξαρσης, έναντι της οποίας οι κύριες μέθοδοι θεραπείας είναι η κινησιοθεραπεία και η φυσιοθεραπεία.

Αλοιφές και φάρμακα για έξαρση

Όπως γνωρίζετε, οι "Ενέσεις", οι αλοιφές και ακόμη και οι αποκλεισμοί δεν ακυρώθηκαν. Αλλά ο λαιμός είναι το επίκεντρο ενός μεγάλου αριθμού νεύρων, αιμοφόρων αγγείων, φυτικών ινών, περιτονίας. Επομένως, οι αποκλεισμοί πραγματοποιούνται λιγότερο συχνά εδώ από ό, τι στην περίπτωση οξέος πόνου στην πλάτη ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Επιπλέον, τα τζελ, οι κρέμες και οι αλοιφές απορροφώνται πιο γρήγορα μέσω του λεπτού δέρματος στον αυχένα παρά στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ενέσιμες μορφές ΜΣΑΦ, κατά προτίμηση εκλεκτικά μυοχαλαρωτικά με κεντρικό αποτέλεσμα, βιταμίνες της ομάδας "Β".

Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν χρησιμοποιείτε ΜΣΑΦ, είναι επιτακτική η προστασία του βλεννογόνου της γαστρεντερικής οδού με τη χρήση αντιεκκριτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Για τοπική θεραπεία υπάρχουν επί του παρόντος πολλές αλοιφές, τζελ και κρέμες με ΜΣΑΦ, δηλητήριο μέλισσας και φιδιού καθώς και δροσιστικά και αναλγητικά μέσα. Το κύριο πράγμα είναι να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστές αλοιφές. Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, έξαψη του προσώπου, ακόμη και υπερτασική κρίση σε μεγάλη ηλικία. Είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί η θεραπεία με αλοιφές προφυλακτικά, χωρίς να περιμένουμε την επόμενη έξαρση.

Σχετικά με το γιακά σαντ

Στα αρχικά στάδια, στο οξύ στάδιο, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τον λαιμό από περιττές κινήσεις. Ο γιακάς σαντ είναι ιδανικός για αυτό. Πολλοί άνθρωποι κάνουν δύο λάθη όταν αγοράζουν αυτό το κολάρο. Δεν το επιλέγουν με βάση το μέγεθός του, γι' αυτό και απλά δεν εκτελεί τη λειτουργία του και προκαλεί μια άβολη αίσθηση.

Το δεύτερο κοινό λάθος είναι η μακροχρόνια χρήση για προφυλακτικούς σκοπούς. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία στους μύες του λαιμού και προκαλεί μόνο περισσότερα προβλήματα. Υπάρχουν μόνο δύο ενδείξεις για το κολάρο πότε μπορεί να φορεθεί:

  • Η εμφάνιση οξέος πόνου στον αυχένα, δυσκαμψία και εξάπλωση του πόνου στο κεφάλι.
  • Εάν κάνετε σωματική εργασία με καλή υγεία που ενέχει τον κίνδυνο να «τραβήξετε» τον λαιμό σας και να χειροτερέψετε. Αυτό είναι, για παράδειγμα, να επισκευάσετε ένα αυτοκίνητο εάν ξαπλώνετε κάτω από αυτό ή να πλένετε τα παράθυρα εάν απλώνετε το χέρι και λαμβάνετε άβολες θέσεις.

Είναι απαραίτητο να μην φοράτε κολάρο για περισσότερες από 2-3 ημέρες, καθώς η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φλεβική συμφόρηση στους μύες του λαιμού όταν ο ασθενής χρειάζεται να ενεργοποιηθεί.

ενεργοποίηση ασθενούς

Η κινησιοθεραπεία (θεραπεία μέσω κίνησης) περιλαμβάνει θεραπευτικές ασκήσεις, κολύμπι. Η γυμναστική στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν στοχεύει καθόλου στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, αλλά στους γύρω μύες. Το καθήκον του είναι να ανακουφίσει τους τονικούς σπασμούς, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να ομαλοποιήσει τη φλεβική εκροή. Αυτό οδηγεί σε μείωση του μυϊκού τόνου, μείωση της σοβαρότητας του πόνου και δυσκαμψία στην πλάτη.

Εκτός από μασάζ, ενδείκνυται κολύμπι, συνεδρίες βελονισμού, αγορά ορθοπεδικού στρώματος και ειδικού μαξιλαριού. Ένα μαξιλάρι για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό με «μνήμη σχήματος» που έχει ως στόχο να χαλαρώσει τους αυχενικούς και υποινιακούς μύες, καθώς και να αποτρέψει τις νυχτερινές κυκλοφορικές διαταραχές στη σπονδυλική λεκάνη.

Το φθινόπωρο είναι μια σημαντική περίοδος για την πρόληψη και τη θεραπεία προϊόντων και συσκευών φυσιοθεραπείας στο σπίτι - από συσκευές υπερύθρων και μαγνητικών έως τις πιο κοινές συσκευές εφαρμογής βελόνας και δίσκους εβονίτη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του μασάζ αποτελούν πηγή αδύναμων ηλεκτρικών ρευμάτων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ασθενούς .

Ποιο είναι το επόμενο?

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι μεσογειακοί λαοί, που κολυμπούν συχνά και σε οποιαδήποτε ηλικία στη θάλασσα, έχουν πολύ καλύτερη κατάσταση με παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Ωστόσο, ως βάση για την πρόληψη της οστεοχονδρωσίας, εκτός από την εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου, είναι απαραίτητο να έχουμε μια υγιεινή διατροφή με βάση το ξινόγαλο, τις φυτικές τροφές, τα θαλασσινά, τις φυτικές ίνες και τα άφθονα υγρά. Αυτό επιβραδύνει την αφυδάτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων που σχετίζεται με την ηλικία και διατηρεί έναν υγιή λαιμό και την πλάτη μέχρι τα βαθιά γεράματα.